KartoffelNyt nr. 10

Udgivet d. 27-05-2024

Tekst: Jannie Rendbæk Sørensen, Agrinord

Aktuelt i marken

Det har været et vanskeligt forår, hvor våde, ufarbare arealer nu er blevet overtaget af vandingsmaskinerne. Det er lige fra den ene yderlighed til den anden. Dog ser vi ud til at gå ind i en mere ustabil periode. De sidste kartofler er forhåbentlig kommet i jorden nu, og fremspiringen sker med lynets hast. Jordtemperaturen er høj og læggekartoflerne er mere end klar

Figur 1 Jordtemperatur ved Herning.

Billede 1 Festien fremspiret. Billede taget 22. maj. 

Skimmel

Der er nu fundet skimmel i plastdækkede kartofler/kartofler der har haft plast på. Desuden tyder det på, at der er flere knolde med knoldskimmel i år, hvilket giver øget risiko for tidlig opstart af skimmel, samtidig med at vejrudsigten siger byger og varme, hvilket giver ideelle forhold for skimmelangreb. Vi anbefaler IKKE generelt at opstarte skimmelbekæmpelse endnu da 90 % af markerne ikke er ret lang fremme i udiklingen. Dog kan marker, der er spiret frem omkring 1. maj være så langt fremme i udviklingen at det er på sin plads at lægge første sprøjtning ind i denne uge her. Anvend 0,6 l/ha Revus + 0,4 l/ha Shirlan.

Vanding

Vandingsmaskinerne startede i sidste uge op flere steder i vinterafgrøderne. Så længe kartoflerne ligger under jorden er der en meget lille fordampning. Vi har i torsdags fået vand i varierende mængder – fra 2 mm til 30 mm er det vi hører, og det sætter nogle steder vandingsbehovet på pause. Med udsigt til ustadigt vejr med byger der måske kommer, er der god grund til at starte vandingsregnskabet op i de kartofler, der er længst fremme. Mulighederne for at føre vandingsregnskab er efterhånden mange, men vigtigst er, at det føres. I kartofler opstartes vandingsregnskabet når kartoflerne er spiret frem og på størrelse med ca. en underkop.

I langt de fleste kartoffelmarker er vanding ikke aktuelt endnu. Dog kan der findes tidlige spisesorter hvor plastik nu er fjernet som kan have behov.

Opfølgning på ukrudt

Det er vigtigt at være rettidig med sin ukrudtsbekæmpelse, så hold rigtig godt øje, det går stærkt!

Jordmidlerne har bedst effekt på en fugtig, sat kam. Rigtig mange sprøjtninger er lavet under tørre forhold, men nedbøren der er kommet nu her kan være med til at vi får en forbedret effekt af jordmidlerne efterfølgende.

Ukrudtsbekæmpelse under tørre forhold

Virkningen af Kalif 360 CS og Centium 36 SC er normalt intakt, også under tørre forhold. Midlerne består af mikrokapsler og effekten vil henlægge indtil der kommer fugt. Det samme gør sig gældende for Proman, hvor midlet optages via ukrudtets rødder/kimstængler.

Under tørre forhold vil effekten af Fenix desværre blive forringet. Fenix er midlet med bedst effekt mod storkenæb, hvilket skal medtages i overvejelserne ved valg af midler. For at opnå god effekt af Fenix udsprøjtes midlet i en vandmængde på 300 liter pr. ha

Opfølgende ukrudtsbekæmpelse – efter fremspiring

Hvis ikke ukrudtsbekæmpelsen før fremspiring er tilstrækkeligt effektiv, er der få kemiske løsninger efter fremspiring tilgængelig. De har alle forskellige ulemper enten i form af manglende effekt eller manglende skånsomhed overfor kartoflerne.

Mekaniske løsninger kan derfor være et godt alternativ. Nedenfor er listet forskellige opfølgningsmuligheder!

Mekanisk rensning

Mekanisk rensning kan være et godt alternativ eller supplement til kemien.  Er det rodukrudt som gråbynke, tidsler, svinemælk eller lignede, vil mekanisk bekæmpelse have en vis effekt på rodukrudtet.

Problemer med rodukrudt skal dog løses i den foregående afgrøde og ikke i kartoffelafgrøden da, bekæmpelse i kartoflerne er mere symptombehandling end en reel løsning af problemet. Se KartoffelNyt nr. 9 vedr. bekæmpelse af rodukrudt i korn forud for kartofler.

