KartoffelNyt nr. 17, 2021

Udgivet d. 14-06-2021

Aktuelt fra marken

Tekst: Jens Marius Thomsen, SAGRO

Sommervarmen gør noget godt - også for kartoflerne. De fleste steder gror kartoflerne fantastisk i det fantastiske sommervejr. Der er dog store forskelle på kartoflernes udvikling i år. Forleden så jeg, på samme dag, først en stenstrenglægger, som var ved at gøre klar til at få lagt de sidste kartofler; - kun få km længere fremme af vejen kørte vandingsmaskinen i stivelseskartofler, som var tæt på at lukke rækken.

Vi ser rigtig mange marker med uens fremspiring. Det er i mange tilfælde de fritlevende nematoder, som gør skade på kartoflerne under fremspiringen. Disse fritlevende nematoder er mikroskopiske små ålelignende larver. De findes rigtig mange steder rundt i vores marker, og er ikke specifikt tilknyttet marker med kartofler i sædskiftet, men findes lige så ofte i marker med grovfoderproduktion. Af en eller anden grund er det næsten kun kartoflerne de angriber – det kunne lige så godt have været majs eller korn. Kombinationen af lav jordtemperatur som giver langsom fremspiring, samtidig med en rigtig høj jordfugtighed i maj måned, har givet nematoderne gode muligheder for at bevæge sig hen til kartoflernes spirer, hvor de suger næring til sig. Det giver brune læsioner på spirerne, som kroger rundt, fortykkes og i nogle tilfælde ødelægges spirerne helt, så spiringen må starte helt forfra. Skaderne ses især på de mest grovsandede områder i marken – formentlig fordi nematoderne har lettere ved at bevæge sig mellem de mere grove partikler.

Billede 1 Kartofler angrebet af fritlevende nematoder. Foto Jens Marius Thomsen, SAGRO

Der findes ingen sortsresistens mod angreb af fritlevende nematoder. Der er nogle dyrkningstekniske fokusområder, som kan reducere angrebene: Læg ikke knoldene for dybt, forvarm læggekartoflerne og dybdeharv før lægning i stedet for at pløje. Når angrebet ses, har vi i nogle tilfælde forsøgt at hjælpe kartoflerne frem ved at strigle kammen ned, og derved få noget mere varme ind til læggekartoflerne, og øge fremspiringshastigheden.

Opfølgende ukrudtsbekæmpelse

Vi skrev i sidste nummer om muligheder for opfølgende ukrudtsbehandling. Her skal der blot opfordres til også at have fokus på græsukrudt. Vi finder græsukrudt i mange kartoffelmarker, og da vi ikke har mulighed for at anvende Titus WSB, som jo også havde en god effekt på småt græsukrudt, - ja så er der mange, som enten skal bruge hhv. 0,75 Agil mod kvik eller flyvehavre eller 1,5 – 2,0 Focus Ultra + 0,5 Dash mod rajgræs og til dels også mod Enårig Rapgræs. Disse små og tynde græsstrå kan vokse sig store og nedsætte optagerkapaciteten betydeligt.

Tæger, cikader og bladlus

Det varme vejr har fået insekterne ’på vingerne’. Tægerne bevæger sig ind fra hegn, og giver sugeskader på kartoffelbladene. Anbefaling mod tæger: randsprøjtning i 12-24 m med 0,3 l/ha Lamdex eller 0,15 Kaiso Sorbie.

Billede 2 Havetæge på kartoffelblad med gule nekroser efter sugeskader


Der er også voldsom aktivitet i cikaderne. Vi havde begyndende indflyvning for 4 uger siden, og derfor er det nu tid til første behandling med: 0,15 kg/ha Mospilan i kartofler, som skal have en lang vækstsæson.

Figur 1. Fangst af cikader fra registreringsnettet.

Vi har også haft den første uge med registrering af bladlus i læggekartofler. Det viser overraskende høje smitterisikotal på 2 ud af 3 lokaliteter. Anbefaling: 0,15 kg/ha Mospilan i virusmodtagelige læggekartofler.

