KartoffelNyt nr. 26

Udgivet d. 23-09-2024

Tekst: Birgitte A. B. Andersen, SAGRO

Aktuelt fra marken

September har vist sig fra sin skønneste side med dejligt sensommervejr. Sidste uges vejr, har medvirket til at mange er godt i gang, eller færdige med at tage læggekartofler op. Desværre ser det nu ud til mere ustadig vejr igen, med de udfordringer det kan give.

Det er slut med bekæmpelse af skimmel for i år.

Nedvisning af lagerkartofler skulle gerne være foretaget i sidste uges solskinsvejr, så de kan tages op midt oktober i forhåbentlig fornuftigt vejr. Er de endnu ikke nedvisnet, skal de sprøjtes med 1-2 L/ha Mizuki ved først kommende lejlighed. Dosis afhænger af nedvisningsgraden.

3. Prøveopgravning fra AKD og AKK

Nedenfor ses 1., 2. og 3. prøveopgravning fra AKD og AKK. Der har generelt været størst tilvækst fra 1. til 2. opgravning, hvor de fleste af sorterne ligger med 30-40 tdr. stivelse pr. ha, mens den er mere varierende fra 2. til 3. opgravning, hvor tilvæksten spænder fra -8 til 48 tdr. stivelse pr. ha.

Når man kigger nærmere på tallene, ses tydeligt store forskelle sorterne og opgravninger imellem. Det samme gør sig gældende, når I og vi laver opgravninger i jeres marker, at det er et øjebliksbillede, der kan give en indikation om i hvilket niveau marken ligger, men samtidig kan variere meget i forhold til markernes bonitet mm.

De meldinger vi hører på udbytter i stivelseskartoflerne fra de avlere, der er begyndt at levere, er meget svingende. Generelt er stivelsen ok, men udbyttet er mange steder lave. I nord forlyder det, at årets udbytter indtil videre tegner fornuftigt.

Tabel 1, 2 og 3 viser resultaterne fra 1., 2. og 3. prøveopgravning, fra AKD og AKK.

Kuler

Temperaturen er faldende, og det er med at udnytte dage med tørvejr, til at få taget kartofler op.

De kartofler der skal korttidsopbevares dækkes med fiberdug, der sikrer, at kartofler kan ånde samtidig med, at nedbøren holdes ude og kulen kan klare op til et par graders frost. Desuden er fiberdugen med til at modvirke grønfarvning af knoldene, og dermed forhindre øget solaninindhold til protein og stivelse.

Skal kartoflerne langtidslagres, skal de i stedet dækkes med halm og plast. Her er det vigtigt, at det er de sunde dele af marken, der køres i kule, dvs. at spor, lavninger eller dele af marken, hvor man erfaringsvis ved der kan være problemer med vandsure kartofler leveres direkte. Desuden er det VIGTIGT, at kulerne ikke laves for store, omkring 25 tdr. pr. løbende meter. Samt placeres hvor der er mulighed for god luftgennemstrømning, ingen ”gamle” spor ind under kulen, hvor der er risiko for at regnen vil løber ind under kulen.

Se følgende video om kuledækning:

Kartofler, der skal lagres, tages så skånsomt op som muligt, for at sikre mindst mulige problemer i lagerperioden og tab af stivelse. Ved ”hård” håndtering under optagning, risikeres et stivelsestab under lagring på 1-2 %, hvilket med de afregningspriser, som er nu, let kan koste 2.000 kr. pr. ha.

E-kartoffel

Billede 1 viser den elektroniske kartoffel.

En mulighed for at få tjekket om frilægger, optager, indlagringsmaskiner mm. er indstillet korrekt, er den elektroniske kartoffel, som sladrer om hvor hårdhændet kartoflerne håndteres under optagning mm.

Den elektroniske kartoffel tempereres inden den køres gennem optager mm., så den har samme temperatur som de kartofler der tages op. Det er vigtigt at få den kørt flere gange igennem maskineriet, så vi får det mest korrekte billede af maskinens indstillinger. Herefter indstilles maskinen med det samme, og den elektroniske kartoffel køres igennem, for at sikre, at det hele kører som det skal.

I nedenstående video, ses den elektroniske kartoffel i funktion:

Brug muligheden for at få tjekket jeres maskiner, det kræver I kører og har lyst til at skrue lidt på indstillingerne af maskinerne.

Er du interesseret i at få besøg af den elektroniske kartoffel, kontaktes:

SAGRO – Birgitte A. B. Andersen på tlf. 29281146

AKD – Frederik Jensen på 51516433

AKV – Niels Jørgen Kristensen på tlf. 40156233