Er det alm. Ukrudt og der skal bekæmpes mekanisk, er det vigtigt at ukrudtet ikke bliver for stort inden der køres. Beslutningen herom skal tages tidligt. Den mekaniske ukrudtsbekæmpelse er bred og kan klare de fleste ukrudtsproblemer når ukrudtet er småt. Ved stor bestand af sort natskygge kan mekanisk rensning også være en stor hjælp.

Billede 2 Veludført rensning i kartofler.

Kemisk bekæmpelse efter fremspiring:

Fenix

Kan anvendes med 2 behandlinger efter fremspiring med en dosis på 0,25 l/ha med min. 7 dages mellemrum. Løsningen har effekt på småt ukrudt på kimbladsstadiet, især melder, raps og pileurt. Kartoflerne kan blive gulfarvede. Dette er ikke en løsning som vi anbefaler generelt.

Boxer

Kan anvendes med 2-3 l/ha (maks. 4 l/ha) senest når kartoflerne er i stadie 11- når de har 1 blad. Anvendes kun hvis der er problemer med sort natskygge. Forbigående skade på kartoflerne kan ses. Det er en nødløsning som vi ikke anbefaler generelt.

MCPA-holdige midler

MCPA kan anvendes med 0,03-0,1 l/ha, primært hvis der er problemer med melder (hvidmelet gåsefod). MCPA kan give hormonskader på kartoflerne og bør ikke anvendes i officielt kontrollerede fremavlsmarker, da det kan vanskeliggøre markinspektion. Vi ved sorten Avarna er meget følsom. Bør ikke anvendes hvis kartoflerne er tørkestressede.

Agil 100 EC

Kan anvendes med 0,8 l/ha og har effekt på kvik, flyvehavre, hanespore og spildkorn, samt en vis effekt på enårig rapgræs (utilstrækkelig effekt på rajgræs). Ukrudtet skal være i god vækst og ikke stresset af andre sprøjtninger. Agil bør ikke anvendes i officielt kontrollerede fremavlsmarker, da det kan vanskeliggøre markinspektion.

Focus Ultra

Kan anvendes med 1,5-2,0 l/ha (maks. 5 l/ha) husk tilsætning af 0,5 l/ha Dash. Har effekt på kvik, flyvehavre, hanespore og rajgræs (utilstrækkelig effekt på enårig rapgræs). Ukrudtet skal være i god vækst og ikke stresset af andre sprøjtninger.

Billede 3 Kartoffelmark med massive problemer med gråbynke. Behandlet med 3L/ha Roundup 480g/l. De fremspirede bynker har taget skade, men nye skud er på vej frem grundet rodsystemer som ikke har været spiret frem på behandlingstidspunktet. 

Cikader

Vi har i år ikke fået tilskud fra kartoffelafgiftsfonden til at følge chikadeflyvningen som de foregående år. Dog har nogle stivelsesfabrikker og konsulenter taget initiativ til at sætte gule limplader op, som vil blive registreret hver mandag, men det vil være en lidt skrabet version i forhold til tidligere.

Cikaderne laver sugeskader på plantecellerne, som derved ødelægges og nedsætter plantens fotosyntese. De voksne cikader forårsager ikke skader af betydning, men de lægger æg, og de nye nymfer vil give sugeskader. Ved kraftige angreb ses udbyttenedgang.

Gule limplader til fangst og monitering af cikadeflyvning i stivelseskartofler blev sat op i uge 21 og limpladerne aflæses 1 gang om ugen- første gang i uge 22.

Tæger

Det er vigtigt at holde øje med tæger, især langs hegn og læbælter. Herfra de flyver ca. 20 meter ud i kartoffelmarken. Æggene klækkes normalt i midt maj, hvorefter nymfer og voksne tæger er at finde i marken ca. en måned senere. Der findes ikke et varslingssystem som vi ser mht. cikaderne, men behandles ved begyndende indflyvning og synlige sugeskader. Behandling mod tæger efter behov med 0,3 l/ha Lamdex. Kan med fordel medtages ved første skimmelsprøjtning.

Billede 4 Tæger har suget af bladene (gule pletter) som vil føre til nekrotiske pletter og i sidste ende udbyttetab.

Kulehalm og affaldsdynger

Vær opmærksom på at få bekæmpet spildkartofler i kulehalm og affaldsdynger, enten med overdækning med plastisk eller glyphosat.

Billede 5 Kartofler i kulehalm.