Udgivet d. 14-02-2018
Når nuværende frostperiode ophører, vil udkørslen af certificerede læggekartofler så småt begynde. Der skal udleveres mange læggekartofler, og der er lang tid til lægningen kan startes. Det er derfor vigtigt at kontrollere læggekartoflerne og opbevare dem omhyggeligt frem til lægning.
For at sikre retten til reklamation skal læggekartoflerne kontrolleres inden aflæsning, hvis de er modtaget løst og inden 14 dage, hvis de er i storsække. Når først kartoflerne er lagt, og der ses dårlig fremspiring, er det oftest for sent at reklamere. Der skal kontrolleres for råd, fugt, fasthed, beskadigelser, spirer (maksimalt 3 mm), rodfiltsvamp og eventuel størrelse. Reklamation skal rettes mod læggekartoffelfirmaet.
Tabel 1 Højeste indhold af knolde med følgende skadegørere og fejl i en storsæk (1000 kg)
Læggekartofler, der modtages nu og som skal lægges i april måned, skal omlæsses i kasser eller opbevares løst med halmtildækning. Kartoflerne opbevares tørt og køligt (5-8 grader) indtil de skal times til lægning. Kartoflerne bør ikke opbevares i storsække.
Mistænkelige partier bør undersøges med en spireprøve. Her udtages f.eks. 20 knolde. Disse opbevares ved 20 grader. Efter ca. 7 dage bør knoldene have begyndende spiring.
Mht. størrelsen bør man undersøge for gennemsnitsstørrelsen på knoldene. Der kan udtages 5 eller 10 kg, hvorefter der tælles knolde. Herefter kan man regne ud, hvor langt kartoflerne rækker ved en given lægge- og rækkeafstand.
Vil du vide mere om, hvad en nematode er for en størrelse, og hvad den gør ved dine kartofler, afholder vi et minikursus for kartoffelavlere og/eller medarbejdere.
I Tyskland/Holland og herhjemme ser vi ofte, at både cystenematoder og fritlevende nematoder forårsager store udbyttetab – er der noget vi kan gøre, for det ikke skal komme så vidt i Danmark? Først og fremmest skal man vide, hvad man skal kigge efter i marken.
Vi har nu fået mulighed for at få en af Europas førende nematode-specialister; Albert Wolfs fra HLB i Holland til at komme til Danmark og holde kurset. Albert Wolfs vil fortælle om forskellen på de forskellige nematoder, hvad de betyder for udbyttet, og hvordan man kan teste for forekomsten. På kurset gennemgår vi både fritlevende- og cystenematoder, hvoraf de sidstnævnte også dækker karantæneskadegørere. Vi ser billeder af symptomer i marken, samt på bekæmpelse og håndtering af problemet. Desuden er der gennemgang af metode til udtagning af jordprøver og tolkning af resultaterne, samt hvordan man proaktivt kan forebygge problemet inden det bliver et problem.
Kurset foregår på engelsk.
Tid: Fredag d. 16. marts kl. 9.00-12.00
Sted: SAGRO, Majsmarken 1, 7190 Billund
Tilmelding: senest den 8. marts på www.sagro.dk eller på tlf. 8080 2040.
Pris: 750,- kr. inkl. formiddagskaffe