KartoffelNyt nr. 36, 2021

Udgivet d. 06-12-2021

Tekst: Anette Møller Sørensen

Aktuelt marken

Kulden har de seneste 2 ugers tid bidt sig lidt hurtigt, så der må opfordres til, at der holdes godt øje med de kartofler, der ligger på lager – i kule såvel som som hus. Få lukket godt ned for kulerne og hold øje med termometret. I huset er det vigtigt at holde et vågent øje med, at kartoflerne ikke bliver underafkølet, da det vil betyde dårligt – eller i værste fald ingen – fremspire i næste års kartoffelmark.

 

Sortsvalg stivelsesproduktion

Både KMC og AKV har enten sendt/eller afsender i nærmeste fremtid deres liste ud til bestilling af sorter til såvel opformering som produktion for vækståret 2023. I forbindelse med sorteringsvalget er der nogle overvejelser, man bør gøre sig inden. Det er vigtigt at få tænkt igennem og lagt en plan for, hvilke sorter der passer ind på bedriften. Dels, så kommer der fortsat nye sorter ind, som har forskellige egenskaber, og dels dyrkes der kartofler på arealer af forskellig beskaffenhed, hvor sorterne skal placeres bedst muligt.

 Følgende overvejelser er relevante for de fleste:

  1. Få en god sammensætning af sorter, så man er dækket ind i henhold til den forventede leveringstermin. Dvs. en passende mængde af både tidlige, middeltidlige og sildige (lager) sorter.
  2. Vurdér nøje de arealer der skal være kartofler i; er det sen, kold, tung jord bør det være tidlige sorter, og sorter som er hurtig i gang. Ligeledes, hvis det er et areal, der kan blive vanskeligt at færdes på hen i efteråret, bør de tidlige sorter placeres her.
  3. Høje arealer af en lettere jordtype er ofte lunere lokaliteter, og hvor man altid kan færdes. Disse arealer bør anvendes til de sene optagelser for enten direkte levering fra mark eller til lagring. Her kan de mere sildige sorter med fordel placeres.
  4. Er det et trængt kartoffelsædskifte, hvor der enten er konstateret eller risiko for nematoder, bør man vælge sorter med resistens overfor nematoder. Ligeledes, hvis man har arealer indenfor brok området, skal det være sorter med resistens ovenfor brok.
  5. Laver man sin egen opformering, og man har ikke mulighed for at købe til rådighed, rådes det til kun at opformere robuste sorter som f.eks. Kuras. Mange af de nye sorter med høj stivelsesprocent er vanskelige at håndtere og opbevare, og bør derfor overlades til læggekartoffelavlere at producere.
  6. Vil man prøve nye sorter, så nøjes med måske 2 sorter, og start op med et mindre areal i første omgang, indtil man får erfaring med, hvordan den skal dyrkes og håndteres.
  7. Herudover skal man selvfølgelig kigge på udbytte og stivelseprocent, gerne over en årrække, så man får et indtryk af sortens stabilitet og potentiale.
  8. Sortens robusthed, hurtig fremspiring, kunne lukke af for ukrudt, lav modtagelighed for skimmel, bladplet og sortben, lagringsegenskaber (ved opformering)

Nedenstående tabeller giver en oversigt over de sorter, der er en vis mængde af til rådighed af dansk oprindelse. Udbyttetal stammer fra de sidste 5 års forsøgsdata fra KMC´s sortsforsøg og de nyeste fra 2021 er med i tallene. Resultaterne er fra forsøg udført i Arnborg på JB 1. Det må bemærkes, at sorterne kan have forskelligt kvælstofoptimum, hvilket tabellerne ikke tager højde for. Her henvises i stedet til Oversigten over Landsforsøg 2021, som udkommer her sidst på året.

Tabellerne er opdelt efter det leveringstidspunkt sorterne er bedst egnet til. Der kan dog være overlap mellem grupperne, således at nogle sorter kan anvendes både tidligt og middeltidlig levering.

 

                                                                              Tidlig levering

                                                     

                                                                       Middeltidlig/alm. levering

                                                             

                                                                                   Sen levering

Nye spændende sorter som er på vej kan nævnes:

Tarzan – tidlig/middeltidlig
Fyone – skimmelresistens
Euroviva – højt udbytte, gode resistenser