KartoffelNyt nr. 17, 2022

Udgivet d. 18-07-2022

Tekst: Pia Mai Thorshauge - LandboNord

Aktuelt fra marken

De mere moderate temperaturer i den forgangne uge, har været med til at sikre en stabil vækst på de arealer som samtidig har fået tilpas med nedbør, men det er tørt derude, så det er vigtigt fortsat at holde på med vandingen. På de uvandede jorde er kartoflerne imidlertid på nedsat blus og nogle steder er der tale om decideret dvale.  

Kartoffelskimmel

Der er konstateret skimmel i hele landet og der er fortsat angreb og spredning i rigtig mange marker, til trods for at forarbejdet har været i orden. Indtil nu er det svært at gisne om hvad årsagen er, men der udtages løbende isolater, som sendes til DNA-analyse, for på den måde at bestemme hvilke racer af skimmel, der er dominerende i indeværende sæson. De sidste dages tørvejr og blæst har heldigvis betydet at skimmelangrebene er sat noget i stå.

I denne sæson har skimmelprognosen og vejrmeldingerne hidtil været usikre og omskiftelige. Det er derfor centralt, at man som avler er omstillingsparat og tilpasser både dosis og middelvalg til de lokale forhold. Det i mente, ser de kommende dage dog ud til at blive med en mere stabil og varmere vejrtype, som forhåbentlig kan hjælpe med til at holde skimmelen i skak. Er der ikke behandlet med Zorvec kan denne behandling derfor afvente til forud for næste periode med ustabilt vejr.

Infektionstrykket ses for 3 lokaliteter herunder:

Figur 1: Infektionstryk i Brønderslev

Figur 2: Infektionstryk i Herning

Figur 3: Infektionstryk i Toftlund

Anbefalet dosering denne uge

Hvis der er gået 10 dage siden 1. sprøjtning med Zorvec skal den følges af 2. sprøjtning:

0,15 l/ha Zorvec Enicade + 0,3 l/ha Azuleo/Ranman Top/Revus

Hvis der ikke er behandlet med Zorvec:

0,45 – 0,6 l/ha Revus/Revus Top eller 0,375 – 0,5 l/ha Ranman Top

Ved skimmelfund:

 2,0 l/ha Proxanil + ½ dosis Revus eller Ranman Top 

Kartoffelbladplet

Kartoflerne er generelt 7-10 dage længere fremme i deres vækst i forhold til et normalt år. Vi begynder at gøre enkelte fund af kartoffelbladplet og betingelserne er efterhånden tilstede for at det kan findes. Kartoffelbladplet er som bekendt en sygdom der fylder mere og mere i stivelsesproduktionen, primært som følge af pressede sædskifter, mens også på baggrund af resistensdannelse og middeludfasning. Sygdommen kommer til udtryk sent i sæsonen når kartoflerne ældes og immunforsvaret reduceres.  I forsøgene arbejdes der intensivt, med udviklingen af modeller, som kan opstille prognose for angreb, således at den forebyggende behandling kan times optimalt.

Man bør være særligt opmærksom på arealer som opfylder nedenstående:

  • Tidlig lægning
  • Trængte sædskifter
  • Lette jorde
  • Svækkede planter (som følge af anden sygdom, lave gødningsniveauer eller lign.)

Anbefaling i denne uge – trængte sædskifter:

0,4 l/ha Narita eller 0,45 -0,6 l/ha Revus Top

Narita tilsættes der hvor der anvendes Ranman Top i denne uge.

 

I ikke-trængte sædskifter bør bladplet sprøjtningen afvente.

Cikader

Vi anbefaler som oftest at der følges op på første sprøjtning mod cikader 3-4 uger efter indflyvningen, som for de flestes vedkommende er i slutningen af maj/starten af juni. Ved første sprøjtning er bekæmpes de voksne, flyvende cikader. I den sekundære og opfølgende sprøjtning ønskes det at bekæmpe nymferne. Vi finder indtil videre kun få cikadernymfer. Det har således ikke været indikation for en sekundær behandling endnu. Mospilan er virksom i ca. 14 dage efter udbringelsen, og timing er således vigtigt i forhold til hvornår antallet af nymfer ”peaker”. Selvom registreringsnettet er en god indikation for hvordan udviklingen af nymfer ser ud, betyder det ikke at man ikke bør gå egne arealer igennem. Nymferne findes på undersiden af de grønne blade, nederst i kartoffelplanten, hvor de sidder langs bladstiklen, se billede 1

Billede 1 cikade nymfer

Anbefaling i denne uge:

Ingen cikade sprøjtning