Udgivet d. 13-05-2024
Forårsarbejdet i marken har trukket ud. Heldigvis ser det ud til at tørvejret endelig har bidt sig fast og der er den seneste uge sket meget i marken. Længst fremme er nordjyderne mens der i den sydlige del af landet stadig er en del arealer som endnu ikke er lagt. Det er derfor et broget billede der tegner sig rundt i hele landet hvad angår lægningen af kartofler.
Der vil være kartofler som først bliver lagt i sidste halvdel af maj og det er ikke optimalt, men det er set før og kan stadig resultere i et fornuftigt resultat. Jordtemperaturen er omkring 14 grader og der må forventes en hurtig vækst, når først kartoflerne er lagt. Det er fortsat vigtigt at lave et godt arbejde i forbindelse med lægning.
Der er heldigvis lagt en del kartofler. Nogle er blevet overrasket, og fremspiringen er allerede så langt at kemiske løsninger med Glyphosat/Centium/Proman ikke er muligt – her må mekanisk renholdelse tages i brug. Men mange af de først lagte er tæt på fremspiring - når først der er 3-4 cm lange spirer, går der ikke mange dage inden fremspiring, så hold godt øje. Timingen skal være i orden uanset om der anvendes en todelt strategi med Kalif/Centium + evt. glyphosat 5-7 dage før fremspiring og opfølgende Proman behandling lige ved fremspiring, eller der kun foretages én sprøjtning, hvor alle midler anvendes i blanding. Alle løsningerne kan ses i Kartoffelnyt nr. 8.
Billede 1 Solist kartoffel og ukrudt fremspiret.
Figur 1 & 2 viser jordtemperaturen ved Herning og Toftlund.
I år har de store mængder nedbør i vinter og forår ført til et øget fokus omkring et muligt tab af kalium fra rodzonen.
SEGES har regnet på hvorvidt der er behov for at tilføre ekstra kali. Reelt er det begrænset hvor meget der kan være udvasket og kun hvis der er tildelt kalium tidligt, i f.eks. februar kan det være relevant. Her kan der i værste tilfælde på JB 1 være udvasket op til 20 % af den tilførte kaliummængde. I den situation kan man overveje at supplere med ekstra kali.
Det er vigtigt at bekæmpe rodukrudt i kornmarkerne, da der ikke findes brugbare kemiske løsninger til brug i kartofler.
Bekæmp rodukrudt, når hovedparten af de nye skud er fremme, i god vækst og ikke påvirket af tidligere ukrudtsbehandlinger.
Den bedste effekt mod tidsler, padderokker og andet rodukrudt får du ved at sprøjte, når de nye skud af rodukrudt er godt fremme, så der ikke er mange små nye skud på vej. Sprøjt hellere lidt for sent end for tidligt.
Tidsler er følsomme, når de har fået 4-7 blade, dvs. når tidslerne er 15-25 cm, og hvor saftstrømmen går nedad, så herbiciderne bliver transporteret ned i udløberne, se billede 2 og 3.
Billede 2 & 3 Tidsler.
Tabel 1 Midler mod rodukrudt og flerårige ukrudtsarter i korn
Tabel 2 Midler mod rodukrudt og flerårige ukrudtsarter i stub i efteråret.
MCPA-midlerne Metaxon og U46N har en god effekt mod agertidsel, agerpadderokke, svinemælk og gråbynke. Tilsætning af ammoniumsulfat øger effekten mod agerpadderokke. Tilsætning af ammoniumsulfat forbedrer sandsynligvis også effekten mod agertidsel ved lav luftfugtighed. Vær opmærksom på at få behandlet med MCPA inden kornets stadium 39, dvs. indtil fanebladet er fuldt udviklet. Dels er dette sprøjtefristen, og desuden er der risiko for skade på kernesætningen ved senere anvendelse. En god temperatur vil sikre optimale virkningsforhold for MCPA. Der bør være omkring 14 dages afstand mellem ukrudtssprøjtning med 'minimiddel' og MCPA, så tidslerne er kommet i god vækst. Den maksimale dosis for MCPA-midler er 1 l pr. ha.
Mustang forte har god effekt mod agertidsel, gråbynke og agersvinemælk. Mustang forte angives at have god effekt mod agerpadderokke. Vær obs på restriktionerne for dyrkning af efterfølgende følsomme afgrøder på 14-24 mdr. efter anvendelsen, hhv. 14 mdr. for kartofler og roer og 24 mdr. hestebønner og andre bælgplanter samt begrænsning i anvendelse af halm fra afgrøder behandlet med Mustang Forte. Midlet må ikke anvendes efter stadie 32.
Billede 4 Gråbynke i kartoffelmark.
Mod spildkartofler giver Starane 333 HL / Flurostar 180, Pixxaro EC, Zypar og Mustang forte i højeste tilladte doseringer i vårsæd en effekt på 70-80 pct. I vintersæd er en højere dosis godkendt og kan øge effekten lidt, men der vil stadig blive sat døtreknolde, som giver genvækst den følgende sæson. Glyphosat før høst, som er tilladt i foderafgrøder, ødelægger døtreknoldene, så genvækst den følgende sæson er meget beskeden.
Mod gråbynke har følgende midler effekt: MCPA,midler (U46 M / Metaxon), Zypar, Mustang forte, Catch, Express 50 SX / Nuance og Pixxaro EC. Størrelsen af gråbynkeplanterne har stor betydning for den effekt, som det er muligt at opnå. Der er endnu ikke tilstrækkeligt forsøgsgrundlag til at fremhæve nogle midler frem for andre. Alle midler vil i høj dosis bekæmpe små planter, der endnu ikke har dannet en stor grenet jordstængel. Mod store flerårige planter med kraftige jordstængler, vil en flerårig indsats være nødvendig. Ved blanding af flere midler kan effekten øges, men det er stadig ikke muligt at opnå fuld bekæmpelse af store gråbynker.
Ved bekæmpelse af rodukrudt i korn er det nødvendigt med en sprøjteteknik, der kan sende sprøjtevæsken ned i afgrøden. Dette gøres med grov forstøvning og lav kørehastighed. Anvend mindst 200 l vand pr. ha. Lavdriftsdyser, refleksdyser og kompaktluftinjektionsdyser er velegnede. Sprøjtning med luftsprøjter og luftassisterede sprøjter giver ved korrekt indstilling en god afsætning på rodukrudt ved lavere vandmængde.
Husk sidste frist for indsendelse af rettelser til hektarstøtteansøgningen er den 21. maj.