KartoffelNyt nr. 19, 2018

Udgivet d. 19-06-2019

Tekst: Jakob Ulstrup, LMO

Skimmelstrategi 2019

Kartofler skal beskyttes mod indflyvende skimmelsporer med forebyggende sprøjtninger hver syvende dag. Kartoffelskimmel kan ikke bekæmpes, men der findes svampemidler, der i større eller mindre grad kan bremse udbredelsen af angreb. Disse midler er både dyre og besværlige at anvende korrekt, fordi de, for god effekt, kræver anvendelse i intervaller på tre-fire dage.

Derfor er det vigtigt, at kartoflerne holdes beskyttet med gode, forebyggende midler. Ranman Top og Revus er de foretrukne, fordi de har god effekt. Shirlan Ultra/Zignal er - trods god, forebyggende effekt - ikke noget godt valg, fordi der er udbredt resistens. Derfor vil anvendelse i praksis med stor sandsynlighed give al for dårlig – eller slet ingen – beskyttelse af afgrøden. Se tabel 1 nedenfor, hvor effekten af svampemidler overfor kartoffelskimmel (og bladplet) er angivet.

Tabel 1 Oversigt over effekten af svampemidler over for skimmel og bladplet i kartofler vurderet i en europæisk arbejdsgruppe (publiceret på Euroblight Workshop 2019). 


Tabel 2 viser en oversigt over de skimmelmidler, der er på markedet i 2019. For vurdering af midlernes effekt henvises der til Tabel 1 ovenfor. Husk altid at læse etiketten på et givent middel inden anvendelse!

Tabel 2 Oversigt over godkendte midler med effekt overfor kartoffelskimmel. For vurdering af midlernes effekt henvises til Tabel 1

Beslutningsstøtte med Skimmelstyring

SkimmelStyring er et beslutningsstøttesystem, der kan anvendes til bestemmelse af doseringen i skimmelmidlerne Revus og Ranman Top i de forebyggende sprøjtninger. Anvendelse af systemet forudsætter, at man overholder sprøjtningernes syvdages-intervaller, og det er kun de to nævnte midler, der kan anvendes i reduceret dosering.

Du finder skimmelstyring på landbrugsinfo.dk

 

Figur 1 nedenfor er et aktuelt eksempel på, hvordan SkimmelStyring ser ud. Den gule graf og de blå søjler angiver henholdsvis infektionstrykket for kartoffelskimmel og den daglige nedbør. Infektionstrykket (gul graf) angives på en skala fra 0 til 100 og de blå søjler angiver nedbøren på en skala fra 0 til 50. Infektionstrykket er en løbende sum af risikotimer for fem dage (to dage tilbage, dags dato, to dage frem), og som er et udtryk for risikoen for sporedannelse, spredning og infektion af kartoffelskimmel. Prognosen for infektionstryk rækker fem dage frem inkl. dags dato. Infektionstrykket kan være målt som et gennemsnit af flere klimastationer.

Ved et infektionstryk under 20 er der lav risiko for skimmel, mellem 20 og 40 er der middelrisiko og ved et infektionstryk over 40 er der høj risiko. Vælg postnummer, dato interval, årstal og dosismodel A og B under figuren. Dosismodel A er den mere sikre model, som anvender den højeste dosering. Dosismodel B anvender en generel lavere dosering og bør kun anvendes af de avlere, som har erfaring med Skimmelstyring model A og risikoen ved brug af reducerede doseringer. De vejledende doseringer i de to kolonner anvendes ved fund af kartoffelskimmel i Danmark og indenfor regionen (25-50 km), hvor marken findes.

I de to kolonner angives de vejledende doseringer angivet i procent af normaldosering (50, 75 og 100 procent), men kun ved brug af enten Revus eller Ranman Top og under forudsætning af, at man har overholdt et 7-dages sprøjteinterval. Vælg den procentuelle dosering, som er udtryk for det højeste infektionstryk i prognosen. Hvis infektionstrykket i prognosen på et tidspunkt f.eks. ligger mellem 60 og 80 vil den anbefalede dosering være henholdsvis 75 procent og 100 procent af normaldoseringen, hvis der er skimmel i Danmark og/eller i regionen.

Aktuel skimmelrisiko uge 25

I denne uge bør de forebyggende, ugentlige skimmelsprøjtninger være startet op i alle marker, uanset vækststadie. Vejret er lummert med høj luftfugtighed og kraftige, lokale byger. Samtidig er det lunefuldt, og de kraftige skybrud, som er oplevet i sidste uge i store dele af Jylland øger risikoen for skimmel, mens fremkommeligheden i markerne vanskeliggøres på kuperede arealer og bedre jorder.

