Udgivet d. 10-04-2019
Stadig en vejrudsigt uden megen nedbør, men med nattefrost!!!
Der er lagt en del kartofler, men når bare jorden er bekvem og ”tør”, så er det okay at lægge kartofler nu.
Læg ikke spiretræge sorter (især spisesorter), og læg kun sunde læggekartofler.
Jordtemperaturen har været over 8 oC, men falder sikkert de næste dage efter nattefrost. Der er ikke tegn på høje dagtemperaturer den næste uge, men ej heller nedbør.
Figur 1 Jordtemperatur i Herning
Der er tilsyneladende for få læggekartofler i år. De avlere, som først får lagt, de har lettest ved at skaffe flere kartofler eller evt. få overskuddet afsat.
Sørg for at tælle læggeknoldene. Tæl 100 knolde og vej dem. Der er mange partier, som er storfaldne, så der bruges mange læggekartofler. Få korrigeret i tide, så de kan strækkes.
(se KartoffelNyt nr. 5 og KartoffelNyt nr. 6 for yderligere om læggeafstande)
Nu vil vi ikke lige skynde på jer mens I lægger kartofler, men der er i det meste af Jylland nedbørsunderskud på ca. 30 mm i græs og vintersæd, så se at få prøvet grejet af, inden det rigtig skal gå løs.
Vandingsregnskabet i kartoflerne starter først, når toppen ikke længere kan dækkes af en hånd.
Omvendt – så skal vi også ha styr på, hvor meget nedbør vi får.
Indtil 2 uger efter fremspiring optager kartofler stort set ingen næringsstoffer. Kvælstoffet ligger således i næsten 2 måneder, hvor en stor del af det kan risikere at blive udvasket - især på grovsandede jorde. Falder der store mængder nedbør i denne periode, kan det være nødvendigt at regulere yderligere i den planlagte eftergødskning.
Det vil derfor være en rigtig god ide at registrere nedbør fra gødningen er udbragt til ca. 2 uger efter fremspiring. Dette gælder også for husdyrgødede arealer, hvor husdyrgødningen ofte er udbragt meget tidligt.
Mange landmænd har indenfor den seneste uge i E-Boks fået brev fra miljøstyrelsen. Hvis man har en vandingstilladelse på mere end 25.000 m3, så har man i årene 2007-2013 fået ”rabat” på afgift for indvinding af vand til markvanding.
Denne rabat er kendt EU-stridig (konkurrenceforvridning) – og derfor skal der betales afgift nu.
I Danmark har staten dog mulighed for at kompensere denne afgift ved hjælp af de minimis midler. Hvis bare du holder dig under 150.000 kr. i de minimis over to år, så får du dækket afgiften.
I de pågældende år 2007-2013, fik flere landmænd de minimis til ”randzoner”, men kun meget få har fået så meget, at det kommer til at indvirke på vandingsafgiften.
Hvis ikke du mener at ha fået de minimis i de pågældende år, så gå ind i ”besvar” ved det modtagne brev fra Miljøstyrelsen og tryk ”nej”
Hvis du svarer JA – så vil du få en henvendelse for at finde ud af, om der stadig er plads indenfor de 150.000. kr. som er maks. for de minimis.
Henvend dig til din planterådgiver, hvis du er i tvivl.
Hvis du er i tvivl om hvad du har modtaget – så få en snak med din rådgiver.
Vi er i skrivende stund stadig ikke nået i mål med en dispensation til brug af Titus i 2019, men forventer meget snart et svar fra Miljøstyrelsen.