KartoffelNyt nr. 27

Udgivet d. 07-10-2024

Tekst: Jesper Kjelde

Aktuelt fra marken

Efterårstiden er indtruffet og kartoffeloptagningen er i fuld sving. Sidste weekends vejr på tværs af den sydlige del af Jylland viste sig med vejrforhold med enormt store lokale nedbørsmængder. Mange avlere i dette område fik høstet flere af de lave arealer inden de store nedbørsmængder. Der er meldinger om lave udbytter i den sydlige del af landet grundet pletter, høj grundvandsstand og vandsure kartofler. På flere af disse arealer har der i forvejen været sen lægning og dermed en relativ kort vækstperiode, hvor der generelt har manglet godt vejrforhold for væksten. Resten af landet melder om gode forhold for optagning.

Få lokale steder i det midtjyske har nattefrosten nedvisnet den meget grønne kartoffeltop, så afmodningen indtræffer stille og roligt til stivelseskartoflerne bliver skindfaste til kulelagring senere i denne måned.

Vær meget opmærksom og kritisk omkring kartoflernes kvalitet ved optagning til lageret. Der kan være knolde som er vandsure- eller skimmelpåvirket, bakterieråd eller mistanke om virus. Tolerancen for skadegører er lille, da det er afgørende at partierne generelt er sunde til næste års avl.

Billede 1 Ydun - læggeparti med deforme knolde. Foto: Klaus Bech-Hunderup og Birgitte A. B. Andersen, SAGRO

Billede 2 Kuras - stivelsesparti med vandsure knolde i blandt friske.

Virustest af egne læggekartofler

Mistanke om virus kan af- eller bekræftes ved at få et parti analyseret for virus. Forekomst af virus Y er mest tabsreducerende og kan reducere udbyttet med ca. 0,6 % for hvert procent virus i partiet.

Dette kan gøres ved at indsamle 100 knolde rundt i partiet og sende prøven til et laboratorie. Prøven vedlægges med bestillingsdokument (hollandsk) med navn, adresse, mailadresse samt virus valg typisk virus Y (PVY) og bladrullevirus (PLRV).

HLB BV
Kampsweg 27
NL - 9481 PD Wijster
Holland

4. Prøve opgravning

AKD har den 30/9-1/10 foretaget den 4. og sidste prøveopgravning.

Avenue har på de udvalgte steder samlet leveret under tidligere års udbytteniveau. Avenue har ved sen lægning ultimo maj-primo juni fortsat haft tilvækst på 1,3-1,8 hkg pr. ha pr. dag i perioden fra 3 til 4. prøveopgravning.

Kuras præstere igen i år flotte udbytter. Særligt stivelsesprocenten ligger forholdsvist højt (mellem 18,8 og 23,9) i mange marker og ligger højere end de tidligere år.

Stratos og pulversorter har samlet ikke flyttet sig nævneværdigt fra 3. til 4. prøveopgravning, hvilket var forventeligt grundet sortsegenskaberne for disse.

Ydun ligger også med fine udbytter og særdeles høje stivelsesprocenter (22,5 og25,2) i prøveopgravningen og ligger lidt over tidligere års udbytter.

Overvågning af kartoffelkuler

Ved kulelagring af kartofler er det vigtigt med god udluftning og sænkning af temperaturen, når kartoflerne er tørre og sårhelet. Et vigtigt og godt redskab til dette er et kuletermometer, som stikkes ind i kernen af kulen og aflæses mindst en gang ugentligt.

Kuletermometrene kan købes ved forskellige udbydere. Man kan få nogle som aflæses manuelt og andre, hvor der sendes data via simkort til en App på telefonen. Prisspændet er fra få hundrede kroner til over 5.000 kr. pr. stk. for de mest avancerede med abonnement. Det vigtigste er tilsynet og overvågningen, da værdien af kartoflerne er meget stor.

Markedet

Tekst: Birgitte A. B. Andersen

Priserne på konsumkartofler i Tyskland er noget lavere i år end på samme tid sidste år. Pt ligger priserne 1/3-lavere end på samme tid sidste år, hvilket de har gjort den seneste tid, i og med, at der er et stort udbud af kartofler på markedet.

Foreløbige tal fra Forbundsministeriet for landbrug og fødevarer i Tyskland viser en øget produktion af kartofler i 2024 i forhold til 2023. Der forventes nogenlunde samme udbytte pr. ha, men til gængæld er der lagt flere hektarer. Der er sket et lille fald i dyrkning af stivelseskartofler, men der er en stigning indenfor konsum og proceskartofler.

De store mængder regn, der ramte dele af Europa, har sat optagningen på pause flere steder i Polen, Tjekkiet, Østrig m.fl. Hvor meget det kommer til at betyde for den samlede kartoffelproduktion i EU er endnu for tidligt at sige. Bl.a melder Østrig, at kerneområderne for kartoffeldyrkning ikke er så hårdt ramt, som andre dele af Østrig, men stadig har kartoflerne stået under vand, så det kan have indvirkning på kvalitet og holdbarhed. Der er nu kommet meldinger fra Østrig, efter der er kommet gang i optagningen igen, at der stadig er problemer med ormegnav, men også en øget grad af grønne og rådne kartofler, hvilket giver udfordringer med kvaliteten.

England melder om god gang i optagningen, mens Skotland nærmest ikke er kommet i gang. Som følge af en vanskelig dyrkningssæson og færre lagte kartofler i Storbritannien, forventes den totale avl maksimalt at komme op i nærheden af sidste års avl, og risikerer dermed at blive historisk lav.

Procesindustrien i Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig producerer pt. på kontraktvarer, efterspørgslen efter frie mængder er lille, hvilket er med til at holde priserne nede. Det eneste der efterspørges på det frie marked, er lange kartofler. Der er den seneste måned ikke sket de store ændringer med priserne.

NEPG (sammenslutning af de 4 største kartoffelproducerende lande i EU) kommer med løftet pegefinger til industrien, om ikke bare at producere alt det man kan, men i stedet producere det der efterspørges. De senere års store efterspørgsel efter pommes frites, har medvirket til store udvidelser i produktionskapaciteten, som pt. overstiger efterspørgslen, og påvirker råvarepriserne negativt.

Ser man på den globale pommes frites marked, blev der eksporteret 6,79 millioner tons i 2023, af disse stod EU-27 for ca. halvdelen, Canada for godt og vel 1/4-del, USA for godt 1/8-del og resterende lande for knap 1/8-del.

I nedenstående figur ses produktionen af stivelseskartofler i EU. Mens der gennem de senere år er sket en stor stigning i avlen af stivelseskartofler, er det anderledes i andre dele af EU. Dette bevirker, at arealet med stivelseskartofler samlet set er faldet fra 2020 og til nu. Det er især den store efterspørgsel efter proceskartofler, der har skubbet til avlen af stivelseskartofler især i Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig. Ser man på de foreløbige tal, er Danmarks areal med stivelseskartofler nu næsten lige så stor som Tyskland, og stadig stigende i årene fremad.