KartoffelNyt nr. 11, 2017

Udgivet d. 03-05-2017

Lægning

Tekst: Anette Møller Sørensen, SAGRO

Med de stigende temperaturer, tørvejret og solskinnet er der endelig for alvor kommet gang i kartoffellægningen. I både Syd- Midt- og Nordjylland vurderes det, at der i skrivende stund er lagt ca. 50 % af kartoffelarealet med en meget stor variation i læggetidspunktet. Der er avlere, der bevidst har trukket lægning til nu pga. den meget lave temperatur, mens andre stort set er færdige. Et forsigtigt skøn er, at op til 80 % af arealet vil være lagt, når ugen er omme og det primært vil være lidt koldere og mere våde lokaliteter, der kommer til at mangle. I Østjylland på de lidt tungere jorde er meldingen, at især læggekartoffelavlere kun lige er startet op med lægningen. På Sjælland har lægningen af spisekartofler også været præget af, at det har været for koldt og vådt og det skønnes, at knap halvdelen af arealet er lagt på nuværende tidspunkt.

Der er således en meget stor spredning på læggetidspunktet, men det er ikke ensbetydende med, at der så vil ses en stor variation i fremspiringen. Tværtimod vil det ventede omslag til lunere vejr her i starten af maj måned betyde, at de fleste kartofler, som har haft en passende forspiring, vil komme hurtig af jorden. Vi må dog opfordre til, at man følger de tidlige lagte kartoflers fremspiringshastighed nøje, da de ved mere varme ret hurtigt vil bryde kammen.

 

Som det ses af billede 1, er de kartofler, som er lagt før påske, bestemt ikke ret langt mht. fremspiring. Billedet viser, hvor lidt der reelt er sket derude, selvom kartoflerne her er lagt d. 2. april.

Billede 2 viser jordtemperaturen; 5 °C tirsdag d. 2. maj om morgenen.

 

Læggeafstand – slår læggekartoflerne til eller skal de strækkes lidt?

Her, hvor lægningen kører på sit højeste og sine steder på det sidste, er det måske tid lige at stoppe op og vurdere, om læggekartoflerne rækker til det planlagte areal. Er man nødt til at øge læggeafstanden for at få dem til at slå til, har forsøg i stivelseskartofler vist, at læggeafstanden kan øges helt op til 43 cm (rækkeafstand 75 cm) = 31.000 planter/ha, uden at det går ud over udbyttet. Men det er en forudsætning, at det er med sen optagning for øje, for at kartoflerne kan nå at kompensere. Desuden betinger det, at læggekartoflerne er sunde og at der ikke køres med for høj fremkøringshastighed for at undgå spring. Er der tale om tidlig levering, har forsøgene vist, at man ikke skal gå på kompromis med plantetallet. Her er den optimale læggeafstand 28 cm (rækkeafstand 75 cm) = 48.000 planer/ha, for at udbyttet ikke bliver for lavt.

I spisekartofler, hvor man målrettet avler mod en bestemt størrelse, skal man være mere forsigtig med at gå for langt op i læggeafstand. Men er læggekartoflerne storfaldne og sunde, kan man i sorter, som har tendens til at sætte mange knolde, øge læggeafstanden med 2- 3 cm. Det kræver dog, at man nedjusterer gødningsmængden i forhold til den planlagte, og at man holder nøje øje med størrelsen mht. at få nedvisnet kartoflerne på det rigtige tidspunkt.

Markedet

Tekst: Birgitte A. B. Andersen, SAGRO

Lige som i Danmark, har man i resten af Europa været plaget af det kolde forår. Fra England meldes der om, at lægningen snart er færdig, mens man i Skotland har problemer med kulden og til tider sne.

I Spanien er kartoflerne dyrere i år, end de har været på samme tid de sidste par år, hvilket giver forventninger om højere priser, når sæsonen med tidlige kartofler kommer i gang i Danmark.

Salget af tidlige kartofler fra Egypten og Israel er i gang. Mængderne på konventionelle kartofler er normale, men en øget efterspørgsel på øko-kartofler sammenholdt med små arealer har givet mangel på øko-kartofler.

Meldinger fra Rusland og til dels også Ukraine om mangel på kvalitetskartofler kan stabilisere priserne og kan ligeledes have indvirkning på priserne på tidlige kartofler, så længe mængderne ikke er der endnu.

 

Areal med kartofler 2017 – foreløbige tal

Tekst: Anette Møller Sørensen, SAGRO

Vi har fået dugfriske tal fra Landbrug- og Fiskeristyrelsen (LFST), som har opgjort arealet med kartofler ud fra de netop indsendte EB-ansøgninger 2017. Som det ses, er der en stor stigning i læggekartoffelarealet, hvilket kan forklares ved den stigning, vi vil se i arealet med stivelseskartofler allerede nu, men også i de kommende år. Spisekartoffelarealet er nogenlunde status quo, mens gruppen ”Andre kartofler”, der dels dækker pulver- og chipskartofler men også kartofler til forarbejdning (Flensted), oplever en stigning. Så samlet en stigning i kartoffelarealet på ca. 8 %, hvilket man kun kan glæde sig over.