Følg udviklingen på bladlus smitterisikotal på registreringsnet.dlbr.dk

Skimmel

Kartoflerne er generelt i forrygende vækst. De tidligst lagte kartofler er nu omkring rækkelukning, hvor forebyggelse eller strategien mod kartoffelskimmel bør forberedes.

Til bekæmpelse af kartoffelskimmel er middelvalget uændret i forhold til sidste år. Corteva har meldt ud, at Zorvec heller ikke bliver godkendt i 2021.

Det vil sige, at Ranman Top og Revus/Revus Top igen bliver hovedmidlerne. I perioder med højere infektionstal bør fuld dosis bruges af midlerne. I perioder med lavere smittetryk og mindre nedbørsforhold kan mancozebmidlerne Dithane NT og Tridex indgå.

De første behandlinger i kartoflerne kan med fordel være med Revus pga. den translaminære effekt. Herefter vil der med fordel kunne bruges skiftevis Revus og Ranman Top. Dette for at anvende midlerne med kortere intervaller i perioder op til eller i højrisiko perioder. Revus må maksimalt anvende 6 gange á 0,6 liter pr. ha med 7 dages intervaller.

Ved at bruge denne strategi kan Ranman Top (max 6 beh. á 0,5 l/ha) bruges, fx hvis intervallet skal afkortes pga. vejrforhold eller op til højrisikoperioder, ligesom Ranman Top kan benyttes sidst i sæsonen pga. midlets effekt på sporer.

Fluazinamholdige midler (Shirlan Ultra, Zignal, Vendetta og Banjo Forte) anbefales at anvende sidst på sæsonen for at undgå en selektion af skimmelsporerne og minimere risiko for resistens.

I perioder med højt infektionstryk tilsættes cymoxanil-midlerne: Cymbal (max 0,25 kg/ha - max 6 beh.) eller Option (max 0,20 kg/ha - max 8 beh.). Et yderligere alternativ i de mere skimmelmodtagelige sorter (Kuras, Eurogrande, Bintje) er at anvende Proxanil (max 6 beh. á 2,5 l/ha) forebyggende lige inden en periode med højt infektionstryk.

Kartoffelskimlens vilkår kan aflæses som et infektionstryk, hvor gul er lav risiko for skimmel, orange middel og rød stor risiko for skimmel ved udvalgte stationer i Danmark.

Der er endnu kun registreret ganske få skimmelfund i Danmark.

Sidst på ugen, og hen over kommende weekend, er der både udsigt til lune nattemperaturer og til nedbør. Det vil give et højere infektionstryk i hele landet, som det også fremgår af prognosen.

Du kan følge udviklingen på følgende link:

https://projects.au.dk/blightmanager/potato-late-blight/infection-pressure-local/

Anbefalingen er derfor i denne uge at beskytte kartofler, der er fra halv til hel rækkelukning med Revus 0,3 – 0,4 liter pr. ha. Kartoflerne, som ikke har nået denne størrelse, afventer behandling til senere.

Vanding

Vanding blev allerede sat i gang i de tidligste kartofler i starten af sidste uge. Husk at køre med små mængder vand på 15 – 18 mm pr. gang ved første vanding, og så kun gradvist øge mængden. Det er især arealer til læggekartofler, som har brug for god vandforsyning her i starten for at få dannet mange knolde. Se KartoffelNyt nr. 11, 2021 for en fyldig vejledning til vanding i kartofler.

Vask og desinfektion

Kartoffellægningen er for de fleste avleres vedkommende overstået for i år. Nu, hvor lagre, kasser mv. er tomme, er det derfor vigtigt at få rengjort og desinficeret alt materiel, der er i kontakt med kartofler. Overflader afvaskes, så de er fri for jord og skidt. Rene overflader giver optimal virkning ved efterfølgende brug af desinfektionsmidler. Desinfektionen skal ske med et middel med dokumenteret effekt overfor plantepatogene vira og mikroorganismer, herunder plantepatogene bakterier. Loven er primært lavet for at forhindre spredning af ring- og brunbakteriose, men omhyggelig rengøring og desinfektion reducerer også risikoen for problemer med bl.a. phoma, fusarium og eller sølvskurv.

Tabellen herunder viser godkendte desinfektionsmidler: