Udgivet d. 17-04-2019
Lægningen er fortsat godt i gang, og det gode vejr, der meldes de næste dage, vil gøre godt, specielt hvis man har læggepartier, der ikke helt holder topkvaliteten. Med solen og varmen tørrer jorden også hurtigt, og man skal derfor være opmærksom på, at man ikke får udtørret jorden, inden man får kartoflerne lagt. En udtørret jord kan være en ulempe for nogle sorter (f.eks. Oleva), hvor vi tidligere har set manglende fremspiring i sådanne situationer
I skrivende stund er dispensationen til brug af Titus afvist, og derfor må vi nok indstille os på en ukrudtsstrategi i 2019 uden brug af Titus. SEGES har anmodet Miljøstyrelsen om at genoptage sagen med nye data fra Corteva. Man er dog allerede nu, nødt til at overveje, hvordan man vil gribe denne situation an, hvis dispensationen ikke kommer.
At få lavet en effektiv ukrudtsbekæmpelse i sine kartofler, er de mest rentable sprøjtninger, man overhovedet kan lave i sin kartoffelmark. Derfor er det vigtigt at få lagt den rette strategi. Kemiske løsninger har tidligere også været den letteste løsning, men i fravær af Titus, kan det give udfordringer.
Vi kommer her med mulige løsninger, som skal mixes, så de tilpasses lokale forhold.
I blandingerne er der taget højde for, at vi sandsynligvis ikke får Titus til rådighed i år, og at vi så skal klare os igennem sæsonen, primært med sprøjtninger inden fremspiring af ukrudtet. Bruger man jordmidler som Fenix, Novitron og Proman skal man ikke satse på en mekanisk opfølgning men i stedet lade jordvirkningen om arbejdet. Få bestilt kemi hjem, hvis I allerede nu kan se, at strategien skal ændres.
Når vi ønsker, at bruge effekten af jordmidlerne, så er det vigtigt, at vi har en ordentlig dosis af midlet. Samtidig er det vigtigt, at vi har noget jordfugt, som kan hjælpe midlet med at komme i kontakt med ukrudtsplanterne. Sørg for at have en stor mængde vand med, når man udbringer jordmidler 150-300 l/ha, da dette øger virkningen.
Mange har en hel del mekanik parkeret bagerst i maskinhuset til mekanisk ukrudtsbekæmpelse. Der findes to principper at lave mekanisk ukrudtsbekæmpelse på. Enten ved at starte med en lille kam, og så langsomt bygge den op, eller ved skiftevis at lave en stor kam, og så veksle mellem strigling og hypning. Ved begge metoder gælder at toppen gerne skal være bred, så der ved hypning kan lægges jord på og dække ukrudtet.
Kørselstidspunktet bestemmes af ukrudtets størrelse i lighed med den kemiske bekæmpelse. Størst effekt opnås ved bekæmpelse af ukrudtet på kimbladsstadiet eller lige inden fremspiring.
Den mekaniske ukrudtsbekæmpelse giver typisk lidt mindre udbytte, idet der sker trykskader og beskadigelse af rødder.
Samtidig kræver mekanisk ukrudtsbekæmpelse tørvejr, så udtørring af oprykkede spirer, forhindre at de gror igen.
Mange vælger nok at lave en kombination af kemisk og mekanisk løsning i år. Det er vigtigt at alt ukrudtet svides af med den kemiske løsning. Brug her kun et afsvidningsmiddel som Roundup eller Reglone. Herefter skal ukrudtet bekæmpes på kimbladsstadiet. Hvis først ukrudtet er blevet for stort, kan man ikke længere rykke det op. Det er ofte et problem på toppen af kammen, hvor ukrudtet putter sig under kartoflerne.
Har man problemer med pigæbler og sandsynligvis også kantbægere, så er den bedste løsning at anvende 2,0 L Proman + 0,25 L Command, hvor problemet forekommer. Man kommer nok ikke helt uden om lugning, men det tager trykket af.