KartoffelNyt nr. 18, 2017

Udgivet d. 21-06-2017

Tekst: Anette Møller Sørensen, SAGRO

Skimmel

Der er nu i løbet af de seneste dage registreret flere skimmelfund i både Nord- og Sønderjylland og et enkelt i Midtjylland. Det anbefales derfor, at alle kartofler uanset størrelse og sort dækkes af med et skimmelmiddel; 0,3 – 0,4 l/ha Revus, højeste dosering, hvis der er skimmelfund i nærområdet. Som udgangspunkt er det nemmest at køre i et fast uge interval; f.eks. hver mandag, så man er inde i en fast rytme. Hvis der er skimmelfund tæt på marken, kan man med fordel korte intervallet ned; især her i starten, hvor der er kraftig nytilvækst. Har man fundet udbredt skimmel i marken, anbefales det at behandle med 2 l/ha Proxanil + 0,6 l Revus/0,5 l Ranman Top efterfulgt af 0,25 kg/ha Cymbal + 0,6 l Revus/0,5 l Ranman Top få dage efter, hvorefter man igen følger strategien med fast uge interval.

Som det ses af fig. 2, er der stor forskel fra lokalitet til lokalitet mht. infektionstrykket, og vi vil gerne opfordre til at man går ind på Skimmelstyring og tjekker for netop det område, man har sine marker liggende i. Generelt siger vejrudsigten lidt køligere, men fortsat ustadigt vejr i den kommende periode, hvilket også gør, at infektionstrykket er en anelse faldende.

Mangan

Da der i mange skimmelsprøjtninger ikke længere anvendes Dithane/Tridex, bør mangantilførslen dækkes på anden vis. Husk derfor at tilsætte et manganprodukt (ca. 4 – 600 g/ha) sammen med skimmelsprøjtningen, især her i starten, hvor der er kraftig nytilvækst hos planterne, er der behov for mangan.

Cikader

Det er nu ved at være 2 – 3 uger efter begyndende indflyvning af cikader i kartoffelmarken, og det anbefales derfor, hvor der ikke er bejdset med Prestige, at medtage 0,15 l/ha Mospilan ved næstkommende skimmelsprøjtning enten her i denne uge eller i næste uge. Herved skulle afkommet (cikadenymfer) af den første generation gerne være fremme, og således kunne bekæmpes inden de begynder at lave sugeskader.

Bladplet

Første angreb af bladplet kan forventes fra knoldsætning/blomstring, hvilket er ca. 5 – 9 uger efter fremspiring. Sidste års forsøg viste, at i et tæt kartoffelsædskifte (0 – 1 år imellem) kan det første angreb være synligt 5 – 6 uger efter fremspiring, mens der i sædskifter, hvor der er 2 til flere år uden kartofler går ca. 8 – 9 uger efter fremspiring. I et tæt sædskifte, anbefales det derfor i stivelses/pulver kartofler, der er spiret frem midt i maj eller før, at behandle med 0,4 l/ha Narita eller 0,6 l/ha Revus Top i kombination med skimmelsprøjtningen i løbet af den næste uges tid. Øvrige marker kan afvente.

I alt bør der planlægges 3 - 4 behandlinger mod bladplet, gerne sammen med hver 2. skimmelsprøjtning. Det anbefales at anvende midler med forskellige virkemekanismer med effekt på bladplet (Narita, Revus Top, Amistar, Vendetta, Signum) for at mindske resistensrisikoen.

Bladsaftmålinger – til vurdering af eftergødskningsbehov

Som nævnt i et tidligere nummer af KartoffelNyt, kan bladsaftmålinger bruges som et supplement til at vurdere, om en kartoffelmark skal tildeles mere kvælstof. Vi kan nu tilbyde at lave målingen, enten ved markbesøg, eller du kommer ind på vores kontor med planteprøven. Kontakt din kartoffelrådgiver for at aftale nærmere. For at kunne bruge resultatet af bladsaftmålingerne, skal der helst laves min. 3 målinger i løbet af en 3-ugers periode.

Når du udtager prøven, så skal det foregå i et repræsentativt område af marken. Anbefalingen er et delområde på ca. 20 x 50 m, hvor der plukkes en stilk fra 25 planter i området. Man plukker det fjerde blad fra oven og fjerner små-blade fra bladstilken. De næste gange prøven tages, skal det helst foregå i samme område, således at man over en periode får et billede af hvordan kvælstofoptagelsen forløber.

Bladene plukkes altid inden kl 12.00 om formiddagen. Er det regnvejr eller kartoflerne er nyvandede, vil de målte værdier være lidt for lave (så vent til dagen efter). Er kartoflerne i vandunderskud, vil værdierne være for høje, og prøvetagning bør vente til vandforsyning igen er god.

Eftergødskning

Vi kan se, at der i år generelt er ansat rigtig mange knolde og i en forholdsvis ensartet størrelse, så der er et stort potentiale for et højt udbytte i mange marker. Nedbøren i forrige uge har samtidig virkelig sat gang i væksten, og en del af de tidligst lagte marker er nu allerede i gang med at blomstre. Begge faktorer er noget man bør tage højde for i sin planlægning af en evt. eftergødskning, således at det potentiale, der er i marken, kan blive udnyttet. I de tidligst lagte marker bør man således vurdere, om den planlagte eftergødskning skal udbringes nu. Evt. kan den deles i 2 afhængig af mængde.

Vanding

I rigtig mange af kartoffelmarkerne er knoldene nu ansat og begyndt at vokse eller knoldsætningen er i fuld gang. Det er derfor meget vigtigt at planterne ikke mangler vand i denne vækstfase og med en fordampning på 4 – 5 mm pr dag må vandingsmaskinen ikke stå stille.

Fig.1. Registrerede skimmelfund i Danmark d. 21.06.

 

Fig.2. Infektionstryk på udvalgte lokaliteter d. 20.06.