KartoffelNyt nr. 22, 2022

Udgivet d. 22-08-2022

Tekst: Erik Mikkelsen, SLF

Aktuelt fra marken

Efter en uge med varmt og tørt vejr er kornhøsten afsluttet de fleste steder. Der har efterfølgende været mere ustadigt vejr og stigende infektionstryk, men den nuværende prognose tyder på lav risiko de kommende dage. Der ses fortsat skimmel i en del marker og enkelte steder kræves der en ekstra indsats for at forhindre yderligere spredning. Langt de fleste steder er der dog godt styr på skimlen.

De høje temperaturer har udfordret vandingskapaciteten og det har været svært at følge med. Afhængig af lokale nedbørsmængder er der vandingsbehov i kartofler som fortsat har vækstpotentiale. Der kan være stor tilvækst – op til 4-7 hkg pr dag/ha – så de må ikke mangle vand.

Der er også marker som i større eller mindre grad viser tegn på afmodning og den videre indsat med sprøjtning og vanding skal her overvejes. Kartofler der skal leveres inden for de næste 2-3 uger behandles ikke yderligere.

Kartoffelskimmel

Da vi kommer fra en periode med højt infektionstryk og der er skimmel i en del marker, anbefales at anvende fuld dosis i den kommende uge.

Det er nu 10-11 uger siden de første anbefalinger om skimmelsprøjtning blev givet og siden er der behandlet ugentligt med forskellige løsninger. Dermed er det også ved at nærme sig, at der er anvendt de maksimalt godkendte mængder af hovedprodukterne Ranman Top og Revus/Revus Top. Hvis det er tilfældet anvendes fluazinamholdige produkter (Shirlan Ultra/Zignal 500 SC/Banjo Forte):

Anbefalingen i denne uge:

0,5 l/ha Ranman Top eller 0,6 l/ha Revus eller 0,4 l/ha Shirlan Ultra/Zignal 500 SC eller 1,0 l/ha Banjo Forte

Som tidligere nævnt er Ranman Top og midler med fluazinam bedst til at forebygge knoldskimmel her sidst på sæsonen.

Det kan stadig være aktuelt at anvendes 0,25 l/ha Cymbal eller 0,20 l/ha Option hvis man er kommet på bagkant med sit sprøjteinterval eller hvis der er lidt skimmel i marken. Proxanil anbefales kun hvor skimlen er mere ude af kontrol og kun i marker med fuldt vækstpotentiale.

Figur 1 Infektionstryk ved Dronninglund.

Figur 2  Infektionstryk ved Sunds.

Figur 3 Infektionstryk ved Toftlund.

Bladplet

For dem som har behandlet med Revus Top/Narita i sidste uge (33) er det denne uge der springes over og der afsluttes med 0,45 l/ha Propulse i uge 35.

T​abel 1 Anbefalet behandlingsplan for bladplet.

 

Optagning af lagerkartofler

Om få uger går optagningen af læggekartofler og andre lagerkartofler i gang og der bør her være fokus på skånsom optagning. Når det gælder egne læggekartofler er skånsom og korrekt optagning og lagring altafgørende for næste års resultater i produktionsmarken!

I første omgang skal optager, vogne, indlagringssystemer og andre berøringsflader være rene og desinficeret. En rygsprøjte med lanse kan med fordel bruges til jævnligt at desinficere områderne. Nedenstående godkendte midler anbefales til formålet:

Tabel 2 Liste med dokumenteret effekt over for plantepatgene mikroorganismer. Kilde: Vejledning i planteværn 2022.

Det er bedst at optage de sundeste partier først – I praksis kan det være svært at efterleve. Så hvis man netop har kørt i kartofler med forekomst af bakteriesygdomme, skimmel mv., er rengøring og desinfektion særlig vigtig inden optagning af læggekartofler eller andre kartofler til lager.

Opmærksomhedspunkter ved optagning:

  • Undgå skader. Kartoflerne skal være skindfaste ved optagning, og optager og øvrigt udstyr skal indstilles således, at mekaniske skader og stød undgås.
  • Kør i godt vejr. Godt optager-vejr er først og fremmest tørvejr, så råd og spredning af diverse svampe- og bakteriesygdomme forhindres. Jordtemperaturen skal helst være over 10 °C og lufttemperaturen 12-14 ° C eller derover. Dét giver færrest skader og bedst sårheling.

