KartoffelNyt nr. 17, 2019

Udgivet d. 06-06-2019

Af Jannie Rendbæk Sørensen, Agrinord

 

Bekæmpelse af spildkorn og kvik i kartofler

Er der behov for bekæmpelse af spildkorn, kvik og græsukrudt, er det i langt de fleste marker, tid at køre nu. Mulige løsninger er 0,4-0,8 l/ ha Agil. Højeste dosis ved bekæmpelse af kvik. Alternativt kan der anvendes Focus Ultra, som er en lidt dyrere løsning.

Skimmelsituation og opstart af forebyggende skimmelsprøjtning

Vi har de seneste dage haft et noget ustadigt vejr, og det vurderes, at der i år, med den nedbør vi har fået i maj måned, er risiko for jordsmitte. Hold derfor godt øje i jeres marker og meld gerne ind til jeres konsulent, hvis I finder skimmel/jordsmitte. Vi forventer at finde det første skimmel omkring pinse.

Der er endnu kun gjort et fund af skimmel i en mark med tidlige spisekartofler under plast.

Kigger vi på diagrammerne med infektionstryk, skal der to perioder til, med højt infektionstryk, før der reelt er risiko for smitte. I Midt- og Sønderjylland har der været 2 toppe, hvor der derimod, reelt kun har været 1½ i Nordjylland. Desuden ligger den første skimmelfavorable periode midt i maj, hvor mange kartofler endnu ikke var spiret frem.

Dermed er der ingen grund til panik!

Kartofler der er lagt tidligt og nu er tæt på rækkelukning, og i meget stramme sædskifter, bør beskyttes forud for næste risikoperiode med fx halv dosis af Revus (0,3 l/ha). Næste risikoperiode kommer, når der bliver ustadigt vejr.

Figur 1 To perioder med skimmel-infektionstryk over 40 - i hhv. Toftlund, Brande og Vodskov. De blå søjler er nedbør.

Eftergødskning og kvælstofanalyser

I næste uge påbegyndes de første målinger af nitrat i bladsaften, til bestemmelse af eftergødskningsniveaet i de tidligste marker med melkartofler. Målingerne kan påbegyndes 25-30 dage efter fremspiring. I Agrinord, SAGRO (Herning og Billund) og SLF (Vojens) er der målere til rådighed til at analysere N-niveauet.

Kartoflerne er tidligt på den i år, og usædvanligvis er knoldsætningen langt fremme i forhold til kartoflernes vækststadie. Vi ser således knolde der er 1-2 cm, på planter der kun er 15 cm høje. Med udsigt til en lang vækstsæson, har vi grund til at tro, at der er behov for mere kvælstof for at udnytte hele vækstsæsonen. Samtidig har vi grund til at tro at tidspunktet for eftergødskning kommer til at falde tidligere i år end de foregående år på grund af den tidlige knoldsætning.

Kontakt jeres planteavlsafdeling for at få målt niveauet over ca. 3 gange, således at kartoflerne kan forsynes med en passende kvælstofmængde.

Vanding

Selvom der mange steder den seneste tid er kommet vand, er der stadig nedbørsunderskud – særligt på sandjorde.

Som allerede nævnt er kartoflerne i år generelt hurtige til at danne kroge på rodudløberne. Krogdannelse på rødderne, er det, som i sidste ende bliver til kartoffelknolde, og det er vigtigt, at kartoflerne ikke kommer til at mangle vand i forbindelse med og under knoldsætning.

Vanding kan derfor hurtigt blive aktuelt i kartoffelmarkerne, selvom topvæksten mange steder endnu ikke er stor. De første vandinger kan med fordel udføres med en lille vandmængde – ca. 15 mm og en lille dyse på vandingsmaskinen. Begge dele er medvirkende til at reducere risikoen for nedvaskning af kammen. Desuden er det langt nemmere at vande kammene op, når de er fugtige i forvejen kontra at skulle vande en tør kam op. Hellere være på forkant.

Tæger

Der meldes om meget tæge-aktivitet langs læhegn. Det anbefales at holde øje med jeres marker, og ved angreb udføre en randsprøjtning i de yderste 20 meter langs med hegn og skov, af både løv og nål, med 0,3 kg Karate 2,5 WG/ha.

Mospilan og Prestige har ikke betydende effekt på bladtægerne.

Billede 1 Sugning fra tæger langs hegn.

 

Tidligste cikader flyver nu

Indenfor den sidste uges tid er der observeret begyndende flyvning af cikader i kartoffelmarkerne især i Midtjylland. De voksne indflyvende cikader, der flyver nu, gør ingen betydelig skade på afgrøderne. Det gør derimod deres afkom, der laver sugeskader ca. 3-4 uger efter de voksnes begyndende indflyvning.

Det anbefales derfor ikke at bekæmpe cikaderne nu. Men bør man noteres sig tidspunktet, så der kan behandles rettidigt med Mospilan SG om ca. 2-3 uger.

Opfordring

Mange af de midler vi har til rådighed idag skifter registrerings nr. eller udgår i 2019. Hermed en opfordring til at få ryddet op i jeres kemirum, og få styr på hvilke midler I skal have brugt/afleveret inden frist. Det kan blive dyrt ikke at have styr på det!