KartoffelNyt nr. 9, 2021

Udgivet d. 19-04-2021

Tekst: Jesper Kjelde, SAGRO

Aktuelt fra marken

Så ser det endelig ud til at nattefrosten og det kolde vejr for denne periode har sluppet sit tag. De sidste dages flotte vejrforhold har medført nogle ordentlige arbejdsbetingelser for kartoffellægningen. Prognosen for jordtemperaturen viser også en fin stigning. Vi er også gået ind i den sidste halvdel af april måned, hvilket gør at lægningen af de robuste og timede kartofler skal i gang på de arealer, der er tjenlige nu.

Sprøjteteknik

Mange forhold lader sig gælde, når sæsonens sprøjtearbejde står på. Dette gælder vejrforhold, vedligehold af sprøjten, dæktryk, bom og dyser mm. således at behandlingerne kan udføres optimalt med god effekt på skadegører. Timingen er især vigtig i kartofler, da der er mange sprøjteopgave over sæsonen. Vinden vil derfor ofte blive en udfordring. Her kan valget af dysetypen og bomhøjden hjælpe med at øge effekten af behandlingerne.

Dysetyperne, som anvendes på de konventionelle sprøjter, har de senere år ændret sig til en mere grov forstøvning, hvilket der bør kompenseres for ved at bruge en større vandmængde. Ved øget vandmængde sikres en højere dækning på afgrøden med sprøjtetågen.

Lowdriftsdyser, refleksdyser og luftinjektionsdyser er velegnede til ukrudtssprøjtningerne. Ved svampebehandlingerne er de grovere dyser samt vinklede dyser især velegnet. Der er set effektforbedringer i skimmel- og nedvisningsopgaver med vinklede dyser 30 grader forud og 30 grader bagud.

I sidste nummer af Kartoffelnyt nr. 8 er henvist til de tilladte midler i kartoffelavlen. Mange af disse midler har afstandskrav til offentlig vej, vindmiljø og/eller §3. Rigtig mange landbrug kan derfor med fordel vælge en dyse med afdriftsreduktion. Anvendelse af f.eks. Proman kræver en dyse, der er godkendt med min. 50 % afdriftsreduktion.

Danfoilsprøjter har 75 % afdrifsreduktion ved 30 cm bomhøjde, 70 liter vand pr. ha og lufttryk på 7 millibar.

Dyserne på sprøjten bør skiftes, når de enten giver en dårlig sprøjtetåge eller afviger i vandmængden. Dysefabrikanterne har alle dyser, der kan reducere afdriften. Omkostningen til dyserne er meget lille i forhold til de omkostninger, der er til plantebeskyttelsesmidlerne i kartoffelavlen, så vær opmærksom på at få dyserne skiftet i tide.

Lav bomhøjde kan ligeledes være et redskab under vindfølsomme forhold. Den optimale bomhøjde ved traditionelle sprøjter med 50 cm dyseafstand er 50 cm over kammen. Der er dobbelt dækning med sprøjtetågen helt ned til ca. 35 cm bomhøjde. Det er dog vigtigt, at bommen holdes stabilt over terrænet.

Vælg derfor en fremkørselshastighed hvor sprøjten og bommen kører jævnt og roligt. Alene fremkørselshastigheden skaber turbulens hvilket kan påvirke nedtrængning af sprøjtetågen og dermed effekten af behandlingen.

Vandmængderne bør tilpasses efter de forskellige sprøjteopgaver. Nedenstående tabel viser forslag til vandmængder ved de forskellige sprøjteopgaver ved konventionelle sprøjter. Anbefalinger på svampesprøjtninger er generelt 150-200 liter vand pr. ha. Producenterne af svampemidlerne i kartofler anbefaler 200-400 liter vand pr. ha. Middelafprøvningerne gennemføres ved 300 liter vand pr. ha.

Ved sprøjteopgaver på fugtigkartoffeltop anbefales en lavere væskemængde (fx 150-175 l pr. ha) for at undgå at midlerne omfordeler sig eller helt drypper af bladet. På tør og stor kartoffeltop anbefales en højere vandmængde (fx 200-250 liter pr. ha).

Glyphosatmidler og additiver

Følgende glyphosat midler er tilladt i 2021. Doseringer af glyphosatmidler vil blive omtalt sammen med ukrudtsløsninger i næste nummer.

Bemærk at Glyfonova 450 plus kun er godkendt til 30. juni 2021. Herefter er midlet forbudt at anvende og opbevare.

Glyphosat har den bedste effekt ved en høj dråbekoncentration. Derfor anbefales en lavere vandmængde ved optimale sprøjteforhold. Ved dårligere sprøjteforhold kan der med fordel vælges en grovere dysetype og øge vandmængden for ikke at sætte timingen eller afdrift over styr.

Flere landmænd henvender sig når registreringer med glyphosat bliver udført med advarselssymboler i fx Farmtracking. Når glyphosat anvendes før fremspiring i kartofler er det tilladt under den kategori: ”ukrudtsbekæmpelse efter såning og før fremspring mm.”

Additiver

Flere glyphosatmidler (fx Roundup Flex/PowerMax) markedsføres som at der ikke skal tilsættes additiver. Forsøg viser at effekten også af disse formuleringer ved lav dosis øges ved tilsætning af ammoniumsulfat og et sprede/klæbemiddel.

Tilsætning af ammoniumsulfat kan til en vis grad ophæve den negative binding af hårdt vand eller vand med lavt indhold af okker. Såfremt vandet er hårdt vand eller har okker bør der bruges additiver som fx Novobalance, pH-fix, X-change mfl. da især glyphosatmidler er påvirkelige mht. vandkvaliteten. Hvis vandet er meget hårdt eller okkerholdigt, bør dette vand helt undlades at bruge til disse behandlinger. En god ide er at få undersøgt sit vand der bruges til udsprøjtningen for at sikre en optimal effekt af midlerne.

Nedenstående kort viser en oversigt over et gennemsnit i kommunen af vandværkernes indberettede hårdhedsgrader. Kortet viser ikke eventuelt indhold af okker. Få eventuelt en vandkvalitets analyse ved at kontakte det lokale vandværk.

Tilsætning af ammoniumsulfat skal altid påfyldes først i vandet for at neutralisere calcium/magnesium/okker inden glyphosatmidlet tilsættes.

Rettelser i fællesskema

Fristen for at ændre i den allerede indsendte ansøgning er rykket til den 17. maj.