KartoffelNyt nr. 15, 2022

Udgivet d. 04-07-2022

Tekst: Jens Marius Thomsen, SAGRO

Aktuelt fra marken

Kartoflerne gror generelt fantastisk godt. Hen over sidste uge, og især mandag, kom der godt med nedbør i store dele af landet. Mængderne varierer fra 15 – 60 mm. Det er fantastisk at få tildelt gratis vand i en tid, hvor strømpriserne stiger dagligt.​

Kartoflerne kvitterer med en kraftig tilvækst, især når temperaturen holder sig under 25 °C.  Vi ser generelt god knoldsætning i år, hvilket skyldes, at der også var god vandforsyning i knolddannelsesfasen. Med den sidste regnskylle, burde vi kunne få alle knolde med op i den ønskede størrelse.

Kartoffelskimmel

Det omskiftelige vejr har sat fart på skimmeludviklingen, og det har været skimmelfavorabelt vejr i hele landet i den forløbne uge.  Der indberettes dagligt nye fund i registreringsnet for skimmel, men udviklingen er ikke på nogen måde ude af kontrol når man sørger for at overholde sine ugentlige sprøjteintervaller.

Figur 1 viser de registrerede fund d.d. De røde prikker viser nyere fund, mens de blå prikker er mere end 10 dage gamle.

Nedenfor ses infektionstrykket for de seneste 30 dage. Det ses, at infektionstrykket har ligget ret højt i den forløbne uge. Højest i Vodskov og lavest i Sunds.

Figur 2 Infektionstryk for Vodskov

Figur 3 Infektionstryk for Sunds

Figur 4 Infektionstryk for Vojens

Vi er nu nået det tidspunkt, hvor der anbefales Zorvec i sprøjteplanen enten i denne uge eller i næste uge, afhængig af vejrudviklingen. Zorvec anvendes forud for en skimmelfavorabel periode for at forebygge opformering af skimmel. Zorvec er velafprøvet i Europa, hvor det første gang blev godkendt i 2017 i Irland. Konklusionen fra de danske forsøg og erfaring fra andre lande er, at Zorvec-pakken bør anvendes på forkant af en risikoperiode efter BBCH 59. Med denne strategi opnås den bedste kontrol af kartoffelskimmel igennem hele vækstsæsonen, og dermed opnås det højeste udbytte.

Zorvec Enicade indeholder et helt nyt aktivstof, som ikke er anvendt i Danmark før. Virkemekanismen er uden krydsresistens til andre skimmelmidler. Zorvec er et stærkt middel, og anbefales med 10 dages behandlingsinterval; og der anbefales to behandlinger i træk, således at det erstatter tre behandlinger med andre produkter med syv dages interval. Dermed bliver prisen også nogenlunde sammenlignelig med andre midler.

Zorvec Enicade markedsføres i Danmark i en kombinationspakke med Azuleo (Cyazofamid). Midlerne anvendes sammen, for at forebygge resistensudvikling. Pakken består af 1 L Zorvec Enicade samt 2 L Azuleo. Anbefalet dosering er 0,15 L/ha Zorvec Enicade + 0,3 L/ha Azuleo. Dermed rækker en kombi-pakke til beskyttelse af 6,7 ha kartofler i 10 dage.

Der er problemer med at skaffe tilstrækkelige mængder Zorvec, da Corteva oplever stor efterspørgsel efter Zorvec i hele Europa. Der er leveret en portion ud til grovvaren, og firmaet kan ikke sige konkret, hvornår der kommer mere på markedet.

Da Azuleo indeholder aktivstoffet cyazofamid, der er det samme som Ranman Top, indgår det på lige fod med Ranman Top ved indberetning af sprøjtejournalen.

Anbefaling i denne uge:

0,15 l/ha Zorvec Enicade + 0,3 l/ha Azuleo

eller

0,375-0,5 l/ha Ranman Top eller 0,45-0,6 l/ha Revus

Bladlus i kartofler

Vi omtalte i KartoffelNyt nr. 14 lugning af læggekartofler. Virussygdomme kan overføres fra en inficeret plante til sunde planter, når bladlus først suger saft fra en smittet plante.

For at kunne forudsige risikoen for smitte, så registreres der hver uge fangst af bladlus på 6 forskellige lokaliteter i Danmark. Bladlusene bliver artsbestemt, og der beregnes et smitterisikotal, idet ferskenbladlusene er de bedste til at overføre smitten. Når smitterisikotallet kommer over 1, er der så stor fare for smitte med virus, at nedvisning anbefales.

Figur 5 Risikotal for smitte med virus i kartofler uge 24

Figur 6 Risikotal for smitte med virus i kartofler uge 25.

Registreringerne viser, at der er risiko for smitte med virus i kartofler på Lolland og i Nordjylland, mens risikoen er mindre ved de øvrige jyske stationer. Husk at få tjekket dine læggekartofler for sygdomme, og fjern virusplanter inden bladlusene flyver ind og flytter rundt med smitten. Vi hjælper gerne med at rette øjnene til og udpege planter med virus Y, som er den dominerende virustype.

Bladplet

Svampen ses nu hyppigere i kartoflerne end tidligere, muligvis som følge af ændrede vejrforhold og mere gunstige betingelser for kartoffelbladplet. Med forventningen om flere varme perioder om sommeren vekslende med kraftig nedbør, må det forventes, at kartoffelbladplet vil optræde hyppigere og mere udbredt i Skandinavien.

Billede 1 Symptomer på kartoffelbladplet med koncentriske ringe på blad og alvorlige angreb i marken. Foto: Isaac Abuley.

Der er en række forhold som påvirker angreb med bladplet. Her er sædskiftet en af de vigtige parametre. Er der et sundt sædskifte med mere end fire år mellem kartoflerne, er det en stor fordel. Gødningsniveau, vandforsyning, jordtype og kartoflens alder er andre faktorer. Tidlige sorter er f.eks. mere modtagelige end sildige sorter.

På AU ved Flakkebjerg har forskerne arbejdet med modeller (TOMCAST), der ud fra fremspiringsdato, sortstype og klimadata kan forudsige, hvornår der er risiko for angreb af bladplet i afgrøden. Ifølge TOMCAST er der endnu et stykke tid, inden vi skal starte behandling mod bladplet. Det er også erfaring fra praksis og forsøg, at kartofler først skal behandles for bladplet første gang i risikomarker når kartoflerne så småt er begyndt at afblomstrel.

Det er derfor endnu for tidligt at starte op med behandling mod bladplet.