Udgivet d. 22-03-2021
Foråret trækker lidt ud, – og vejret er grundlæggende stadigvæk koldt. Jorden er også fortsat piv-kold efter frostperioden i februar. På plussiden, så kom vi endelig til bunds i spildkartofler i vores marker, - sådan da. For der kan fortsat findes ganske få knolde, som klarede frosten og kommer op til overfladen, når mulden vendes.
Jordtemperaturen har svinget omkring 3-4 oC, og det er generelt for koldt at lægge knolde i sådan en jord.
Grundvandsstanden er til gengæld lav, så markerne kan forholdsvis hurtigt blive afdrænet og farbare.
Det gælder stadig, at jo tidligere kartoflerne kan komme i jorden, desto større vækst- og udbyttepotentiale er der, fordi solindstrålingen udnyttes mest optimalt af planterne i forårs-/sommermånederne – især for kartofler med en lang vækstsæson som stivelses-, pulver-, og proceskartofler.
Helt overordnet skal læggekartofler håndteres så lidt som muligt og så skånsomt som muligt. Enhver håndtering vil give sår, der er indfaldsvej for forskellige sygdomme.
Tiden er nu til at klargøre læggekartoflerne, således at de er i spiring, når jorden er tjenlig og vejrforholdene er til lægning.
De kuleopbevarede læggekartofler har i år været voldsomt nedkølede – og ligger tilsyneladende fint; men de kan have taget skade af de lave temperaturer. Tag en spireprøve på 50 knolde ind og læg dem ved stuetemperatur – der skal være synlige spirer efter 8-10 dage. Hvis disse lægges direkte fra kule og i en kold jord, så risikerer vi nemt at læggekartoflen bliver liggende i dvale i jorden, uden at komme i gang med at spire. Her vil en tidligere sortering – måske i denne uge – kunne fremme spireprocessen, så der kommer gang i dem.
Læggekartofler fra kølelager bør klargøres efter, hvornår de skal lægges og efter sorternes spirevillighed. Ved de mere spiretræge sorter som Kuras og Festien bør temperaturen gradvis øges. I de mere spirevillige sorter, som Stratos, Oleva, Seresta, Ydun, Folva m.fl. bør de stadigvæk holdes lidt i ro til 10-14 dage før lægningen. Det er en ret vanskelig opgave at forberede sorterne individuelt på sit lager. Det lader sig måske bedst gøre ved at tage de spiretræge sorter ud fra kølelageret og sætte dem til ’opvågning’ i et andet hus i god tid.
Husk god ventilation omkring læggekartoflerne, så der ikke dannes fugt i toppen af partierne.
Forvarmning er en klar fordel. Det giver både en hurtigere og mere ensartet fremspiring, som er en rigtig god start for kartoffelmarken. I praksis kan det gøres på forskellige måder: brug f.eks. dine tørrevogne til at blæse varm luft igennem læggekartoflerne. Det kan godt være du ikke har plads til alle læggekartofler i vognene eller kan have dem stående i 10-14 dage – erfaringen er bare: alt er bedre end intet. Prøv det først og fremmest i sorter som: Seresta, Saprodi, Kuras.
Et varmestød – også med varmekanon foran blæseren på tørrevognene - på bare et døgns varighed, er også en god mulighed.
En del avlere har i år overskud af læggekartofler, fordi arealet med stivelseskartofler er blevet reduceret efter sidste års store produktion.
Hvordan får du så mest ud af dine læggekartofler? Jo, for stivelseskartofler med kort vækstsæson dvs. sen lægning/tidlig optagning kan læggeafstanden reduceres til 28-33 cm ved en rækkeafstand på 75 cm (40.000-47.000 planter/ha). For tidlige sorter som f.eks. Avenue, Oleva og Seresta bør læggeafstanden ikke overstige 28 cm ved tidlig høst og 33 cm ved sen høst. Det vil sige at tidlige sorter skal lægges med kort afstand, og vil man øge læggeafstanden skal dette gøres i storknoldede sorter med lang vækstsæson. Her kan læggeafstanden øges helt op til 38-43 cm (31.000-35.000 planter/ha) uden det går væsentligt ud over udbyttet i langt de fleste tilfælde. Det gælder dog, at jo længere læggeafstand desto sundere skal læggematerialet være, da der ellers er risiko for store spring i marken.
Plantetallet i opformeringsmarkerne bør ligge omkring 65.000 planter pr. ha, eller en læggeafstand på 18-22 cm ved 75 cm rækkeafstand. I sorter der har tilbøjelighed til at sætte få knolde reduceres læggeafstanden med ca. 10 % (Sava, Avenance, Seresta,) og omvendt ved sorter, der erfaringsmæssigt sætter mange knolde (Ydun, Saturna).
I spisekartofler skal plantetallet tilpasses anvendelse. Skal der produceres små kartofler, så skal plantetallet være højt – f.eks. 70.000 panter/ha, svarende til en læggeafstand på knap 20 cm.
For at finde ud af hvor langt læggekartoflerne kan strække, så optælles og vejes 100 knolde af hvert parti. Er vægten af 100 knolde = 6.000 g (= 60 gram pr. knold), bruges 27 hkg læggemateriale pr. ha ved 45.000 planter pr. ha (svarer til en læggeafstand på 30 cm ved 75 cm rækkeafstand). Som oftest bruges lidt mere end de teoretiske beregninger. Se nedenstående link.
Titus. Sidste år blev der ikke givet dispensation til brug af Titus WSB i kartofler og det gør der helt sikkert heller ikke i 2021, på grund af metabolitter. Corteva håber på en genregistrering på den lidt længere bane. I forhold til ukrudtsbekæmpelse i kartofler er det derfor vigtigt at få gjort det optimalt fra starten af. Mere herom senere.
Gozai og Reglone. Der er indsendt dispensationsansøgning på begge produkter. Til Gozai er der, som i 2020 søgt om dispensation til at anvendelse af 2 x 0,8 l/ha. Til Reglone er dispensationsansøgningen i år ændret til 2 x 0,9 l/ha.
Indtil videre er ikke kommet svar fra Miljøstyrelsen. Hele branchen har brug for et hurtigere svar, end det vi fik midt i juli 2020.
Som læggekartoffelavler bør du gøre dig særlige overvejelser omkring jordens forhistorie (sædskifte, jordtype, organisk indhold og tidligere anvendelse af husdyrgødning), samt sortsvalget i forhold til den planlagte gødningsmængde. Læg kartoflerne tæt, og juster kvælstofmængden lidt ned, da muligheder for kemisk nedvisning fortsat er uafklaret.
Tag fat i din kartoffelkonsulent, hvis du er i tvivl om gødningsniveauet til dine læggekartofler.