KartoffelNyt nr. 14, 2021

Udgivet d. 25-05-2021

Aktuelt fra marken

Tekst: Adam Zwiech Krogh Jensen, SAGRO

Den seneste kolde og våde periode har givet en stor variation i, hvilke problemstillinger den enkelte avler har derude. Det spænder fra bekymring om fusarium, rodfiltsvamp og uens fremspiring i de først lagte kartofler, besværlig ukrudtsbekæmpelse med store spor til følge og til de avlere som stadig kæmper med at få de sidste kartofler lagt. Indtil videre er der for Billund registeret 69 solskinstimer pr. 25. maj 2021, mod 250 timer for hele maj sidste år. Gennemsnitstemperaturen indtil nu er 1,1 °C under maj sidste år. Trods en meget ustabil vejrprognose, så ser vejret ud til at vende i slutningen af ugen og der forventes et mere stabilt vejr med sol og højere temperaturer.

De først lagte partier er undervejs, især sorterne Stratos, Oleva, Kardal og Ydun rører på sig. Første ukrudtsbehandling er formentlig kørt her, så strategien er her en behandling med Proman/Fenix inden kartoflernes fremspiring, så det er formentlig i denne uge. Med det regnfulde vejr er kammene sat, så der kan forventes fornuftig effekt af jordmidlerne, husk at disse skal ud i helt stille vejr med en høj vandmængde på 200-250 ltr/ha.

De sidst lagte partier vil hurtigt komme op med de stigende temperaturer, så få løbende tjekket fremspiringen, således at første glyphosatbehandling kan udføres rettidigt. Med den uforudselige vejrudsigt er det bedre at komme ud for tidligt end for sent. Tommelfingerreglen er, at spirerne vokser 1 cm pr. dag, fra spirerne er 3-4 cm lange – tag dog højde for temperaturen. Nærmere beskrivelse af de forskellige ukrudtsstrategier findes i KartoffelNyt nr. 10

Danske Kartoflers anmodning om en udsættelse af fristen for anmeldelse af læggekartofler til marksyn er gået igennem, hvorfor Landbrugsstyrelsen vil acceptere anmeldelser, der er modtaget senest mandag den 31. maj 2021 ved midnat. Frem til og med den 6. juni 2021 kan der indsendes rettelser af allerede anmeldte linjer.

Kartofler som er kommet op inden ukrudtsbekæmpelsen

Er kartoflerne kommet op uden nogen forudgående behandling, så er der ikke nogen gode kemiske løsninger med nuværende planteværn. I disse tilfælde kan en mulighed være en hypning som tildækker kartoflerne, herefter, når kammen har sat sig og kartoflerne bryder, behandles med 2 liter/ha Proman, hvorefter der følges op med 0,25 liter/ha Fenix kort tid efter. Mest anvendte mekaniske løsninger er enten en nedstrigling af kammen og senere ophypning, hvorefter der følges op med rensninger efter behov. En anden løsning er, hvor kammen bygges større i takt med hver rensning, så ukrudtet løbene dækkes til eller fjernes, afhængelig af hvilket udstyr der køres med. Idet hver problemstilling er forskellig derude, så kontakt din rådgiver for at få drøftet mulige løsninger.

Udvaskning af kvælstof

Hovedparten af kartoflerne får tildelt en stor del af næringsstofbehovet ved etablering, 30 dage efter fremspiringen har kartoflerne typisk kun optaget 30-35 % af kvælstofbehovet. Ved nedbørsmængder på over 60 mm inden væsentligt optag af kvælstof, vil dette kvælstof være trukket længere ned i rodzonen på grov sandede arealer, hvilket er problematisk når størstedelen af kartoffelplantens rodnet ligger i de øverste 25 centimeter.

Værst er det på lokaliteter, hvor nedbøren har været intensiv, og hovedparten af næringsstofbehovet er dækket af nitratholdige kvælstofkilder som er bredspredt, bl.a. NPK 14-3-15 og NS 27-4. Organiske gødninger der er udbragt tidligt forår uden tilsætning af nitrifikationshæmmere vil også have en højere risiko for udvaskning.

Mindst risiko for udvaskning er, hvor der er anvendt en ammoniumrig gødningen, som er placeret i kammen, eller anvendt flydende ammoniak og/eller moderate mængder organiske gødninger tilsat nitrifikationshæmmere, som er udbragt tæt på læggetidspunktet.

Tabellerne herunder viser DMI’s nedbørsmålinger for udvalgte lokaliteter pr. 25 maj 2021 og juni de senere år. 


Overstående skal give inspiration til, hvordan den sidste mængde af kvælstofkvoten skal fordeles. Det er vigtigt at have nedskrevet eller have en idé om, hvor meget nedbør der er faldet lokalt, så du har det bedst mulige beslutningsgrundlag forud for en eventuel eftergødskning senere. Kvoten bestemmer mængden, men forhold dig kritisk til om afgrøderne på de udsatte marker, som lider under nuværende forhold, kan kvittere for en planlagt eftergødskning, eller der skal flyttes rundt mellem afgrøderne med den resterende kvælstofmængde. Det er ikke længere muligt af få dispensation til overskridelse af bedriftens kvælstofkvote pga. ekstraordinære store nedbørsmængder.

Registreringsnettet er startet

I sidste uge blev limpladerne sat op til registreringsnettet for cikader, så første fangst registreres nu ugentligt. Formålet er at følge de voksne cikaders flyvning, så vi kan time det optimale tidspunkt for bekæmpelse med Mospilan. Fra uge 27 vil der blive talt cikadenymfer på undersiden af kartoffelbladene.

Ajourføring af sprøjtejournalen

Husk og få ajourført sprøjtejournalen og få noteret den korrekte fremspiringsdato hvis der skal tages Horiba/No3 målinger senere på sæsonen.  Ved fremspiring forstås den dato, hvor 90-100 % af planterne er fremspiret (vigtigt!) Planteværnsoversigten i kartofler

Markedet

Tekst: Birgitte Andersen, SAGRO

Det er ikke kun de danske kartoffelavlere, der er påvirket af vejret i år. Således har produktionen af tidlige spisekartofler lidt under bl.a. kolde og tørre forhold i det sydlige Storbritannien, hvilket har betydet senere høst, da selv nogle af de dækkede kartofler tog skade af frosten. Desuden ser kulden og frosten ud til at have påvirket udbytte negativt, som forventes under normal.

I Spanien blev høsten af tidlige spisekartofler udsat som følge af nedbør, der gjorde det umuligt at færdes på markerne. Høsten kom først rigtigt i gang i starten af maj.

I Tyskland har det været koldt og i nogle områder alt for vådt, det betyder, at udbyttet vil blive lavere end normalt, hvis ikke høsten af de tidlige spisekartofler udsættes. Der har været stor variation i vejret i Tyskland, men de store mængder af tidlige spisekartofler lader vente lidt på sig. Det våde og kolde vejr har i området betydet, at de tyske kartoffelavlere nu finder rådne læggekartofler i kammene.

Belgien melder ligeledes om høst af tidlige spisekartofler 1-2 uger senere end normal, pga. kulde.