Skånsom optagning

Hold hastigheden moderat, så der kommer rigeligt med jord med op, specielt på 1. jordkæde. Jordkædens hastighed må ikke overstige fremkørselshastigheden.

Stil bund- og rulleskær i korrekt dybde, så kartoflerne ikke beskadiges. Indstil optageren til ordentlig frarensning. Jord, toprester og græsknolde skal væk, fordi det forhindrer ordentlig beluftning efter optagning. Moderknolde, sten og evt. rådne knolde fjernes også. Derfor er mandskab ved optagning nødvendigt!

Pas på med store faldhøjder ved aflæsning. Brug falddæmper, så stødskader undgås. Generelt bør faldhøjden ikke være større end 20 cm noget sted i optagnings-kæden. Større højder giver stødskader, og dét giver udbyttetab og dårlig lagerstabilitet og fremspiring næste år.

Er man i tvivl om maskinens indstillinger omkring skånsom optagning, eller andre udfordringer omkring optagning, kan der med fordel tages kontakt til firmaerne. Der kan også udtages kartofler, flere steder i maskinen, til skrælleprøver, for at finde eventuelle stødmærker

Alternativt kan der gøres brug af den elektroniske kartoffel. Det er en kartoffellignende føler der sendes igennem optageren, for at måle eventuelle stødpåvirkninger. Kontakt Birgitte Andersen 76 60 23 78 eller Frederik Danielsen 96 29 66 42 for yderligere oplysninger. Desuden tilbyder stivelsesfabrikkerne assistance med den elektroniske kartoffel.

Lagring

Sårhelingen/bræmningen er de første to-tre uger efter optagning, hvor kartoflerne sårheler ved at forbrænde stivelse. Processen er nødvendig for, at knoldene bliver lagerstabile, men den giver et tab. Tabet minimeres, ved at sikre, at kartoflerne er uden skader, tørre, temperaturen omkring 12-14°og godt ventilerede. Tørring og ventilering er et must for lagerstabiliteten. Ideelt set er kartoflerne som allerede beskrevet tørre ved optagning.

Bliver de alligevel våde, skal de tørres. Vogntørring i fire til otte timer (afhængig af lufttemperatur og -fugtighed).  Ventilation i sårhelingsperioden er nødvendig. Den varer to til tre uger, og her afgiver knoldene fugt, som skal ventileres væk, så partiet forbliver tørt og stabilt.

Der kan ventileres i nord-syd-vendt kule, hvor kartoflerne er dækket med halm og plastic. Hvede- eller rughalm foretrækkes og plasticen skal være trukket godt op i siderne, så vinden kan ventilere ind gennem kulen fra vest mod øst.

Ved lagring i kasser kan tilstrækkelig ventilering opnås ved, at lade de fyldte kasser stå udendørs, evt. under halvtag, i den første tid efter optagning. Dette i en periode på fra en enkelt nat til nogle dage, før kasserne sættes på lager, hvor der så ventileres mekanisk efter behov, indtil sårhelingen er overstået.

Kantbæger og pigæbler

Vi har tidligere skrevet om kantbæger og pigæble og det kan stadig nås at komme ud og fjerne de planter, der er smuttet igennem ukrudtsbekæmpelsen. Mange af dem står netop nu og kigger op gemme toppen af kartoflerne, men der står også nogle små, svage planter, som også danner bær og frø, og disse skal også luges væk. Tag planterne med ud af marken og få dem brændt af eller smidt med den brændbare del af husholdningsaffaldet, så frøene destrueres.

Kantbæger og pigæble er oprindeligt haveplanter og er yderst dekorative. Desværre er de også vanskelige at bekæmpe i kartoflerne - i lighed med sort natskygge. Både pigæble og kantbæger kan blive over en meter høj.

Kantbæger er en etårig plante og den kommer først rigtig til syne her i august, hvor den vokser kraftigt og kommer op gennem kartoffelplanterne. I løbet af august minder den mere om en flerårig busk med stive forgrenede stængler.

