Udgivet d. 27-09-2018
I langt de fleste marker vil skimmelsprøjtningerne nu være afsluttet for i år. Der kan dog være enkelte marker, som stadigt står kraftigt grønne som følge af manglende vækst gennem den tørre sommerperiode. Disse marker er for alvor kommet i gang efter vandet i midten af august og har stadigt stor tilvækst. I disse marker kan skimmelsprøjtning stadigt være relevant. Brug gerne 0,4 l/ha Ranman Top, hvis den stadig lovlig kan anvendes i relation til maksimalt antal godkendte behandlinger.
Stivelsesfabrikkerne har i sidste uge foretaget 3. prøveopgravning. Herunder er resultatet for Kuras vist.
Generelt set er der tendens til en stigning i stivelsesprocenter for mange af sorterne ved de forskellige
fabrikker. Stivelsesudbytter varierer meget mellem de enkelte sorter, men generelt ser udbyttet bedre ud end ventet, når den tørre sommer tages i betragtning. Fra praksis ses, at områder, som ikke har haft tilstrækkelig vandforsyning gennem sommerperioden, stadig er i kraftig vækst. Særligt i disse områder er der tendens til, at stivelsesprocenten på nuværende tidspunkt stadig er lavt. Hvis oktobervejret bliver gunstigt, og hvis arealerne tillader sen optagning, så vil der formentligt stadigt være et fornuftigt udbyttepotentiale i disse marker.
For at mindske tabet under lagringen af kartoflerne mest muligt er der flere punkter man skal være opmærksom på. Sørg for at kartofler til opbevaring er afmodnede og skindfaste; det reducerer risikoen for sår og skader. De kartofler, der lagres, skal tages op under optimale forhold, dvs. i tørt og luftigt vejr (mindst 12 °C). Som regel er der gode vejrbetingelser indtil midten/sidst i oktober, hvor optagningen til lagring bør være til ende der. Herefter sker et fald i både jordtemperaturen og lufttemperaturen, der bevirker, at knolde bliver koldere og deraf større risiko for stød og beskadigelser. En lavere lufttemperatur bevirker, at det bliver sværere at få tørret kartoflerne, og dermed forlænges sårhelingsperioden også. Undersøgelser hos AKV Langholt har tidligere vist, at jo senere optagning jo større tab pr. ha.
I forbindelse med lagring sker der altid et vægttab. Vægttabet er størst i sårhelingsperioden, som foregår i 1-2 uger efter at kartoflerne er taget op. Det er i denne periode, kartoflerne skal hele de sår og skader, der uvægerligt opstår under optagning. Vægttabet i denne periode kan ligge fra 4 % i ubeskadigede til op over 11 % i stærkt beskadigede kartofler. Dvs. har man et udbytte på 550 tdr./ha (20 % stivelse), tabes der mellem 22-61 tdr./ha alene i sårhelingsperioden; hvilket svarer til, at der kan sættes over 4000 kr./ha til allerede her, hvis kartoflerne ikke er taget skånsomt nok op. Desuden kan der ses et fald i stivelsesprocenten, idet sårhelingen kræver energi, som kommer ved at omdanne stivelse til sukker. Efter sårhelingsperioden sker der fortsat et åndingstab, som dog kører på et noget lavere niveau svarende til ca. 0,5 % pr. måned i vægt – igen afhængig af beskadigelsesgraden.
Flere undersøgelser hos både AKV Langholt og KMC har ved flere undersøgelse bekræftet at disse forhold har stor indflydelse på det tab, der sker under og efter optagningen af kartoflerne.
Dertil kommer de tab, der sker i kulerne undervejs, hvor hele eller dele af kulerne synker, som følge af at der er indlagret dårlige kartofler.
Efter en vækstsæson med tørke som det helt store samtaleemne, er optagningen i gang, hvor der ses meget svingende udbytter.
Udbytterne i alle typer af kartofler, skal vi lidt længere hen på optagningssæsonen, for at få et retvisende billede af.
Meldingerne fra pakkerierne går på fin kvalitet på de kartofler de får ind, og priser på niveau eller en anelse højere end sidste år.
Som følge af tørken, er der efterspørgsel på spise- og lavstivelses kartofler til eksport. Det kan være en god måde komme af med overskydende kartofler på, MEN HUSK, DET ER VIGTIGT AT HAVE NOK TIL AT OPFYLDE SINE LEVERINGSPLIGTER TIL FABRIKKERNE.
Det er ikke kun Danmark, der har været ramt af vejrmæssige udfordringer i vækstsæsonen. Således nedjusterer Bruxwells observatører af tilgængeligheden af afgrøder i Europa, det forventede udbytte af kartofler i Europa, drastisk.
I tråd hermed, melder Tyskland om historisk lave udbytter og dårligere kvalitet. Prisen på spisekartofler er stabil og godt 40 % højere end sidste år.
Norge melder om udbytter en lille smule højere end gennemsnittet for de sidste 15 år, men til gengæld en dårligere kvalitet af spisekartoflerne.
Sverige har et mindre areal i 2018, hvilket bl.a. har været medvirkende til højere priser på spisekartofler, end set de sidste 3 år.
Frankrig har udvidet arealet i 2018, men også her svinger udbytterne meget.
Den sidste prøveopgravning i spisekartofler i Belgien viser laveste udbytte i flere år. Priserne ligger dog stadig stabile.
Sidst i august var der meldinger fra Storbritannien om, at der blev brugt kartofler fra sidste års høst, da de var billigere end avlen fra ny høst.
Den hollandske stivelsesfabrik Avebe, har som følge af årets situation valgt at øge afregningen med 17 % i forhold til sidste år, til en pris på 67 Euro pr. ton ved 19 % stivelse.
Priserne rundt i Europe ligger stabile pt og afventer de endelige mængder af kartofler, når optagningen er færdig.
Fra 1. oktober må ”rene” stubmarker uden efterafgrøder nedvisnes med glyphosat. Det vil være fordelagtigt at bruge muligheden til at få bekæmpet diverse rodukrudt såsom gråbynke og kvik. Behandlingen kan også virke hæmmende på splidkartofler, såfremt der stadig er grøn bladmasse at sprøjte på. Det er godt at få ryddet op i ukrudtet nu, mens der stadig er relativ stor safttransport i rundt i planten. Nedvisningen er en vigtig faktor i at få næste års kartoffelmarker så rene som mulige inden kartoffellægning.