KartoffelNyt nr. 34, 2019

Udgivet d. 23-10-2019

Tekst: John Næsgaard Schmidt, SAGRO

Aktuelt

Der kæmpes stadig med kartoffeloptagningen rundt i kongeriget og det ser ud til at vejret forsat vil drille optagningen. Det er utrolig vigtigt at kuler, der nu laves til de sidste leveringer ikke bliver for store.

Der bliver mange steder brugt fiberdug, hvilket også i normale år er en god løsning, men i år med så kraftige nedbør, kan det have svært ved at holde vandet ude. Et alternativ i denne situation, kan være at dække med halm og plastik. Temperaturen er p.t forholdsvis høj og det er meget fugtig, hvilket ikke hjælper til, at få tørret kartoflerne, når de først er lagt i kule.

Så det er meget vigtigt at lufte ud, når vejret er til det. Det kan gøres ved at sætte bukke under plastikken/ fiberduggen eller simpelthen at trække det af, de dage hvor vejret er til det.

Er der områder i marken, hvor der kan være vandsure kartofler eller knoldskimmel, er det vigtigt, ikke at få lagt de partier i kule med sunde kartofler.

Her følger nogle få retningslinjer for hvordan man laver en kartoffelkule:

  • Ligge højt placeret, så den ikke oversvømmes.
  • Tæt ved fast vej.
  • Ligge i åbent terræn.
  • Placeres nord – syd, så vestenvind på tværs øger muligheden for en effektiv ventilation.
  • Have fast og plan bund.
  • Jo længere tid kartoflerne skal opbevares, jo smallere kule (gerne ca. 30 tdr/lbm = bredde på ca. 4,5 m).
  • Kulen skal være jævnt afrettet og spids.
  • Kartoflerne skal være fri for top, jord, græsknolde og rådne kartofler.
  • Kulen dækkes med et tørt lag halm min. 40 cm, helst rughalm.
  • Derefter dækkes med plastic, som ikke må trækkes helt ned, da der skal luft igennem kulen.
  • Placer et eller flere kuletermometre, så man kan følge temperaturudviklingen. Kuletermometret vil sladre, om at der er problemer under opsejling.
  • Holde opsyn med kulerne, kravl ind og se om de er tørre. Den tid det tager, er godt givet ud.

Markedet

Tekst: Birgitte A. B. Andersen, SAGRO

Mens vi i Danmark kæmper med at få kartoflerne op, og de endelige udbytter lader vente på sig, begynder de første prognoser fra Europa at komme.

NEPG (North-Western European Potato Growers) melder at de fem største kartoffelproducerende lande i Europa har avlet 3 % mere total set i forhold til de seneste 5 års gennemsnit. Det skal dog tages med i betragtning, at der også er lagt et større areal i 2019, som gør at udbyttet pr. ha. forventes at ende 5 % lavere end de seneste 5 års gennemsnit.

I Tyskland er de foreløbige meldinger, at deres udbytter pr. ha kommer til at ligge 6 % over 2018’s lave udbytter.

De tyske spisekartoffelpriser er efter nogle uger uden svingninger begyndt at stige.

Meldingerne fra Holland er, at også her kæmpes med at få kartoflerne op.

Sverige melder om bedre kvalitet af kartofler end i 2018, men er tilbageholdende med endelig konklusion inden de sidste følger af vådt føre og frost har vist sig.

Bayer har valgt foreløbigt at stoppe salg af Monceren (pencycuron)

Tekst: Lars Bødker, SEGES

I forbindelse med den fortsatte EU-godkendelse af Monceren (pencycuron) har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) stillet tekniske spørgsmål vedr. grænseværdien (MRL-værdien) for restkoncentration af pencycuron i kartofler og grøntsager. Bayer har indgivet nye data, men har alligevel, på baggrund af den uklare situation, valgt at stoppe salg af Monceren (pencycuron) indtil EFSA og EU-kommissionen har truffet deres endelige afgørelse.  Dette forventes at ske i november 2019 og muligvis først i januar 2020.