KartoffelNyt nr. 32, 2021

Udgivet d. 11-10-2021

Tekst af: Mads Bendix, Vestjysk

Aktuelt fra marken

Den megen regn først i sidste uge har nogle steder sat sine dybe spor i kartoffelmarkerne. På lavere arealer, som endnu ikke er taget op sås vanddamme, som giver anledning til udfordringer i forbindelse med optagning samt store kvalitetsforringelser af kartoflerne.

Sådanne områder, der har været vandpåvirkede over en længere periode, bør så vidt muligt leveres direkte til fabrik eller slutbruger. Hvis lagring er nødvendigt, så bør partier fra sådanne områder i marken holdes adskilt fra øvrige kartoffelpartier.

 

Opbevaring af kartofler

Hvis det er nødvendigt at opbevare kartofler i kule, så er det vigtigt, at kartoflerne er klar til optagning. Det vil sige, at de skal være afgroede og skindfaste. Kartofler som skal opbevares, skal tages op i tørvejr, og der skal sikres god ventilation under lagring. Se KartoffelNyt nr. 31 for yderligere omkring anlæggelse af kuler.

 

Opfordring til frivillig test for kartoffelcystenematoder på næste års kartoffelarealer

Kartoffelcystenematoder er skadedyr, der potentielt kan føre til store tab i kartoffelproduktionen. Angreb ses hovedsageligt på arealer med trængt sædskifte, hvor der i væsentlig grad ikke har været dyrket sorter med bred resistens mod begge arter af kartoffelcystenematoder. Der findes to arter af kartoffelcystenematoder – De gule (Globodera rostochensis – Ro) og de hvide (Globodera Pallida – Pa) Der findes 5 racer af Globodera rostochensis (Ro1-Ro5) og 3 racer af Globodera Pallida (Pa1-Pa3). Inden for spisekartofler findes der kun få sorter, der har resistens mod Pa1-3, mens flere stivelsessorter kan bekæmpe både Ro og Pa.

Symptomer på kraftige angreb af kartoffelcystenematoder. Foto: Mads Bendix, Vestjysk


Ved avl af certificerede læggekartofler udtages obligatoriske nematodeprøver af Landbrugsstyrelsen. Der er oplysningspligt på fund af kartoffelcystenematoder. Selvom der ikke avles certificerede læggekartofler, så er det fortsat en god ide at udtage jordprøverne frivilligt til undersøgelse for kartoffelcystenematoder – særligt på arealer med lang og kontinuerlig historik for kartoffeldyrkning.

Som minimum bør der tages jordprøver til analyser for kartoffelcystenematoder på arealer, hvor der påtænkes dyrkning af læggekartofler til kommende sæson. På den måde sikres det, at eventuelle kartoffelcystenematoder ikke spredes med læggekartoflerne til nye arealer.

Herudover er det en god ide også at tage jordprøver på kommende brugsmarker, som har historik for intensiv kartoffeldyrkning – særligt med ikke resistente kartoffelsorter.

I praksis bør jordprøveudtagningen ske i hele pløjelagets dybde, og der bør udtages minimum en prøve pr. tre ha. Der bør tages mindst 60 stik pr. prøve for at opnå tilstrækkelig dækning af prøvearealet. Der skal bruges minimum 600 ml jord pr. prøve. Jordprøven bør ikke langtidsopbevares og bør opbevares mørkt og køligt indtil afsendelse til laboratoriet.

Hvis der findes kartoffelcystenematoder i det undersøgte areal, kan fundet undersøges nærmere ved at lave en racebestemmelse af kartoffelcystenamtoderne. På baggrund af denne racebestemmelse kan der udvælges kartoffelsorter til arealet, som er resistente mod den fundne race. Oplysningerne om industrikartoflers resistens kan findes på www.avlerinfo.dk

Jordprøverne kan sendes til:

HLB BV
Kampsweg 27
NL – 9418 PD Wijster
Holland

Prisen (2020) er ca. 260 kr./prøve for bestemmelse af antal cyster. For artsbestemmelse er prisen (2020) ca. 640 kr./prøve. Svartiden forventes ca. 4-6 uger.