Planten har violette, klokkeformede blomster, som senere bliver til bær, der omgives af et vinget bæger, der minder om jøde-kirsebær. Disse bær indeholder en masse nye frø, hvis spredning helst skal undgås.

Billede 1 Kantbæger

Billede 2  Kantbæger i blomst

Pigæble har store, hvide, trompetformede blomster, som åbner sig om aftenen. Efterfølgende dannes der en pigget frugt på størrelse med en valnød. Disse åbner sig ved modenhed og frøene kan falde ud.

Pigæble er stærkt giftige og lugter kvalmende, hvis man brækker den.

Billede 3  Pigæble

Billede 4 Pigæble i blomst.

Kartoffeldagen 2022

Kartoffelavlere og andre interesserede inviteres til årets Kartoffeldag i forsøgsmarken.

Danmarks største kartoffelevent afholdes i år tirsdag den 30. august kl. 8.30 - 14.30

Kartoffelavlere og andre interesserede inviteres til en spændende dag i forsøgsmarken på Greenvej 38, 7400 Herning

Programmet for Kartoffeldagen 2022 ser således ud: 

  • Kl. 8.30 Kaffe/te med boller
  • Kl. 9.00 Velkomst og fagpolitiske indlæg
  • Kl. 9.15 Rundgang til posterne
  • Kl. 12.30 Frokost, hvor vi serverer frikadeller, kartoffelsalat, øl og vand med efterfølgende kaffe
  • Kl. 13.30 Rundgang i vækststandsningsforsøg i Assing starter: Assingvej 6, 6933 Kibæk
  • Kl. 14.30 Officiel afslutning

Deltagerne deles ind i mindre grupper og bliver guidet rundt til de enkelte poster i forsøgsmarken.
På posterne vil der være dels firmarepræsentanter og dels kartoffelrådgivere, som vil fortælle om de ting, vi i år har valgt at have fokus på. Der vil også være mulighed for at stille spørgsmål til fagrådgiverne.

Vi har i år valgt følgende emner til posterne:

  • Kartoffelsorter – Hvad skal vi dyrke i fremtiden?
  • Ukrudtsbekæmpelse – Hvor kemien stopper må mekanikken træde til.
  • Gødskning i klima tider – Nitrifikationshæmmer til gylle og flyd. ammoniak.
  • Matrixen – Mindst mulig kemi til stivelseskartofler
  • Skimmel, Bladplet og Potato Early Dying – Nye problemer og alternative løsninger

Vi gør opmærksom på, at der kun er én rundgang til posterne.
Det anbefales derfor at være med fra starten.

Vækststandsningsforsøg i Assing
Kl. 13.30 – Assingvej 6, 6933 Kibæk

I år er alle forsøg med vækststandning flyttet fra sandjorden i Arnborg og 12 km mod vest til en bedre JB4 jord ved Assing. Årsagen er, at det har været et ønske at udføre vækststandsningsforsøgene under forhold, der er mere sammenlignelige med de arealer, hvor mange læggekartofler dyrkes, og hvor man har haft udfordringer med at lave en effektiv vækststandning uden Reglone. For at vise disse forsøg frem, har vi efter frokost valgt at lave en ”Post 6” for alle der er interesseret i vækststandning.

Vi starter derude kl. 13.30 – så kør fra Arnborg kl. 13.15, da det tager 15 minutters tid at kører derud.
Vi slutter af med kaffe og kage og forventer at være helt færdige kl. 14.30.

Alle er velkomne til at deltage i den årlige kartoffeldag, og deltagelse er gratis.

Vi håber, du har lyst til at være med til et spændende arrangement, hvor der både er mulighed for at høre sidste nyt fra forsøgsmarken og få en god snak med repræsentanter fra sorts-, kemi- og maskinfirmaerne.

Samtidig er der naturligvis også rig mulighed for at udveksle erfaringer med dine kartoffelkollegaer.

Bag arrangementet står SAGRO, Fjordland, Vestjysk, KMC og forsøgsvirksomheden Ytteborg