Som det ses af Figur 1 er infektionstrykket middel. Derfor skal man køre med 75 procent dosering af Revus eller Ranman Top. Ugens anbefaling er derfor 0,45 l/ha Revus.

Revus foretrækkes på nuværende tidspunkt fremfor Ranman Top, fordi Revus har bedre evne til at beskytte ny-tilvækst og kartoflerne gror voldsomt i disse uger. Vælges Ranman Top er dosis 0,375 l/ha. Medbring gerne mangan svarende til 300-400 g ren mangan pr. ha. Mangan medtages hver anden uge i skimmelsprøjtningerne – i alt to-tre gange, så manganmangel forebygges.

Fremadrettet skiftes der mellem Revus og Ranman Top. De sidste 2-3 sprøjtninger kan med fordel være Ranman Top, da den har en god effekt overfor knoldskimmel.

 

Figur 1 Det aktuelle skimmel-infektionstryk i hhv. Dronninglund, Billund og Toftlund. De blå søjler viser nedbør.

Bladplet – opstart af bekæmpelse?

Kartofler har fra fremspiring en naturlig resistens imod kartoffelbladplet (Alternaria). Resistensen aftager med plantens alder, så jo længere henne i væksten planterne er, jo mere modtagelige er de også for bladpletinfektioner. Det er ved tidspunktet for begyndende blomstring, at den naturlige resistens begynder at dale, og de første angreb kan forventes ved fuld blomstring/knoldsætning i anstrengte sædskifter (0-2 kartoffelfrie år).

De tidligste angreb ses som bittesmå læsioner på de nederste, ældste blade. Symptomerne på kartoffelbladplet er: Irregulære, mørkebrune til nekrotiske tørre pletter, der ofte er kantede og afgrænset af bladnerverne. Overgangen fra dødt til sundt plantevæv er forholdsvis skarp. Bladplet bekæmpes bedst ved forebyggende sprøjtninger med et bladpletmiddel i to-ugers intervaller. Opstartstidspunktet vurderes ud fra følgende punkter:

  1. I sædskifter med mere end to kartoffelfrie år og bedre jordbonitet behandles første gang ca. 8-9 uger efter fremspiring.
  2. I trængte sædskifter (2 fri år) og på skarp sandjord behandles der første gang 5-6 uger efter fremspiring.
  3. Fund af bladplet i anstrengte sædskifter indikerer, at sygdommen er på vej til øvrige marker også.

De tidligst lagte fabrikskartofler spirede i år frem omkring ca. 10. maj, hvilket nu er 6 uger siden. Disse er, afhængig af sorten og de klimatiske forhold, også så småt på vej i blomst. Derfor vil der være god ræson i at starte bladpletbekæmpelsen i sådanne marker i næste uge, og i øvrige marker kan første behandling afvente.

Første sprøjtning anbefales at være med 0,4 l/ha Narita tilsat et skimmelforebyggende middel, Revus eller Ranman Top.

Efter opstarten bør behandlingen imod bladplet foretages med 14 dages intervaller. I alt bør der planlægges 3-4 behandlinger mod bladplet, afhængig af opstartstidspunktet, sædskiftet og kartoflernes afmodningstidspunkt. Der skal skiftevis bruges midler med forskellig virkningsmekanisme – Narita/Revus Top og Signum – så resistensudvikling forebygges bedst muligt. Se tabel 3 for middelvalg.

Nartita anbefales anvendt først, fordi det er billigst. Revus Top anbefales anvendt i en uge, hvor der skal køres med høj dosering overfor kartoffelskimmel (høj skimmelrisiko), fordi bladpleteffekten forsvinder, hvis dosis nedsættes. Signum anvendes sidst på sæsonen, fordi det har rigtig god effekt og, fordi det indeholder to aktivstoffer (lav risiko for resistensudvikling).

Tabel 3 Midler med effekt overfor kartoffelbladplet.


Bemærk, at midlet Amistar også er godkendt til bekæmpelse af bladplet i kartofler. Anvendelse af dette middel til formålet frarådes dog på det kraftigste, grundet tidligere års udbredte fund af bladplet-smitteracer med resistens overfor aktivstoffet azoxystrobin. Det samme gælder for midlet Vendetta.

Ingen nye svampemidler

Der kommer i år ingen nye skimmelmidler. Hverken Zorvec Enicade (Corteva Agriscience) til bekæmpelse af kartoffelskimmel eller Propulse SE 250 (Bayer CropScience) til bekæmpelse af kartoffelbladplet vil blive markedsført i år.