Husk at angive kontaktoplysninger på prøverne, samt at angive hvilke analyser der ønskes udført. For at få mest viden ud af jordprøverne anbefales det, at der både udføres test for forekomst af kartoffelcystenematoder, samt at der laves artsbestemmelse.

 

Virustest af egne læggekartofler

Bladlus, og især ferskenbladlus spreder virus. Det sker når lusen suger plantesaft fra virusinficerede blade, og spreder smitten til de planter, som den efterfølgende suger på.

Der er forskel på kartoffelsorternes virusmodtagelighed. Af virusmodtagelige stivelses/pulver sorter kan nævnes: Kardal, Oleva, Saturna, Balder og Seresta. Sorter som har en bedre tolerance er: Kuras, Thor, og Ydun m.fl.

Virus Y angreb på kartoffelplante. Foto: Birgitte Andersen, SAGRO


Vær opmærksom på, at langt de fleste spisesorter er virusmodtagelige i større elle mindre grad. Virus forårsager kvalitetsforringelser på væksten og kan give deforme knolde, vækstrevner mm.

Planlægges anvendelse af egne læggekartofler, er det en god ide at få udført en virustest hurtigst muligt efter optagning. På den måde er der tid til at handle på resultaterne og tage beslutning omkring evt. kassation af partier.

Ved virusmodtagelige stivelsessorter, vil det ved en angrebsgrad på ca. 20 %, være rentabelt at udskifte sit læggemateriale og i stedet indkøbe nyt.

I de mere tolerante stivelsessorter skal angrebsgraden være meget høj før udskiftning af læggemateriale er rentabelt.

I spisesorterne, hvor der ud over udbyttet, er en række kvalitetsparametre kartoflerne skal leve op til, vil det ofte være relevant med udskiftning af læggematerialet ved virusforekomst på 10-20 %.

Ved virusundersøgelser i den certificerede kartoffelavl er tolerancerne 8% i A, 2% i E og SE og 1 % i S partier.

Til en virusprøve bruges 110 repræsentative knolde fra det enkelte parti. Prøverne mærkes med kontaktoplysninger (navn, adresse, tlf. nr., mailadresse). Ligeledes skal det fremgå, hvilke analyser der ønskes foretaget. Det mest almindelige er, at der testes for Virus Y (PVY) samt bladrullevirus (PLRV). Analyserne kan sendes til:

HLB BV
Kampsweg 27
NL – 9418 PD Wijster
Holland

Prisen er ca. 1.050 kr./prøve.



Forberedelse til gødningsplanlægning 2022

I forbindelse med optagningen kan det være fordelagtigt at evaluere på den snart overståede vækstsæson 2021 og bruge årets erfaringer til at overveje gødningsstrategien for den kommende dyrkningssæson – med særligt fokus på de for tiden stigende gødningspriser.

Først og fremmest skal kartoflernes anvendelse overvejes, både hvad angår kartoffeltype, optagningstidspunkt m.v. Der skal bl.a. overvejes, om arealet er jomfrujord, er der eftervirkning fra tidligere mængder af organisk gødning, jordprøveresultater osv. Der skal også være opmærksomhed på mikro- og makronæringsstoffer i de forskellige løsninger, da behovet ikke er opfyldt i alle tilfælde. Ved brug af ”billige” handelsgødningstyper er der ofte et lavere indhold af mikronæringsstofferne, hvilket kræver at forsyningen af disse dækkes ind på anden vis.

Herunder ses et par skematiske forslag, der kan bruges til inspiration. Gødningspriserne er baseret på priser fra flere udbydere og hørte landmandspriser. De anvendte priser er behæftet med meget stor usikkerhed, og nedenstående skal kun ses som overslagsomkostninger. Protamylasse er medregnet med 2021-indhold og pris ved Brande. Gyllen er en gennemsnitsanalyse af biogylle, og prisen på udbringning er sat til 20 kr.