KartoffelNyt nr. 12, 2017

Udgivet d. 10-05-2017

Tekst: Jannie Rendbæk Sørensen, Agri Nord og Anette Møller Sørensen, SAGRO

Lægning og fremspiring

Der har den sidste uge været rigtig godt gang i lægningen af kartofler. Endelig kom solen og varmen, så også de lave arealer blev farbare. Det vurderes, at der på nuværende tidspunkt er lagt 80-90 % af det planlagte areal med kartofler.

Kartoflerne er igen i år blevet lagt over en meget lang periode. Det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på at få den første ukrudtssprøjtning placeret rettidigt i forhold til fremspiringstidspunktet. Selvom jordtemperaturen er forholdsvis lav, vil solen hurtig varme kammene op og fremspiringen for selv de sidst lagte kan gå hurtig. Det betyder, at selvom der er 3 ugers forskel på læggetidspunktet, er der sjældent 3 ugers forskel på fremspiringstidspunktet.

Vi kan på vores markbesøg se, at der inden for den enkelte mark er stor forskel på fremspiringen. Det er derfor vigtigt at tjekke flere steder i marken og med få dages mellemrum, så man ikke kommer for sent med den første ukrudtsbekæmpelse. Der er også få dage med sprøjtevejr, hvilket gør at indsatsen skal planlægges i god tid i forvejen.

Figur 1: jordtemperaturen i 10 cm dybde d. 9/5-17.
Kilde: www.lr.dk

Ukrudtsbekæmpelsen

Som en del af strategien anbefaler vi at anvende et jordmiddel for at få en god langtidseffekt. Fenix er det foretrukne valg, da midlet har den bredeste effekt af de midler, der er til rådighed og samtidig har det også bladeffekt på det ukrudt, der er spiret frem. Det vigtigste for at opnå makismal effekt er, at kammen er fast og stabil, så midlet bliver liggende som en ”film” på jordoverfladen. At jorden er tør, har mindre betydning, idet ukrudtet - når det spirer igennem ”filmen” - vil optage Fenix igennem kimstængel og blade. Novitron (blanding af Fenix og Command) er et godt alternativ til Fenix, især hvis man har sort natskygge. I skrivende stund regner det, og vi kan forvente, at der nu vil fremspire en del ukrudt. Det vil betyde optimale forhold til en god bekæmpelse. Desuden vil nedbøren være med til at stabilisere de noget tørre og løse kamme, der især er i de marker, der er lagt i sidste uge.

Glyphosat + Fenix skal udbringes, inden kartoflerne begynder at spire frem, men samtidig skal man også sprøjte så tæt på fremspiringen som muligt, for at sikre langtidsvirkningen. En del avlere har god erfaring med at køre Glyphosat og Fe­nix ad­skilt. Derved kan Glyphosat udbringes 3-5 dage før fremspiringen, så man undgår at skade kartoflerne. Fenix udbringes efterfølgende lige ved begyndende fremspiring, hvilket forlæn­ger den samlede virkningsperioden.

Vi har igen i år fået dispensation til at anvende Titus. Den tilladte dosering er 30 g/ha. Det anbefales at anvende 15 g/ha Titus 1. gang ca. 7 dage efter fremspiring på småt ukrudt, og derefter følge op 7 – 10 dage senere efter behov. Vi vender tilbage med lidt nærmere beskrivelse af Titus og anvendelsen.

Vandmængde

Fenix gerne 300 liter vand/ha og Glyphosat gerne 100 liter vand/ha (endnu en fordel ved at dele disse to indsatser).

Additiver til ukrudtssprøjtningen

Tilsætning af additiver til især Glyphosat-sprøjtninger er et emne, der giver anledning til spørgsmål og diskussion. Der er ved Aarhus Universitet, Flakkebjerg lavet en undersøgelse af additivers (ammoniumsulfat + Contact og NovaBalance + Contact) betydning for effekten af glyphosatmidler med forskellig formulering (Glyphogan, Glyfonova og Roundup Flex) på kvik. Resultaterne viser, at der ikke er forskel på effekten af glyphosatmidlerne i forskellige formuleringer. Effekten af alle formuleringerne blev til gengæld øget ved at tilsætte additiv, uanset om det var ammoniumsulfat eller NovaBalance. Anbefalingen er derfor altid at medbringe et additivlignende ammoniumsulfat, selv til færdig formulerede glyphosatprodukter, for at sikre tilfredsstillende effekt på ukrudtet. Medbring altid spredeklæbemiddel, når der anvendes additiv.

Der skal tilsættes 0,1 % (1 dl pr. 100 liter vand) spredeklæbemiddel til Reglone til ukrudtsbekæmpelse. Til Titus WSB tilsættes 0,2 % spredeklæbemiddel.

Til jordmidlerne anbefales generelt ikke at tilsætte additiver.

Registrering af nedbør på sandjorde – risiko for udvaskning af kvælstof

Vi opfordrer til, at man registrerer nedbøren fra det tidspunkt, hvor kartoflerne er lagt eller der, hvor hovedparten af kvælstofgødningen er udbragt og til ca. 14 dage efter kartoflernes fremspiring. Falder der større mængder regn i denne periode, må man forvente en vis udvaskning, og eftergødskningen skal justeres.