KartoffelNyt nr. 34, 2021

Udgivet d. 08-11-2021

Tekst: Jannie Rendbæk Sørensen, Agrinord

 

Aktuelt i marken:

Vi er senere på den i år med at tage kartofler op end de forrige år. Også fabrikkerne er startet senere. Vi må sige, at der her i uge 45 stadig sidder en del kartofler tilbage – kartofler der er tænkt til direkte levering de næste par uger. Dette giver mening med det milde efterår og på sikker høj jord. Kartofler, man ved skal i kule, er der ingen grund til at lade sidde længere.

Generelt ser det ret fornuftigt ud rundt omkring med optagningen. Et bud vil være 5-7 dage mere, så vil de fleste kartofler, der skal lagres være i hus. Også opbevaringen ser, indtil videre, ud til at forløbe fornuftigt.

Vi er nu begyndt at få lidt let nattefrost, som fiberdugen stadig kan klare. Der har endnu ikke været behov for at dække kuler med stivelseskartofler ned.

  

Sædskifte:

Lige nu, er der mange af jer, der besøger jeres planteavlskonsulent for at få tilrettelagt mark og gødningsplan for sæsonen 2022. Når der er kartofler i sædskiftet, er det vigtigt at tænke nogle år frem. Kartofler er en af ​​de afgrøder, der betaler bedst for et godt sædskifte, og et godt sædskifte er en af ​​de bedste måder at sikre et kontinuerligt højt udbytte og en god kvalitet. I stivelseskartoffelavlen er det især udbyttet, der bliver påvirket negativt ved for hyppig kartoffelavl, hvor i spisekartofler m.fl. er det også kvaliteten der bliver påvirket.+

Der er efterhånden en række sædskiftesygdomme, der bliver mere og mere udbredte. Hendes inkl. kartoffelcystenematoder og kartoffelbrok, som virkelig kan være problematisk at få ind på sin ejendom.

Figur 2 Kartoffelcystenematoder                    Figur 1 Kartoffelbrok


Et presset sædskifte kommer ofte til udtryk i marken som ringere vækst, angreb af forskellige sædskifte sygdomme, og det ender i for tidlig afmodning. Vi har masser af eksempler fra praksis, hvor vi tydeligt kan se betydningen af ​​sædskiftet

Figur 3: presset sædskifte og godt sædskifte, billede taget af Jesper Kjelde, SAGRO

 

Der er i 2016 lavet en NDVI-måling via satellit på samtlige stivelseskartoffelmarker i Danmark på JB1. Ved at lave en sortering på hyppigheden af kartofler på de enkelte marker får man et indtryk af, hvor stor betydning sædskiftet har. På grafen nedenfor ses resultatet.

Figur 4 NDVI (Cropsat) og hyppighed af kartofler på JB 1. Kilde: Seges

 

Det er tydeligt, at jo oftere der er kartofler i den pågældende mark, jo tidligere falder vegetationsindekset = jo tidligere afgror marken.

Når jeg skal lægge markplanen fast til kommende sæson, er det først og fremmest vigtigt at se på et antal kartoffelfrie år. Hos KMC er der et krav om mindst 2 kartoffelfrie år, og hos AKV er der et krav om 3 kartoffelfrie år. (kan reduceres hvis man får dispensation ved dyrkning af resistente sorter).

Men, jo flere frie år jo bedre!

 

Forfrugt:

Mange har efterafgrøder forud for deres kartofler, hvilket er en glimrende ide. Her er det værd at huske gødningsværdien, når kvælstofniveauet fastsættes. En kraftig efterafgrøde kan bidrage med en væsentlig mængde kvælstof til kartoflerne året efter, det samme gælder for frøgræs før kartofler.

En anden ting der skal med i overvejelserne, når vi snakker kartofler efter frøgræs, er bekæmpelsen af ​​græsukrudt i kartoflerne, hvor vores muligheder efterhånden er mere begrænsede.

Det er, i forhold til kartoffeldyrkningen, en god ide at komme ud og få nedmuldet/ nedvisnet efterafgrøderne, så omsætningen kan komme i gang, og mindske bøvl med store græstotter ved lægningen.

Ulempen ved at nedmulde / nedvisne efterafgrøderne nu, er en mulig øget udvaskning af kvælstof hen over vinteren. Vi har stadig en jordtemperatur på ca. 10 grader, og mange efterafgrøder står stadig og er effektive i forhold til opsamling af kvælstof de næste uger. Der er ingen tvivl om, at nedvisning af efterafgrøder mindsker risikoen for udvaskning, set i forhold til nedmuldning. At vente til senere, er den bedste løsning, hvis fokus lægger på at minimere udvaskningen af ​​kvælstof.

Et tredje fokusområde er at tjekke, om der er brugt kemi i 2021, som ikke harmonerer med avl af kartofler. Her er det som regel Mustang Forte, der kan være et problem.

Der bliver i år lavet mange kreative gødningsplaner, som følge af de skyhøje gødningspriser. Vær opmærksom på ikke at spænde ben for jer selv. F.eks. i forbindelse med anvendelse af slam. Der må ikke have været udbragt slam i 2 dyrkningssæsoner før etablering af stivelseskartofler, og 5 år før konsumkartofler.

Regler om nedvisning og jordbearbejdning:

 
Der er en række ret komplicerede regler vedrørende jordbearbejdning her i efteråret før vårsåede afgrøder. Nedenfor er vist en tidslinie for de gældende regler i 2021:


Det er dog tilladt at foretage følgende aktiviteter på arealer, hvor forbuddet er gældende: Gyllenedfældning på udlægsgræs efter korn eller helsæd, kalkning, tromling, etablering og vedligeholdelse af dræn samt overfladisk halmstrigling, der har til formål at fordele halmen jævnt på arealet.

Herudover er der en række undtagelser til forbuddet med jordbearbejdning forud for forårssåede afgrøder. Her er bl.a. arealer, der er tilsået med pligtige efterafgrøder, husdyrefterafgrøder, MFO-efterafgrøder eller arealer der bruges til at opfylde betingelserne for kvælstofreducerende virkemidler (målrettede efterafgrøder eller deres alternativer).

Det vil sige, at arealer med efterafgrøder, må destrueres fra den 20. oktober. (undtagen efterafgrøder udlagt i majs, og hvis efterafgrøderne er etableret senere end Den 20. August)