Udgivet d. 19-08-2024
Vejret har den sidste uge været mere ustabilt, og det kan igen være vanskeligt at færdes på de laveste arealer efter den sidste uges nedbør.
Vi skriver nu uge 34, og i uge 35 vil fabrikkerne så småt starte op.
Afgroningen i kartoffelmarkerne skrider frem. Generelt har gødningsbehovet været højere i år på grund af udvaskning, især på de lettere jorde. Det sammen med at vækstsæsonen har gået jævnt, uden opstandsninger fra tørre og varme perioder, der normalt sætter væksten lidt i stå, gør at kartoflerne mange steder er lidt tidligere i afgroning end vi er vant til. Dertil skal lægges at mange læggekartofler også var fysiologisk gamle da de blev lagt, efter et sent forår og nogle steder gentagne afspiringer inden lægning. Dette er også en faktor der spiller ind i forhold til kartoflernes afmodning.
Er kartoflerne i naturlig afmodning er der ingen behov for og ingen effekt af eftergødskning.
Denne uges anbefaling:
0,45 l/ha Revus + 0,5 l/ha Amistar + 0,2 kg/ha option/0,25 kg/ha cymbal
Vi er på bagkant af en periode med moderat skimmeltryk. Det er stadig opfattelsen, at der langt de fleste steder er styr på skimmelen. De kommende dage vi ser ind i, er på nuværende tidspunkt præget af et meget lavt, eller ingen skimmelrisiko.
Hvis der i sidste uge blev behandlet med Shirlan + Cymbal så fortsætter vi planen med 0,45 l/ha Revus + 0,5 Amistar + 0,2 kg/ha option/0,25 kg/ha cymbal
Findes der aktiv skimmel i marken er det stadig relevant med en stopsprøjtning:
1,4 l/ha Sporax + 0,4 l/ha Shirlan/Banjo/Zignal + 0,20 kg/ha Option/0,25 kg/ha Cymbal
eller
2,5 l/ha Proxanil + 0,40 l/ha Shirlan/Banjo/Zignal
Stopsprøjtning / brug af Sporax/Proxanil er KUN relevant hvis der er tale om kartofler med mindst 5 ugers yderligere vækst.
Figur 1, 2 & 3 Infektionstryk ved tre lokaliteter i Syd-, Midt- og Nordjylland.
Bladplet behandles med 14 dages interval skiftevis med 0,40 l/ha Narita og 0,45 l/ha Propulse.
Generelt er det ikke relevant at behandle mod skimmel og bladplet de sidste 3 uger før optagning.
Gråbynke er en ukrudtsart i fremgang!
Hvis man har marker med rigtig mange gråbynker, kan det være en ide at sprøjte med glyphosat allerede fra d. 1. oktober, da man herved opnår bedre effekt.
Dette er tilladt, hvis der ikke er tilmeldt efterafgrøder på arealet. Forsøg og erfaringer viser, at glyphosat er bedste middel mod gråbynke. Vi anbefaler at bruge mellem 1000- 1.100 g/ha glyphosat med tilsætning af ammoniumsulfat eller pH regulerende additiv.
Regler omkring brug af glyphosat i efteråret.
Der er stor forskel på hvor langt nedvisningen af læggekartofler er.
Generelt går det planmæssigt, og effekten af Mizuki regnes i år for at være god. Vi har haft noget favorabelt vejr til behandlingerne indtil videre. Der går typisk tre til fire uger efter sidste nedvisningssprøjtning til læggekartoflerne er klar til optagning.
Inden optagning tjekkes skindfastheden på knoldene. Hvis de endnu ikke er skindfaste, vil de flosse under optagning, og sammen med andre småskader der kan komme under optagningen, vil dette være med til at øge risikoen for infektioner med sortben, phoma, fusarium, skimmel mm.
Billede 1 Læggekartofler klar til optagning. Foto: Mads Bendix, Vestjysk.
Det er vigtigt med så skånsom en optagning som overhovedet muligt, for at sikre den bedst mulige kvalitet af næste års læggekartofler. Derfor er det vigtigt at have maskinen indstillet korrekt, så kartoflerne beskadiges mindst muligt. Husk at få indstillet hastigheden på bånd og kæder så de passer med fremkørselshastigheden. Undgå store faldhøjder og tjek maskinen jævnligt for skarpe kanter (hvor gummien er faldet af). Et andet meget vigtigt fokusområde er, at skabe et jævnt flow af kartofler og jord gennem maskinen.
Efter optagning er det vigtigt, at kartoflerne tørres, enten i tørrevogne, kasser eller kule - herved minimeres infektioner med lagersygdomme.
Kommes kartoflerne direkte i kasser, er det vigtigt med masser af luft omkring dem.
Lægges de i kule, anbefales 10-15 tdr. pr. løbende meter, placeret nord/syd på en plan kuleplads. En høj placering er at foretrække, så der ikke samles vand og kulen bør ikke ligge ikke tæt langs læhegn. Kulen dækkes i første omgang med fiberdug for at opnå så god en tørring som muligt. Senere dækkes med halm og plast på den øverste del, så der er max luftgennemstrømning.
Det er vigtigt at holde øje med, at der ikke dannes kondens på knoldene. Derfor er det vigtigt med så høj luftgennemstrømning som muligt på lager og i kule. Skulle halmen blive fugtig øverst i kulen, kan det være nødvendigt af skifte halm.
Kartofler på kølelager skal bræmme ca. 14 dage ved 15-16 grader før temperaturen sænkes med 0,5 grader pr. dag, til den ønskede temperatur opnås. Det anbefales at opbevare kartoflerne ved 5 grader, så længe det er muligt at holde dem i ro.
Billede 2 Læggekartofler der er groet igen med nye skud, der er yderst modtagelige for skimmel. Foto: Jannie Rendbæk Sørensen, AgriNord/Landbonord 19/8-2024.
2022 var sidste år vi kunne anvende Reglone i læggekartofler – egen produktion, og høsten 2023 var sidste år vi havde lov at anvende det i certificerede læggekartofler. Det giver nogle udfordringer i forhold til kvaliteten af læggekartoflerne.
Selvom nedvisningen går fornuftigt derude i år, vil kartoflerne begynde at skyde igen. De nye små skud der kommer, står helt ubeskyttede, og giver en stor risiko for at vi får smittet læggeknoldende. Det er derfor meget vigtigt at læggekartoflerne stadig beskyttes mod skimmel.
Kommer der nye skud i læggekartoflerne efter nedvisning, behandles de med 0,4 Shirlan/ Banjo / Zignal for at beskytte dem mod skimmel.