KartoffelNyt nr. 30, 2021

Udgivet d. 13-09-2021

Aktuelt fra marken

Tekst af Jesper Jensen Kjelde, SAGRO

Optagningen af kartoflerne er begyndt, og der er en del tilbagemeldinger på, at udbyttet viser sig fra middel niveau til den lave side. I stivelseskartoflerne er stivelsesprocenten højere end normalt, hvilket kan kompensere lidt af det lavere udbytte.

Slut med forebyggelse mod kartoffelskimmel

De fleste stivelsesmarker er efterhånden aftaget så meget i bladmasse, at det er slut med behandlinger mod kartoffelskimmel. Der kan dog være marker, som er lagt i sund jord, sent lagte eller grundlæggende i god vækst, der stadig bør få en sidste forebyggende behandling mod kartoffelskimmel.

Vanding

Weekends nedbørsmængder er meget varierende fra stort set ingenting til op imod 30 mm.

Hvor der ikke er faldet nedbør, bør kartoflerne stadig vandes på marker med fortsat vækstpotentiale. Hvor der er faldet over 20 mm vil vandingen formentlig være slut. Fordampningen og vandoptaget er på et lavere niveau, så kartofler der står på opvandet jord på nuværende tidspunkt, vil være tilstrækkeligt forsynet med vand fremefter.

Desinficering af udstyr til håndtering af lagerkartofler

Ved optagning af lagerkartofler bør redskaber, vogne, udstyr mm. desinficeres for at sikre en så god og sund holdbarhed som muligt. Der findes rigtig mange forskellige midler, der har en dokumenteret effekt overfor bakterier og svampe, der kan skade kartofler i lagersæsonen. Derfor bør optager, vogne, udstyr til indlagring mm. behandles inden optagning og håndtering af kartoflerne.

Midlerne kræver brug af værnemidler. Midlerne påføres på rene flader og kan bruges på både tørre og våde flader.

Vær opmærksom på, at enkelte midler kræver additiver til regulering af pH.

Midler med dokumenteret effekt over for bakterier og svampe kan i henhold til Bekendtgørelse om kartofler anvendes til desinfektion af maskiner, redskaber samt væksthuse og lagre med inventar.

Kilde: Landbrugsstyrelsen

Kartoffeludbytte

Stivelsesfabrikkerne er i gang, og data i forbindelse med afregningen foreligger elektronisk, og kan nemt sammenkobles med jeres markdata. På den måde kan markernes og sorternes udbytteniveau kendes, samt eventuelle fradrag for sten og smuds.

Man kan kalde systemet for markens E-kontrol, da det giver et årligt overblik, hvorved beslutninger om de dyrkningsmæssige forhold, sorter, sten mm har medført et forventeligt udbytte.

I SMS kvitteringen er indlagt et link, således at der kan kobles eller oprettes en mark til afregningen med det samme når læsset er analyseret.

 

Vejledning i brug af kartoffeludbytte.dk (fra stivelsesfabrikkerne)

  1. www.kartoffeludbytte.dk Login er samme som bruges til landmand.dk, markonline o.lign.
    Mangler du dette, så ring til SEGES hotline på tlf. 70155015
  2. I startbilledet vises alle leverede læs, og data tilhørende leverede læs.
    Det eneste der mangler er lokalitet, som indtastes manuelt. Gå ind under fanen ”lokalitet”
  3. Tryk på ”tilføj lokalitet”
  4. Opret marken med huskenavn, så du selv ved hvilken mark det er. Der er frit valg - så Heden, Bakken eller Lars Nabo kan sagtens bruges.
  5. Tilføj areal. Er der flere sorter / mark kan det være en fordel at opdele marken i flere, så det f.eks. hedder Bakken Kuras og Bakken Kardal
  6. Tilføj sorten der er lagt og marknummer fra markplanen
  7. Tryk gem
  8. Gentag punkt 4 – 8 indtil alle kartoffelmarker er oprettet, og husk at trykke gem
  9. Gå tilbage til startsiden ”vejedata”
  10. I kolonnen ”lokation” vælges nu den aktuelle mark for hver vejebon/læs. Dette gøres for alle læs. Er der læs der er fejl, eller købt af naboen springes over disse
  11. Når hele marken er leveret skal marken færdigmeldes under fanen ”lokation”. Vælg ja i kolonnen ”færdigmeldt” og gem
  12. Under fanen ”udbytte” kan det præcise udbytte nu ses. I rullegardinet hvor der står ”udbytte renvægt kg/ha” kan nu vælges flere udbytteparametre, herunder stivelsesudbytte / ha og smuds og stenfradrag / ha. osv.
  13. Spørgsmål kan rettes til stivelsesfabrikkerne eller din planteavlskonsulent.

Markedet

Tekst af Birgitte A.B. Andersen, SAGRO

Efteråret er startet i Danmark, og dermed også optagningen af de danske kartofler.

Meldingerne fra avlere og pakkerier er, at spisekartoflerne giver middel, og at kvaliteten er ok. Dog er der meget variation af kvaliteten marker og sorter imellem. I flere marker ses flere vækstrevner, end vanligt.

Indenfor chips-, pulver- og stivelseskartoflerne er de første meldinger på lidt lavere udbytte end de seneste år, hvormed de endelige udbytter bliver spændende at følge gennem optagningssæsonen.

I Tyskland er priserne på spisekartofler hastigt på vej ned. Således er de officielle priser faldet 2 euro på en uge, men ligger stadig ca. 150 % over sidste års priser på samme tid.

Priserne på tyske økologiske spisekartofler ser ud til at stabilisere sig i øjeblikket på et niveau midt mellem sidste års pris og forrige års pris. Meldingerne lyder pt. på lidt lavere udbytte og varierende kvalitet pga. det sene forår og megen nedbør i sommer.

Generelt er meldingerne fra Tyskland, Holland, Belgien og til dels Frankrig, at udbytterne holder sig omkring middel, og at der i visse regioner er/kan blive problemer med kvaliteten, pga. af nedbør i løbet af sommeren. Det tørre vejr de seneste uger har dog hjulpet på problemer med råd, men hvor lagerstabile de enkelte partier er, ses først senere på sæsonen. Således har der været problemer med optagningen i Frankrig, da det har været så tørt, at det har været nødvendigt at vande for at kunne tage kartoflerne op. For øjeblikket passer udbud og efterspørgsel rimeligt sammen, både indenfor spise- og proceskartofler. En del af forarbejdningsindustrien kører kun på kontraktavl nu.