Udgivet d. 25-10-2021
Tekst af: Annette Dam
Det er netop i denne tid, at man skal få vurderet, om de marker man har planlagt der skal være kartofler i næste år, er egnede til kartofler. Det kunne være lejet jord, og jord man bytter sig til, hvor man ikke helt ved, hvordan kvaliteten af marken er. Netop nu kan man se, hvordan marken ser ud, når man har fået store mængder vand. Er der store områder, som ikke er egnet til den produktion, man forventer der skal være, er det nu, det kan lade sig gøre at flytte afgrøden. Der kan også være områder med rodukrudt og græsser, som kan være godt at få noteret ned allerede i år.
Hold fortsat et skarpt øje på dine læggekartofler. Enkelte partier kan været taget op i lidt ”musset” vejr, og derfor er det vigtigt, at der stadig sker ventilation af kartoflerne, så overskydende vand bliver ventileret væk fra knoldene. Også under nedkølingsfasen skal der ventileres, så der ikke kommer fugtige kartofler i toppen
Der findes nok også et par partier derude, hvor der er en enkelt knold med sortben. Her reducerer man også risikoen for spredning væsentligt ved at sørge for, at knoldene er tørre under hele processen. Samtidigt, hvis man har et parti, hvor sortben ligger latent i knolden, så vil man ved tørring, stort set, kunne eliminere risikoen for smitte til næste forår.
Normalt skal man ikke kule grønne kartofler, men i år kan det blive konsekvensen af den aktuelle situation i marken. Det er vigtigt, at der sorteres i hvilke kartofler, det kan gå at lægge i kule, hvis det er nødvendigt. Som minimum skal vand- og sprøjtespor samt foragere lægges i den ene ende af kulen, eller allerbedst leveres direkte til fabrik. Kartoflerne skal som udgangspunkt være: