KartoffelNyt nr. 23, 2022

Udgivet d. 29-08-2022

Aktuelt fra marken

Væksten i kartoffelmarkerne, den forgangne uge har været påvirket af de tørre og varme vejrforhold vi nu har haft igennem den seneste periode. Vanding er blevet dyrt, men fortsat nødvendigt, hvor der er vandingsbehov i forhold til kartoflernes meget store tilvækst i denne periode af vækstsæsonen. Kartoffelskimmel driller fortsat i få marker, men de tørre forhold bevirker at infektionen er aftagende og under kontrol. Bladplet ses også ude i markerne, men er ligeledes under kontrol.

Prøveopgravning

Nu er også den anden prøveopgravning foretaget på udvalgte marker og mest udbredte sorter hos bestyrelsesmedlemmer hos AKK og AKD (nedenstående tabel).

Samtidig er der d. 18. august foretaget en prøveopgravning ved AKV.

Tabel 1 Viser resultaterne fra prøveopgravningerne.

Prøveopgravningerne viser at stivelsesudbytterne i år generelt ligger over gennemsnittet for de 3 forudgående år. Særligt Ydun, Stratos og Avenue (kun i AKD) ligger højt. Bemærk at der er kun udbyttemålinger fra 2022 og 2020 i Ydun.

Pulver/chipssorterne Saturna og Verdi ligger ligeledes højt og på linje med flere stivelsessorter på nuværende tidspunkt.  

Udbytteniveauet er i disse prøveopgravninger højt i forhold til markens totale udbytter, hvor fx uproduktive hjørner, spor, foragre og dårlige pletter bør fratrækkes.

I tabellen er der for AKK og AKD beregnet tilvækst i perioden fra 1. til 2. prøveopgravning. Tilvæksten i perioden har været høj, selvom det har været varmt og tørt. Flere marker har dog lidt under disse vejrforhold og afmodnet hurtigere end forventet, hvilket givetvis vil tage toppen af udbyttet.

Link til mere detaljeret info om stivelsesprocent og knoldudbytter fra prøveopgravninger:

Klik her for AKK's resultater.

Klik her for AKD's resultater.

Ligeledes er der kommet resultater fra forsøgsoptagning i AKD’s forsøgssorter, klik her.

Kartoffelskimmel

Der er fortsat risiko for kartoffelskimmel i marker med stort vækstpotentiale. Det vil sige marker, der skal og kan gro de næste 3-4 uger eller længere. Derfor anbefales fuld dosis af enten Raman Top (0,5 l/ha) eller Shirlan Ultra (0,4 l/ha) eller Banjo Forte (1 l/ha) i disse marker.

Alle ovenstående midler har god effekt på knoldskimmel her sidst på sæsonen.

Virkningen af Revus overfor kartoffelskimmel varierer

I forsøgsmarken i Arnborg er der i flere forsøg set vigende effekt, hvor der forsøgsmæssigt er behandlet ugentlig med Revus (mandipropamid) igennem hele vækstsæsonen. Der er udført flere indsamlinger af skimmelisolater, som nu testes i et tæt samarbejde mellem Syngenta, Nordisk Alkali og Aarhus Universitet på både danske og udenlandske laboratorier for at se om der kan være udviklet fungicidresistens. Resultatet af disse indsamlinger vil først være tilgængeligt i løbet af efteråret 2022. Ud fra et forsigtighedsprincip anbefales det ikke at anvende Revus resten af sæsonen i de marker, hvor der udbredt skimmel, før der er fuld klarhed over situationen. Der er ingen tegn på vigende effekt overfor nogen af de øvrige skimmelmidler, og der er i samme forsøg og omliggende marker god effekt af en strategi med skiftende anvendelse af Ranman og Revus; specielt hvis der også er anvendt cymoxanil, Proxanil eller Zorvec Enicade med anden virkemekanisme.

Vigtigt omkring Revus

Det er som udgangspunkt kun i forsøg hvor der udelukkende er brugt Revus hele sæsonen, at der ses en tendens til lavere virkning. De steder hvor der er anvendt en vekslende strategi med flere forskellige aktivstoffer fx i kombination med cymoxanil, ses ikke nedsat effekt.

Revus (mandipropamid) vil som udgangspunkt stadig kunne bruges i skimmelstrategien til næste år, så længe der veksles mellem midlerne og at der ikke foretages bloksprøjtninger med 2-3 gentagne behandlinger.

Det vil derfor også fremover være vigtigt at veksle/kombinere anvendelse af alle tilgængelige skimmelmidler, da det er et vigtigt værktøj til at reducere resistensudvikling. En strategi uden Revus og med ensidig brug af få andre aktivstoffer, vil øge risikoen for resistentudvikling hos disse midler og kan ikke anbefales.

Kartoffelbladplet

Bekæmpelse eller forebyggelse af kartoffelbladplet er stadig aktuel i marker med vækstpotentiale til ultimo september og senere. I disse marker afsluttes strategien mod kartoffelbladplet med 0,45 l Propulse pr. ha i den kommende uge.

Vanding

Nedbøren er i weekenden faldet meget lokal. Enkelte steder skybrud eller større mængder andre steder ingen eller begrænset nedbør. Vandingsbehovet er stadigvæk aktuelt i de marker, hvor der fortsat er vandunderskud og udbyttepotentiale, en stor bladvolumen og mere end 2 uger til optagning. Tilvæksten er høj i denne vækstperiode, så vandingen har stor betydning for udbyttet selvom omkostningerne til el er meget høje.

Det er også vigtigt med vanding i pulver og chips sorter frem til nedvisning således at planterne er saftspændte ved vækststandsning for at opnå en hurtig og effektiv nedvisning.

Læggekartofler

Der ses gengroninger enkelte steder på den bedre jord/i sunde sædskifter i opformeringsmarker efter endt behandlingsstrategi med Reglone/Mizuki.

En afsluttende behandling med brænding kan være et alternativ trods at behandling er omkostningstung med de nuværende gaspriser på 13-15 kr. pr. kg. Der skal bruges ca. 50 kg gas pr. ha plus overkørsel.

Ved forekomst at genvækst behandles marken med forebyggende midler med effekt på knoldskimmel: Ranman Top (0,5 l pr. ha), Shirlan Ultra (0,4 l pr. ha) eller Banjo Forte (1 l pr. ha).

Markerne optages så snart knoldene er skinfaste og under tørre vejrforhold. Herefter sikres at der bliver en god sårhelingsproces, da partiet vil have umodne knolde iblandt, der kan skabe ustabilitet under lagring.

Husk Kartoffeldagen i Arnborg – Vi starter med kaffe og boller 08.30 ved Greenvej 38, 7400 Herning.