Vanding

Første halvdel af juni har bud på mellem 25 og 75 mm nedbør i hele landet. Langt det meste har dog været som kraftige byger og skybrud, så nedbøren er fordelt meget uens over landet. Som det ses af figur 2 er der faldet mindst i det syd-vestlige Jylland, så her skal kartoflerne helt sikkert stadig vandes. I øvrige egne er det væsentligt, at man sørger for at lave vandregnskab over egne marker. Redskaber til dette er VandregnskabOnline, tensiometer og måling med regnmålere i markerne. Er dine marker spredt geografisk, er det selvsagt vigtigt, at man tager højde for de store lokale forskelle i nedbørsmængderne. Husk, at en sikker måde, at vurdere vandingstilstanden på, er ved at grave i kartoffelkammene. En del marker i Vestjylland beskrives som ”asketørre”. 

Figur 2 Summeret nedbør i perioden 1. juni til 17. juni 2019. Angivet i mm. Kilde: DMI

Tabel 4 nedenfor viser den potentielle fordampning. Dette er den teoretiske fordampning fra tæt, kortklippet græs. Fordampningen i den kommende uges tid forventes at blive mellem 3 og 5 mm, men der vil være store lokale forskelle. I en veludviklet kartoffelafgrøde vil fordampningen være op til 20 procent højere end værdierne, angivet i tabellen. Så tag bestik at dine marker og vejret hos dig, når vandingen skal planlægges.

Tabel 4 Den potentielle fordampning fra tæt, kortklippet græs.

Cikader skal bekæmpes nu

De første voksne cikader fløj ind for tre ugers siden, så det er ved at være tid til bekæmpelse. De voksne, indflyvende cikader laver ikke skader i kartoffelmarkerne, men det gør deres afkom – nymferne – som laver sugeskader på kartoffelplanterne. Det sker 3-4 uger efter de voksnes begyndende indflyvning. Derfor bør der i denne uges sprøjtes for cikader. Anvend 0,15 kg/ha Mospilan SG i denne uge. Gerne sammen med din skimmelsprøjtning.  Behandlingen udføres optimalt 20 dage efter de voksne cikaders begyndende indflyvning. Så rammes de nemlig, inden de lægger æg. Doseringen kan øges til 0,20 eller 0,25 l/ha, men der er ikke sandsynlighed for, at det vil øge effekten, da det er de voksne cikader, der ønskes bekæmpet i denne omgang.

Behandlingen følges op med 0,25 kg/ha Mospilan SG efter tre uger.

Bladlus i læggekartofler

Der findes en del bladlus derude, og derfor anbefales alle læggekartoffelavlere at dække deres kartofler af med et systemisk insekticid i denne uge. Både Teppeki og Mospilan SG kan bruges til formålet. Grundet midlets begrænsede virkning (to uger) anbefales det at anvende Mospilan SG her første gang, og følge op med Teppeki to uger efter. Behandlingen med Teppeki gentages efter tre uger.

  • Nu: 0,15-0,25 kg/ha Mospilan SG
  • To uger senere: 160 g/ha Teppeki
  • Tre uger senere: 160 g/ha Teppeki

Ved risikotal over 0,20 anbefales det i øvrigt at anvende parafinolie (7 l/ha Fibro) i ugeinterval, hvor insekticidet så tilsættes efter ovenstående plan. Husk, at både Mospilan SG og Teppeki kun må anvendes to gange per sæson.

Nedenstående Figur 3 viser smitterisikotallet for bladlus. Risikotallet beregnes som et vægtet gennemsnit af flere forskellige bladlusarter. Ved et risikotal på 1,0 er risikoen for smitte meget stor. Smitterisikotallet for indeværende uge (uge 25) offentliggøres desværre først på fredag, grundet tekniske vanskeligheder.

Figur 3 Smitterisikotallet for bladlus i læggekartofler t.o.m. uge 24 2019. Kilde: Seges

Smitterisikotallet for bladlus i kartofler kan findes i registreringsnet.dlbr.dk  

Arrangementer

  • Tirsdag og onsdag 26.-27. juni Borgerby Feltdager, Sverige. Tema: Vanding og kartofler
  • Tirsdag 2. juli AKS markvandring hos Lauritz Rosenlund, Uldallund 6, 6500 Vojens
  • Onsdag 3. juli AKM markvandring hos Martin Arvad, Hygildvej 34, 7361 Ejstrupholm