KartoffelNyt nr. 33, 2021

Udgivet d. 25-10-2021

Tekst af: Annette Dam

Aktuelt fra marken

Det er netop i denne tid, at man skal få vurderet, om de marker man har planlagt der skal være kartofler i næste år, er egnede til kartofler. Det kunne være lejet jord, og jord man bytter sig til, hvor man ikke helt ved, hvordan kvaliteten af marken er. Netop nu kan man se, hvordan marken ser ud, når man har fået store mængder vand. Er der store områder, som ikke er egnet til den produktion, man forventer der skal være, er det nu, det kan lade sig gøre at flytte afgrøden. Der kan også være områder med rodukrudt og græsser, som kan være godt at få noteret ned allerede i år.

Læggekartoflerne til næste års avl.

Hold fortsat et skarpt øje på dine læggekartofler. Enkelte partier kan været taget op i lidt ”musset” vejr, og derfor er det vigtigt, at der stadig sker ventilation af kartoflerne, så overskydende vand bliver ventileret væk fra knoldene. Også under nedkølingsfasen skal der ventileres, så der ikke kommer fugtige kartofler i toppen

Der findes nok også et par partier derude, hvor der er en enkelt knold med sortben. Her reducerer man også risikoen for spredning væsentligt ved at sørge for, at knoldene er tørre under hele processen. Samtidigt, hvis man har et parti, hvor sortben ligger latent i knolden, så vil man ved tørring, stort set, kunne eliminere risikoen for smitte til næste forår.

Kuling af ”grønne” stivelseskartofler.

Normalt skal man ikke kule grønne kartofler, men i år kan det blive konsekvensen af den aktuelle situation i marken. Det er vigtigt, at der sorteres i hvilke kartofler, det kan gå at lægge i kule, hvis det er nødvendigt. Som minimum skal vand- og sprøjtespor samt foragere lægges i den ene ende af kulen, eller allerbedst leveres direkte til fabrik. Kartoflerne skal som udgangspunkt være:

  • Skinfaste, og det kan de godt være på nuværende tidspunkt selv om de fortsat har lidt grøn top.
  • Der skal laves en yderst forsigtig optagning, da sår skal hele, og kartoflen kæmper i forvejen for at holde sig fit.
  • Der skal rigeligt med luft til kulen, da de helt sikkert rører mere på sig end nogle der er helt afgroede. Også en opfordring til at reducere kulen lidt i størrelse i forhold til normalt.
  • Hold øje med temperaturen i kulen. Selv en svag stigning i temperaturen kan være et forvarsel på dårligdom.
  • Lav desuden en vurdering af, hvilke sorter man gør det med. Højstivelsessorter skal leveres direkte, da stivelsestabet ellers bliver for stort