KartoffelNyt nr. 11, 2018

Udgivet d. 02-05-2018

Tekst: Jannie Rendbæk Sørensen, Agrinord

Status på lægning

Der har den sidste uges tid været rigtig godt gang i lægningen af kartofler. Generelt ser det rigtig fornuftigt ud; jordtemperaturen ligger på 9-10 °C og det er bekvemt jord, der bliver sat kartofler i. Det vurderes, at der på nuværende tidspunkt er lagt ca. 70 % af det planlagte areal med kartofler.

Figur 1 Jordtemperatur for lokaliteten Karup (Kilde: SEGES)

Modsat de foregående år har det været et meget presset forår. Forårsarbejdet er praktisk talt blevet lavet på 14 dage, hvor det plejer at strækker sig over flere uger. Det betyder, at de fleste kartofler er lagt over en meget kort periode. Samtidig har de fleste læggekartofler var meget klar til at komme i jorden og begge dele vil betyde, at vi mange steder vil se en hurtig og forhåbentlig ensartet fremspiring.

Dette er et godt udgangspunkt, men gør også, at vi skal være ekstra opmærksomme på, at få placeret den første ukrudtssprøjtning rettidigt i forhold til fremspiringstidspunktet.

Ukrudtsbekæmpelse

Der har de seneste år været stort held af at dele Glyphosat + Fenix sprøjtningen i 2, hvor Glyphosat køres ud 5 dage før fremspiring og Fenix lægges ud på kammen lige ved fremspiring. Grunden til at vælge denne løsning, er man sikker på, ikke at komme for sent med Glyphosat i tilfælde af en uens fremspring, samt at der opnås den maksimale virkningstid af Fenix. Dernæst vil vi også gerne ned i vandmængde (125 l/ha), når der køres med Glyphosat og gerne op i 200-300 l vand pr. ha., når der udbringes Fenix.

I år forventer vi en hurtig og ensartet fremspiring, så der burde ikke blive behov for at dele sprøjtningen i samme omfang som tidligere år. Det vigtigste er at holde øje med markerne. Der skal graves flere steder i marken med få dages mellemrum for at sikre rettidig behandling.

For at opnå den bedst mulige effekt af jordmidler, er det vigtigt, at midlerne bliver lagt ud på en fast og stabil kam, gerne fugtig. Fugtig jord fremmer virkningen. Fenix ligger, som en helt tynd film over kammen.

Det nye middel Proman er også et jordmiddel. Det trænger lidt ned i kammen og er derfor lidt mere stabilt end Fenix. Læs mere om Proman nedenfor. Novitron er en blanding af Fenix og Command – et rigtig godt alternativ, hvis der er problemer med sort natskygge. Alle midlerne er også bladmidler, men virkningen er kun tilstrækkelig, hvis der sprøjtes, når ukrudtet er småt.

I skrivende stund regner det, og vi kan forvente, at der nu efterfølgende vil fremspire en del ukrudt. Det betyder optimale forhold til en god ukrudtsbekæmpelse. Desuden er nedbøren med til at stabilisere kammen.

Proman

Proman er et nyt ukrudtsmiddel, der blev endelig godkendt i forrige uge. Midlet skal anvendes i en dosering på 2 l/ha.

Det adskiller sig fra Fenix ved at have en lidt bedre effekt på enårig rapgræs, sort natskygge og pileurt - til gengæld er effekten mod burresnerre dårligere. Der skal stadig iblandes Glyphosat inden fremspiring, da bladmiddeleffekten kun er tilstrækkelig på små planter.

Proman kan anvendes indtil begyndende fremspiring.

Prisen på Proman, er ifølge middeldatabasen opgivet til 335 kr./l. Det vil sige, at en behandling løber op i 670 kr./ha.

Priser på de øvrige kartoffelmidler kan ses i KartoffelNyt nr. 10, der blev udsendt i forrige uge.

Arealer med kartofler i 2018

Vi har fået dugfriske tal fra Landbrug- og Fiskeristyrelsen (LFST), som har opgjort arealet med kartofler ud fra de netop indsendte EU-ansøgninger for 2018. Som det ses, er der igen i år en stigning i læggekartoffelarealet, hvilket kan forklares ved den stigning, vi ser i arealet med stivelseskartofler allerede nu, men også i de kommende år. Spisekartoffelarealet er faldende, ligeledes gruppen ”Andre kartofler”, som dels dækker pulver- og chipskartofler, samt kartofler til forarbejdning (Flensted). Samlet set er der sket en stigning i kartoffelarealet på ca. 5 %.

Tabel 1 Antal ha med kartofler i EU-ansøgninger for 2018 (Kilde: Landbrug- og Fiskeristyrelsen)

Forbud mod brug af imidacloprid i kartofler (Prestige FS 370)

Tekst: Lars Bødker, SEGES

Et flertal i EU-kommissionens besluttede i fredags ikke at gengodkende de tre neonicotinoider imidacloprid, clothianidin og thiamethoxam, som anvendes til bejdsning i raps, roer, kartofler, majs m.fl.

Ifølge tre rapporter fra EFSA (European Food Safety Authority) er de fleste anvendelser af bejdsning med de tre neonicotinoider forbundet med risiko for bier. Forbuddet gælder ikke brugen af nicotinoidet acetamiprid (Mospilan SG), som må udsprøjtes op til to gange i kartofler og som har god effekt overfor bladlus og cikader.

I kartofler betyder det, at Prestige FS 370 fremover ikke er godkendt til bejdsning af læggekartofler. Det er netop meddelt fra Miljøstyrelsen, at der kun gives 6 måneder til at udfase de tre aktivstoffer fra offentliggørelsen fra Kommissionen (forventes om en måneds tid), hvor Danmark normalt giver 18 måneder fra et aktivstof tages af listen til salg og brug skal slutte.

Erhvervet kan søge om nationale dispensationer. EFSA anfører, at det ikke er muligt at foretage en vurdering for anvendelsen af imidacloprid til bejdsning af kartofler. Dette skyldes mangel på egnede data. Miljøstyrelsen kan derfor ikke på nuværende tidspunkt sige noget om muligheden for at søge dispensation for anvendelsen af imidacloprid i kartofler i 2019.