Udgivet d. 07-08-2019
Der er udsigt til endnu en uge med meget ustadigt vejr og høje temperaturer.
Det anbefales, at der behandles med fuld dosering i denne uge, uafhængigt af middelvalg.
Vi befinder os på bagsiden af en skimmelfavorabel periode og en spredning på nuværende tidspunkt vil med høj sandsynlighed medføre infektion. Sørg for at få fordelt sprøjtevæsken optimalt, så der bliver dækket så meget bladmasse som muligt.
Der skal behandles mod bladplet hele august måned ud. Det gøres ved sprøjtning med bladpletmiddel hver anden uge. Se meget mere middelvalg og reglerne for deres anvendelse i Kartoffelnyt nr. 26.
I denne tid, hvor bygerne falder lidt spredte, og ind imellem lidt uforudsete, så kan det være godt at vide, om den sprøjtning man lige har lavet, rent faktisk virker - selv efter nedbør.
Midlets regnfasthed angiver tiden, hvor der påkræves en tørvejrsperiode, for at midlet er 100 % optaget af planten på tørre blade. Udføres en morgensprøjtninger, hvor der arbejdes med dugvåde planter, så skal man tillægge den tid det tager inden bladene er helt tørre.
Ønsker man at lave morgensprøjtninger kan væskemængden med fordel reduceres, så man ikke skaber unødvendig ekstra fugt. Der er ikke belæg for at iblande spredeklæbemidler til svampemidlerne - heller ikke i disse fugtige situationer.
Bliver det nødvendigt at lave en stopsprøjtning, så skal man huske at anvende Ranman sammen med 2,0 l Proxanil pr. ha. Ranman har sporedræbende effekt, så derfor forstærker den virkningen af Proxanil.
Den mest sikre løsning er at lave to på hinanden følgende sprøjtninger med 2,0-2,5 l/ha Proxanil + 0,5 l/ha Ranman med 7 dage mellemrum.
Ved mildere angreb af skimmel, kan der alternativt følges op med 0,2 l/ha Cymbal + 0,6 l/ha Revus efter 3-4 dage.
Det er ved at være tid til at komme ud og fjerne de kantbæger og pigæbler, der er smuttet igennem ukrudtsbekæmpelsen. Mange af dem står netop nu og kigger op gemme toppen af kartoflerne, men der står også nogle små, svage planter, som også danner bær og frø, og disse skal også luges væk. Tag planterne med ud af marken og få dem brændt af eller smidt med den brændbare del af husholdningsaffaldet, så frøene destrueres.
Billede 1 Kantbæger.
Billede 2 Kantbæger i blomst.
Kantbæger og pigæbler er oprindeligt haveplanter og er yderst dekorative. Desværre er de også vanskelige at bekæmpe i kartoflerne - i lighed med sort natskygge.
Kantbæger er en etårig plante og den kommer først rigtig til syne her i august, hvor den vokser kraftigt og kommer op gennem kartoffelplanterne. I løbet af august minder den mere om en flerårig busk med stive forgrenede stængler.
Planten har violette, klokkeformede blomster, som senere bliver til bær, der omgives af et vinget bæger, der minder om jøde-kirsebær. Disse bær indeholder en masse nye frø, hvis spredning helst skal undgås.
Billede 3 Pigæble.
Billede 4 Pigæble i blomst.
Pigæblet har store, hvide, trompetformede blomster, som åbner sig om aftenen. Efterfølgende dannes der en pigget frugt på størrelse med en valnød. Disse åbner sig ved modenhed og frøene kan falde ud.
Pigæble er stærkt giftige og lugter kvalmende, hvis man brækker den.
Både pigæble og kantbæger kan blive over en meter høj
Her er en ultra-kort opsummering af, hvad der blev fremvist på Kartoffeldagen:
Post 1: Sortsfirmaerne fremviste de mest aktuelle kartoffelsorter inden for både spise, chips og mel.
Post 2: Ukrudtsstrategier pga. mangel på både Titus og Reglone i den fremtidige ukrudtsstrategi, samt midler til bekæmpelse af spildkartofler i korn. Mekanisk ukrudtsdemo med forskellige maskiner blev også vendt.
Post 3: Fokus på delt gødskning og tilpasning af kvælstof, så udbytte og stivelsesprocent bliver optimalt. Der var også fokus på optimalt plantetal i forhold til vækstsæsonslængde.
Post 4: Nyt varslingssystem for bladplet blev introduceret med fokus på sortsresistens og P-dage i Tomcast model. Mulig logisk forklaring på de mange alvorlige skimmelangreb i 2019. Virker Skimmelstyring med de nye aggressive skimmeltyper vi har i dag? Eller skal vi til at bruge Akkerweb i stedet, der vil give variable sprøjteintervaller? Fremvisning af vildtafværgeforanstaltninger med strømførende hegn.
Husk: Demo af hegnet den 4. september kl. 13.30-16.00. Adresse er Brunkulsvej 9, Brande.
Post 5: Nedvisningsstrategier og vækststandsning i kartofler med strøm, gas og mekanisk. Forskellige maskiner til formålet blev præsenteret både teoretisk og praktisk.
Resultaterne fra KMC’s første prøveopgravning er ikke tilgængelige i skrivende stund med de enkelte resultater kan inden længe findes under de enkelte fabrikker. Se nærmere på avlerinfo.