KartoffelNyt nr. 31, 2021

Udgivet d. 27-09-2021

Tekst: Ib Clemmensen, Vestjysk.

Aktuelt fra marken

Skimmelbekæmpelsen er ovre for i år. Der findes skimmel i de fleste kartoffelmarker, men det udvikler sig kun langsomt.

De fleste kartoffelmarker er ved at miste pusten, men der findes enkelte marker, som stadig står grønne. Specielt Kuras, som har stået stille i en ”tørkeperiode”, fordi de står på uvandede marker er bagefter i vækst. Kun meget grønne marker kan stadig tale for en skimmelbehandling.

 

Optagning

Det er fristende at køre kartofler op i det gode vejr, vi har haft den sidste uges tid, også selvom de først skal leveres om 1-3 uger, men dette kan ikke anbefales. Det skyldes, at uanset hvor fine kartoflerne er ved optagning, så sker der sårheling ved lagring, og dette koster stivelse. Tag kartoflerne op så tæt på levering som muligt.

Kartofler, som skal kules ned til senere levering, bør ikke tages op endnu. Vent til medio oktober.

 

Kuler

Etablering af kartoffelkule

Ved opbevaring af kartofler i kule, er korrekt placering og etablering vigtig for at undgå temperaturstigninger og råd i kartoflerne. Det er vigtigt at kartoflerne er sunde, afmodnet og klar til lagring, inden de lægges i kule. Nedenstående retningslinjer gør sig gældende for kartoffelkuler:

  • Placeres højt, så oversvømmelser undgås
  • Placeres tæt ved fast vej
  • Placeres i åbent terræn
  • Placeres nord-syd retning, vestenvind på tværs øger muligheden for effektiv ventilation
  • Placeres på fast og plan bund
  • Jo længere tid kartoflerne skal opbevares, jo smallere skal kulen være. Spise- og læggekartofler gerne 20 tdr/lbm og stivelseskartofler 30 tdr/lbm
  • Kulen skal være spids og jævnt afrettet
  • Kartoflerne skal være fri for top, jord, græsknolde og rådne kartofler
  • Kulen dækkes med min 40 cm tør halm, helst rughalm evt. hvedehalm
  • Kulen dækkes efterfølgende med plastik, som IKKE må trækkes helt ned, da luften skal kunne ventilere igennem kulen. Alternativt kan der anvendes vinkelstokke til ventilationsåbninger. Se billede herunder
  • Plastikken trækkes først helt ned til jorden ved udsigt til frost
  • Placering af et eller flere kule-termometre hjælper til at følge temperaturudviklingen

 

Kartoffelkule med vinkelstokke anvendt til ventilationsåbninger ved langtidsopbevaring af kartofler

Fiberdug

De sidste par år er flere begyndt at bruge Fiberdug eller ”Kartoffeldug” til dækning af kartoffelkuler.

Hvis der er tale om kartofler, som skal ligge få dage – måske et par uger i oktober – så kan fiberdug være et rigtigt godt valg. Kartoflerne kan ånde gennem dugen og dugen kan alligevel holde næsten alt vand ude. Ved et par nætter med 2-4 graders frost, så klarer fiberdug det også rimeligt, hvis det er trukket helt ned til jorden. Ved dagsfrost, så skal der straks dækkes med halm og plastik. Vær opmærksom på, at der sker en stor omdannelse af stivelse til sukker (som fabrikken ikke vil betale for), bare temperaturen i de yderste kartofler kommer under 4-6 grader. Selvom kartoflerne ser fine og faste ud, så mistes der rigtig mange hkg stivelse af den vej.

Fiberdug kan købes ved de fleste grovvarefirmaer, i forskellige tykkelser og priser. Jo tykkere fiberdug, jo bedre holdbarhed og beskyttelse af kartoflerne mod fugt og frost, dog højest 2-3 graders frost.

 

Kartoffelkule med fiberdug

3. prøveopgravning fra KMC

Resultaterne af 3. prøveopgravning fra de tre stivelsesfabrikker ved KMC blev udsendt i sidste uge.

Som gennemsnit af sorterne på de 3 fabrikker – så er knoldudbytte steget med over 5 hkg pr. dag de sidste 3 uger - og stivelsesudbytte er steget med 140 kg pr. dag – det viser hvor vigtigt det er at holde gang i kartoflerne i de sene sommeruger.

Udbytterne har som gennemsnit indhentet sidste 9 års gennemsnit på stivelse, men der mangler omkring 40 hkg. kartofler. Stivelsesprocenten er 1-1½ % højere end sidste 9 års gennemsnit.

 

Nedvisning af stubmarker uden efterafgrøder

Hvis der findes rodukrudt i næste års kartoffelmarker, hvor der ikke er efterafgrøder, kan markerne nedvisnes efter d. 1. oktober. Er det græsser/kvik, skal der bruges 700-800 g glyphosat pr. ha. Er der tale om svinemælk, tidsler m.v. kræves 1000-1100 g glyphosat pr. ha. Ved forekomst af gråbynke, som vi ser mange steder, skal doseringen op på 1400 g glyphosat pr. ha.

 

Jordbearbejdningsregler i forbindelse med kartoffelproduktion

Der er en række undtagelser i de dyrkningsrelaterede tiltag, hvis der dyrkes kartofler på ejendommen, disse er skitseret nedenfor:

  • Arealer, hvorpå der har været dyrket kartofler i 2021 kan fra 1. november jordbearbejdes.
  • Autoriserede læggekartoffelavlere og producenter af spisekartofler, kan fra den 1. november foretage jordbearbejdning af det areal, hvorpå der skal være kartofler i 2022.
  • På arealer der har fået pålæg om restriktioner, med henblik på at bekæmpe kartoffelbrok eller kartoffelcystenematoder, kan jordbearbejdning ske fra 1. oktober på de arealer, der er omfattet af restriktionerne.

De arealer, der er pålagt restriktioner fra Landbrugsstyrelsen, er automatisk dækket af undtagelsen, og kan ses på Internet Markkort (IMK) i Tast selv-service under fanen ”Kartofler”. Undtagelsen gælder så længe arealet er pålagt restriktioner fra Landbrugsstyrelsen, hvorefter arealet igen følger de generelle jordbearbejdningsregler.

 

Reglone

Husk lige, at dispensation til anvendelse af Reglone gælder for perioden: 7. juli til 1. oktober og tilladelse til opbevaring bortfalder 1. oktober. Hvis der er købt mere, end der var brug for, så skal det afleveres på genbrugspladsen inden 1. oktober 2021.