Udgivet d. 22-08-2018
Figur 1 Infektionstryk for Vojens uge 34, 2018.
Figur 2 Infektionstryk for Billund uge 34, 2018.
Figur 3 Infektionstryk for Dronninglund uge 34, 2018.
Risikoen for skimmelsmitte vurderes at være relativ høj. Af figurerne ovenfor fremgår det, at infektionstrykket ligger tæt på 40 i store dele af landet. Samtidig er vejret omskifteligt med regndage og høje nattemperaturer, hvilket er en kombination der øger smitterisikoen. Ydermere findes der en smule skimmel i rigtig mange marker.
Det anbefales derfor at køre med fuld dosis i denne uge. 0,6 l/ha Revus eller 0,5 l/ha Ranman Top.
Ved mistanke om aktiv skimmel i lokalområdet medbringes evt. 0,25 l/ha Cymbal 45.
Ved fund af skimmel i marken (som skal stå længe endnu) udføres en stopsprøjtning:
Dag 0: 0,5 l/ha Ranman Top + 2-2,5 l/ha Proxanil
Dag 3: 0,3 l/ha Revus + Cymbal 45 0,25 l/ha
Dag 7: 0,5 l/ha Ranman Top + 2-2,5 l/ha Proxanil
I sprøjtningen dag 7 kan Proxanil evt. udelades.
Lokalt kan infektionstrykket ligge lidt lavere. Du kan tjekke din lokalitet her.
Hvor længe skimmelstrategien, med én sprøjtning hver syvende dag, skal fortsættes, afhænger især af to ting:
Skimmelen sidst på sæsonen kan give anledning til dannelse af hvilesporer, som kan overleve i jorden i hvert fald i tre år. Det er disse hvilesporer, som giver primære angreb (jordsmitte). I trængte kartoffelsædskifter, hvor der ikke er minimum tre kartoffelfrie år, vil der derfor være særlige argumenter for, at køre strategien til ende, så dannelsen af hvilesporer evt. kan forhindres.
Der findes til stadighed mere og mere bladplet i produktionsmarkerne. Det anbefales, at udføre denne sæsons sidste bladpletsprøjtning i denne eller næste uge:
0,25 kg/ha Signum WG medtages ved skimmelsprøjtning.
I nogle læggekartoffelmarker findes datterknolde, som spirer i jorden, mens de stadig sidder på planten. Fænomenet kaldes ”genspiring” og skyldes kombinationen af meget høje temperaturer og alvorlig vandmangel. Det er plantens ”stressreaktion” for at sikre sit afkom, hvorfor genspiring også (mest) forefindes på uvandede arealer.
Reaktionen er yderst uheldig, fordi genspiringen gør kartoflerne fysiologisk gamle. De bruger energi på spiringen og de spireøjne på datterknoldene, som er spiret i jorden, vil ikke kunne spire ved lægning til foråret. Desuden bliver knoldene uundgåeligt afspirede i forbindelse med optagning, så opbevaring helt frem til næste forår vil blive vanskeligt.
Anbefaling:
Fænomenet med genspiring er ikke ukendt, men udbredelsen er usædvanlig udbredt i år.
Sæsonen for optagning af egen opformering står for døren. Husk, at skånsom og korrekt optagning og lagring er altafgørende for næste års resultater i produktionsmarken.
Opmærksomhedspunkter ved optagning:
Sårhelingen/bræmningen er de første to-tre uger efter optagning, hvor kartoflerne sårheler ved at forbrænde stivelse af. Processen er nødvendig for, at knoldene bliver lagerstabile, men den giver et tab. Tabet minimeres, ved at sikre, at kartoflerne er uden skader, tørre, temperaturen omkring 12-14 ° C og godt ventilerede.
Tørring og ventilering er et must for lagerstabiliteten.
Ideelt set er kartoflerne som allerede beskrevet tørre ved optagning. Bliver de alligevel våde, skal de tørres. Vogntørring i fire til otte timer (afhængig af lufttemperatur og -fugtighed).
Ventilation i sårhelingsperioden er nødvendig. Den varer to til tre uger, og her afgiver knoldene fugt, som skal ventileres væk, så partiet forbliver tørt og stabilt.
Der kan ventileres i nord-syd-vendt kule, hvor kartoflerne er dækket med halm og plastic. Hvede- eller rughalm foretrækkes og plasticen skal være trukket godt op i siderne, så vinden kan ventilere ind gennem kulen fra vest mod øst.
Ved lagring i kasser kan tilstrækkelig ventilering opnås ved, at lade de fyldte kasser stå udendørs, evt. under halvtag, i den første tid efter optagning. Dette i en periode på fra en enkelt nat til nogle dage, før kasserne sættes på lager, hvor der så ventileres mekanisk efter behov, indtil sårhelingen er overstået.