KartoffelNyt nr. 10, 2017

Udgivet d. 27-04-2017

Tekst: Anette Møller Sørensen, SAGRO

 

Forårets vejr har indtil nu vist sig fra den kolde side. Der er derfor stor forskel på, hvor langt kartoffellægningen er fra landmand til landmand eller fra lokalitet til lokalitet. Der er avlere, der endnu ikke har lagt kartofler, og der er enkelte avlere, der er kommet godt i gang med lægningen.

Heldigvis tegner vejrudsigten i denne skrivende stund til en lunere retning, hvilket formentlig vil betyde, at en stor del af kartoflerne vil blive lagt i den kommende uge.

Dette betyder naturligvis, at der som sædvanlig vil være stor forskel på timingen af kartoflernes fremspiring og dermed af ukrudtsløsningerne.

Planlægning af kemiske ukrudtsløsninger

Trods koldt vejr og forskel i kartoflernes fremspiring er det nu oplagt at vælge strategi for ukrudtsløsningerne før fremspiring.

Grundlæggende skal kartoflerne holdes rene. Vælg derfor den løsning der er tilstrækkelig, da der er få kemiske løsninger efter kartoflernes fremspiring. For at opnå den bedste ukrudtsbekæmpelse er timingen afgørende. Det ideelle tidspunkt for sprøjtningen er således lige før kartoflerne bryder kammen, hvorved man med en kombination af et nedvisningsmiddel og et jordmiddel kan svide alt fremspiret ukrudt ned. Samtidig bliver der lagt en ”film” af jordmiddel ud på kammen, som bremser al ny fremspiring. Effekten af jordmidlet er dog afhængig af, at kammen er fast, og der er en god jordfugtighed.

Priserne i nedenstående tabel er gennemsnitlige opnåede landmandspriser fra Kornbasen

 

Reglone (Diquat) er lige nu off label godkendt til 30. juni 2017. Men nyeste melding er, at Reglone kan anvendes under samme godkendelse som nu i hele 2017 og 2018. Som landmand kan der derfor disponeres efter disse forhold.

 


Beskrivelse af ukrudtsmidler til brug før fremspring

Planlægning af mekaniske ukrudtsløsninger

Som et alternativ til den kemiske ukrudtsbekæmpelse, er der flere avlere, der anvender mekanisk renholdelse eller en kombination af begge muligheder. Fordelen ved mekanik fremfor kemi er; at man ikke er afhængig sprøjtevejr og man kan køre efter kartoflernes fremspiring. Det giver mulighed for bekæmpelse tæt på vandløb og søer, og er det et tørt forår opnår man ofte bedre effekt end af jordmidlerne.

Ulemper ved mekanisk bekæmpelse er risikoen for øget skade på rødderne, ingen langtidseffekt, skader som følge af forkert indstilling af grej, flere overkørsler (traktortimer), større risiko for tuer af rapgræs ved optagning.

Overvejer man en kombination af kemi og mekanik kan strategien være, at der startes med en glyphosat-sprøjtning på det fremspirede ukrudt og så efterfølgende laver 1 - 2 overkørsler med mekanik. Alternativt kan man starte ud med mekanik, og er der behov for yderligere bekæmpelse, har man stadig en mulighed i Titus. Man skal dog være opmærksom på, at store pileurter og sort natskygge, som har ”overlevet” den mekaniske bekæmpelse, ikke bliver bekæmpet tilfredsstillende med denne strategi.

 

Regler omkring afstandskrav

Afstandskravene til følsomme områder er nu blevet skærpet yderligere idet § 3 områder også har fået et krav på lige fod med vandløb og søer. Nye regler giver dog mulighed for at nedsætte afstanden, men det kræver, at der anvendes afdriftsreducerende dyser eller anden form for afdriftsreducerende teknik. Når man nedsætter afstanden til vandmiljø og § 3-områder for midler med afstandskrav, skal der i sprøjtejournalen noteres oplysninger om den sprøjteteknik, der er anvendt. Der skal være notater for hver sprøjteopgave. Vi kommer i et senere nummer af KartoffelNyt ind på hvilken teknik, der kan anvendes.

 

Afdrift af jordmidler

De seneste par år har der været meget fokus på efterårsbrugen af Boxer og fund af Boxer i frugtplantager. Man kan selvfølgelig sige, at den risiko er der ikke ved forårsbrug i kartoflerne, men derfor skal sprøjtemidlerne kun ”lande” der, hvor der er behov for dem, nemlig på kartoffelkammene. Det anbefales derfor på det kraftigste at bruge en kompakt luftinjektions dyse med store dråber, så vi undgår afdrift (det er samme dyse, der kan bruges langs vandløb). Dyser, der danner små dråber, øger risikoen for afdrift og bør ikke anvendes.