Udgivet d. 15-05-2019
Miljøstyrelsen har nu inddraget alle tilsendte informationer omkring Titus WSB i henhold til reglerne i plantebeskyttelsesmiddelforordningen og fundet, at brugen af Titus WSB kan godkendes på dispensation til brug ved ukrudtsbekæmpelse i kartofler, fra 1. maj indtil 28. august 2019.
Det skal understreges, at dispensationen først træder i kraft, når etiketten er endelig godkendt.
Corteva kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget om, hvornår midlet kan fremskaffes.
Vi vurderer derfor, at man fortsat skal fastholde den strategi, man har lagt mht. ukrudtsbekæmpelse, hvor der med de muligheder, der er, tages højde for at vi ikke har Titus til rådighed. Det er ud fra en betragtning om, at det lige nu er umuligt at sige, om Titus kan fremskaffes inden tiden for ukrudtsbekæmpelse er forpasset.
Vi vælger, derfor at vise nedenstående tabel, hvor effekterne af forskellige midler, som kan anvendes efter kartoflernes fremspiring. Vi må sige, vi er i knæ, så i de marker, der ikke allerede er behandlet, skal man få lavet en solid ukrudtsstrategi, og anvende de midler, der selv på den mindste måde, kan give en smule mening på de enkelte lokaliteter.
Tabel 1 Effekttabel på midler til brug efter fremspiring af kartoflerne.
Vandingsregnskabet i kartofler starter op, når kartoflerne er ca. 12 cm høje og danner tydelige rækker. Det betyder, at de tidligst lagte spisekartofler har brugt ca. 10 - 15 mm af det plantetilgængelige vand. Nogle af dem er blevet skadet af de seneste ugers nattefrost, men der vil inden længe være behov for opstart med små mængder vand (10-15 mm) til disse marker for at kammene ikke skal skylle ned.
Lægning af årets avl er ved at være overstået for de fleste, og så er det vigtigt, at få huse, kasser og læggere rengjort og desinficeret efter brug. Avlere, der selv laver opformering skal ifølge Bekendtgørelsen om avl af kartofler § 17: Maskiner og redskaber mm. til håndtering af kartofler samt lokaler, kasser og lignende til opbevaring af læggekartofler hos avleren, skal være rengjort og desinficeret forud for avlssæsonen. Desinfektionen skal ske med et middel med dokumenteret effekt overfor plantepatogene mikroorganismer.
Loven er primært lavet for at forhindre spredning af ring- og brunbakteriose, men også problemer med phoma, fusarium eller sølvskurv reduceres væsentligt med god hygiejne.
Tabel 2 Liste med midler, der er godkendt til desinfektion af huse, kasser og maskiner.