Udgivet d. 26-08-2024
Den forgange uge – og især weekenden - har budt på vekslende vejr med rigtig meget regn mange steder, og som lige nu kan gøre det vanskeligt at færdes i markerne. De ideelle temperaturer og nedbøren der er kommet jævnt hen, har betydet rigtig gode vækstbetingelser for kartoflerne de seneste uger og afstedkommet en rigtig flot tilvækst. Se omtalen af fabrikkernes prøveopgravninger længere nede.
Arbejdsopgaverne i kartoffelmarken lige nu afspejler fortsat de vidt forskellige læggetidspunkter kartoflerne er lagt på; fra marker der stort set er groet helt af, hvor der ikke kan gøres mere, til marker der står i fuld blomst og som fortsat skal holdes dækket mod skimmel og bladplet. Det er på nuværende tidspunkt slut med at tilføre flere næringsstoffer uanset vækststadie. Forsøg tilbage fra 2020 (hvor nedbøren var ca. det samme som 2024) viste, at det ikke gav et signifikant merudbytte i Stratos ved at give 5 x 10 kg N i bladgødskning indtil midten af august.
Generelt er indtrykket, at der fortsat er godt styr på skimmelen de fleste steder. Der hvor der fortsat mangler at blive nedvisnet, er det meget vigtigt at afvente en dag med sol for at opnå tilstrækkelig effekt af Mizuki.
Hovedparten af kartoflerne er nu så langt fremme i udviklingen, at anvendelsen af Sporax/Raport ikke længere er aktuel. Det betyder meget få valgmuligheder mht. midler efterhånden; Shirlan/Banjo skiftende med Revus tilsat Cymbal/Option.
Vi ser fortsat ind i en periode med ustadigt vejr, med nedbør og relativt høje temperaturer, der gør at skimlen kan trives i kartoffelmarken og et lille tilbage blik i den forgange uge viser, at der har været højt infektionstryk. Der er derfor fortsat grund til at køre med skimmelbehandling i de marker der skal stå længe endnu og ikke slippe dem for tidligt.
Figur 1, 2 & 3 Infektionstryk ved tre lokaliteter i Syd-, Midt- og Nordjylland.
Denne uges anbefaling:
0,4 l/ha Shirlan/Banjo + 0,2 kg/ha Option/ 0,25 kg/ha Cymbal
Alternativt hvis der er anvendt Shirlan/Banjo i sidste uge så anvendes der Revus i denne uge.
Vær opmærksom på om du er ved at ramme max. antal sprøjtninger med Cymbal (6) eller Option (8). Så det vil sige, at 8 er det højeste antal sprøjtninger med cymoxanil (som er aktivstoffet i begge midler), som kan udføres.
Hvis de 8 sprøjtninger er brugt, kan alternativet være at blande Shirlan med Revus.
Blev der ikke behandlet mod bladplet i sidste uge, så tilsættes der enten 0,4 l/ha Propulse eller 0,45 l/ha Narita.
Husk på at stoppe sprøjtninger ca. 3 uger før forventet levering eller hvis kartoflerne er groet helt af og der ikke er grøn/grøngul bladmasse tilbage.
Øvrige kartofler som man har en forventning om at skal vækste længst muligt og er til sen optagning/levering handler det om at holde skimmelen væk så længe som muligt. Århus Universitet (Bent Nielsen) lavede tilbage i 2017 en sammenstilling af en stor mængde skimmelforsøg for at give et bud på hvad det koster at have skimmel. Undersøgelsen viste i grove træk, at for hver ca. 1 % skimmel i slutningen af august sker der en udbyttenedgang på 1 hkg stivelse.
Planlægning af leveringer, strategi for optagning
På nuværende tidspunkt kan det være en rigtig god ide at begynde planlægningen af hvordan og især hvornår optagning og levering skal foregå. Få lavet en plan og strategi for hvilke marker/sorter der skal leveres i hvilken rækkefølge, hvad skal evt. leveres til forkampagne, hvad skal leveres til næste gang. Mange faktorer spiller ind; afmodningsgrad, arealernes beskaffenhed, sorter, opbevaring, leveringsterminer. Din kartoffelrådgiver hjælper dig gerne med at få lagt denne strategi så tøv ikke med at tage fat i din rådgiver.
Nedenstående gengiver resultatet fra 2. prøveopgravning fra stivelsesfabrikkerne. Det skal dog nævnes, at AKV kun laver den ene opgravning. Tabellen viser, at der har været en gennemsnitlig tilvækst på ca. 2 hkg stivelse/ha/dag siden 1. prøveopgravning for fabrikkerne AKD og AKK. Det er over det gennemsnitlige niveau for de sidste 11 år, og er især afstedkommet af en højere stivelsesprocent. Det afspejler en meget stor variation mellem marker (læggetidspunkt og afmodningsgrad), men giver trods alt en forhåbning om at der er udsigt til en pæn kartoffelavl.
Tabel 1 resultater fra 1. og 2. prøveopgravning.
Dykker vi lidt ned i sorterne, viser prøveopgravningen fra AKD, at Kuras og Ydun er de to sorter der har haft den største tilvækst i de sidste 3 uger. Det er især på stivelsesprocenten, der er sket en markant ændring siden 1. prøveopgravning, og kan afspejle at markerne er langt fremme i afmodningen. Resultatet for Avenue er lavt, selv om tilvæksten har været rigtig god, og skyldes især at disse marker er sent lagt.
Tabel 2 resultater fra 1. og 2. prøveopgravning.