Udgivet d. 09-05-2018
Rigtig mange avlere er nu ved at være færdig med kartoffellægningen. Især stivelsesavlerne har fået langt, mens spisekartoffelavlerne fortsat har travlt med lægningen. For spisekartoflernes vedkommende giver det god mening med den lidt senere lægning, da der er tale om en noget kortere vækstsæson og også ofte mere spiretræge sorter, som kræver en varmere jord.
Der er dog en del lavtliggende arealer, som pga. den nedbør vi fik i sidste uge, endnu ikke er helt klar til lægning. Ofte vil det også være fra disse arealer, der skal leveres tidlig netop for at undgå problemer med optagning, hvis der kommer store vandmængder i efteråret. På sådanne arealer bør man øge plantetallet for at opnå et højt nok udbytte især ved tidlig levering. I gennemsnit af 7 forsøg i stivelseskartofler i 2006 – 2008 viste at, ved at reducere læggeafstanden fra 33 cm til 28 cm (på 75 cm rækkeafstand) opnåede man et merudbytte på 6 % ved optagning i september. Ved optagning i oktober udlignes forskellen og der opnåedes ikke et merudbytte ved at øge plantetallet. Det er således især ved tidlig optagning man opnår en gevinst ved at øge plantetallet.
Den nedbør, der kom i sidste uge og efterfølgende nu varme vejr, har givet anledning til at ukrudtet spirer rigtig godt frem, og det giver mulighed for at få lavet en effektiv bekæmpelse i år. I de tidligste lagte marker er ukrudtssprøjtningen allerede godt i gang, men ellers handler det om at holde øje med kartoflernes fremspiring lige nu. Det går rigtig stærkt med fremspiringen nu også selvom der kan være en uges forskel i læggetidspunkt. Derfor er det vigtigt at gå i marken jævnligt i disse dage og få kigget til, hvor langt kartoflerne er, således at man kan få timet sprøjtningen lige inden fremspiring.
Støv, skidt og gamle afgrøderester fra sidste vækstsæson er en væsentlig faktor i smittespredning af kartoffelsygdomme. Det er derfor særdeles vigtigt at få rengjort grej, der har været i kontakt med kartofler, således at eventuelle sygdomme og skadedyr fra den gamle avl ikke videregives til ny avl. Derfor er det vigtigt at få grundigt rengjort og desinficeret lagre, kasser, maskiner og grej i øvrigt inden lagring af indeværende års avl. Desinfektionen skal ske med et middel med dokumenteret effekt over for plantepatogene mikroorganismer.
Herunder er listet de midler, der ifølge Landbrugsstyrelsen er godkendt til desinfektion.
Husk at desinfektionen kun virker på rengjorte overflader uden jord.
Tabel 1 Godkendte midler til desinfektion (Kilde: Landbrugsstyrelsen)
Vi opfordrer til, at man registrerer nedbøren fra det tidspunkt, hvor kartoflerne er lagt eller der, hvor hovedparten af kvælstofgødningen er udbragt og til ca. 14 dage efter kartoflernes fremspiring. Falder der større mængder regn i denne periode, må man forvente en vis udvaskning, og eftergødskningen skal justeres.