KartoffelNyt nr. 18, 2021

Udgivet d. 21-06-2021

Aktuelt fra marken

Tekst: Ib Clemmensen, Vestjysk

Kartoflerne gror lystigt i det milde vejr. Mange kartoffelmarker en meget tæt på rækkelukning, men de sidste kartoffellæggere er først lige parkeret, så der er enorme forskelle i udviklingen.

Vi kan vist ikke koge mere på de dårligt fremspirede kartofler – andet end at konstatere, at de fleste marker efterhånden spirer rimeligt frem, dog er de meget uens at se på i disse dage.

Eftergødskning med Horiba bladsaftmåling

I KartoffelNyt nr. 14 og 16 beskrev vi behovet for eftergødskning – der er pt ikke mere at tilføje omkring kvælstof.

Omkring udvaskning af Kalium har KMC taget en del jordprøver og konkluderer foreløbig ikke nævneværdig udvaskning. Der er dog meget stor forskel på jordtypen – en jord med et vist indhold af ler og humus, der binder kalium sig til disse og er ret stabil – men er man på sandkasse-arealer, så kan der ske en stor udvaskning af Kalium, da det er vandopløselig og dermed let regner væk.

Vi vil i de næste par uger få taget bladprøver for at bestemme behovet for ekstra Kalium, men foreløbig kan vi IKKE anbefale ekstra K-tildeling.

Det er efterhånden ved at være tid til at få startet op i bladsaftmålinger i kartofler, hvor der måles på nitratindholdet i det fjerde øverste udviklede blad. Prøvetagningen startes op ca. 25-30 dage efter fremspiring og følges op med målinger hver uge i 3-4 uger. Målingerne over flere uger viser en kurve over planternes nitratindhold der kan sammenholdes med en referencekurve over den givne sorts optimale kvælstofindhold. Ligger målingerne under referencekurven i flere uger i træk, er det et tegn på, at der mangler kvælstof, og at der er behov for eftergødskning. En tommelfingerregel siger, at der skal eftergødes senest den 15. juli for at der er effekt på udbyttet. Man skal dog regne med, at der er sortsvariation samtidigt med at udviklingstrinet har betydning. I et år som dette, hvor vi forventer en del udvaskning, er det ekstra interessant at se på nitratindholdet i kartoffeltoppen. Er man interesseret i eftergødskning ud fra Horiba bladsaftmålinger, så kontakt din planteavlskonsulent og kom i gang.  

Mangan/mikronæringsstoffer

I den kommende periode vil det være fornuftigt at tage mangansulfat med i skimmelsprøjtninger. Kartoflerne er i god vækst, og det er netop i denne periode med kraftig vækst og mange nye blade, at der er et stort behov for mangan.

I forhold til mikronæringsstoffer er der i tidligere år lavet mange forsøg med forskellige produkter, og det er begrænset, hvor mange af dem, der har givet statistisk sikre merudbytter.

Skimmel

Der er registreret 2 skimmelfund hen over weekenden, men med i alt 6 skimmelfund fordelt over hele landet, så skal vi ikke gå i panik – men det er vigtigt, at vi HVER dag tænker på vejrudsigter og tager stilling til om risiko er stigende.

Når vi ser på risikotallene, så svinger de meget over korte afstande, så lidt sund fornuft skal vi vist have med her. ”DMI” har været ustabil i weekenden, så der må påregnes en vis usikkerhed i tallene.

Vi har haft nogle dage og især nætter med forholdsvis tør vind (blæst) og tør jord – derfor er der rimelig lave risikotal.

Igen så er der kæmpe forskel på udviklingen i kartoffelmarkerne, men mange marker er i sidste uge behandlet med halv dosis Revus/Ranman Top.

Hvis kartoflerne er tæt på rækkelukning – så anbefaler vi igen 0,3 liter/ha Revus eller 0,25 liter/ha Ranman Top i denne uge.

Cikader/Tæger

Der er de sidste uger talt rigtig mange Cikader i registreringsnettet, og hvis ikke der allerede er behandlet med Mospilan eller Lamdex, så bør det gøres i denne uge. Hvis der er behandlet med Lamdex i sidste uge, så kan Mospilan vente til umiddelbart efter Sankt Hans.