KartoffelNyt nr. 26, 2017

Udgivet d. 16-08-2017

Skimmelsituationen

Tekst: Birgitte A. B. Andersen, SAGRO

Vi finder stadig skimmel rundt i markerne, og nogle steder kraftige angreb. Mange steder er der heldigvis styr på skimlen, så det er vigtigt at holde fast i strategien.

Prognosen for infektionstrykket de næste 5 dage, lover for hele Jylland op over 40, og lidt lavere på øerne. Vejrudsigten lover ligeledes ustadigt vejr de næste dage.

Afhængigt af markernes skimmelangreb er følgende strategier:

  • Ingen skimmel i marken – fuld dosis: 0,5 L/ha Ranman Top el. 0,6 L/ha Revus
  • Enkelte blade med skimmel i marken: 0,5 L/ha Ranman Top el. 0,6 L/ha Revus tilsat 0,25 kg/ha Cymbal
  • Skimmelangrebne marker: 0,4 L/ha Ranman Top el. 0,45 L/ha Revus tilsat 2 L/ha Proxanil

Proxanil anvendes KUN i de marker der stadig har et potentiale til at gro et godt stykke tid endnu, min. 3 - 4 uger.

Det er vigtigt at holde skimlen mest muligt af de kartofler, der skal på lager eller i kule, for at sikre bedst mulige betingelser for optimale lagerbetingelser.

Husk, der er følgende restriktioner på Ranman Top og Revus: Maks. 6 gange pr. sæson. En man ved at have opbrugt sin kvote af Ranman Top, kan i stedet anvendes Shirlan eller Zignal, der også har en sporedræbende effekt. Fuld dosis Shirlan og Zignal er 0,4 L/ha.

Bladplet

Det er nu ved at være tid for sidste bladpletsprøjtning i denne sæson, hvis ikke allerede det er gjort.

Der sprøjtes med 0,25 kg/ha Signum.

 

Prøveopgravninger

De første prøveopgravninger blev foretaget første uge i august - i næste uge skal 2. prøveopgravning efter planen foretages. Gennemsnittene fra 1. prøveopgravning ligger over sidste års tal, men stadig under gennemsnittet for de sidste 5 år. Oleva ligger dog med et pænt udbytte.

Med udbytterne fra første prøveopgravning i mente, er der stadig et stort potentiale i markerne, så der er vigtigt at holde markerne skimmelsprøjtet. Vejrudsigten for denne uge lover ustabilt vejr, så der ikke skulle være behov for vanding, men med det bygevejr der er, er det vigtigt at følge de enkelte marker nøje.

Tabel 1. Gennemsnitlige resultater af 1. prøveopgravning i udvalgte sorter hos AKK, AKM og AKS.