KartoffelNyt nr. 21, 2021

Udgivet d. 12-07-2021

Aktuelt fra marken

Tekst: Charlotte Frederiksen, Velas

Der er daglige varslinger om skybrud og tordenvejr i øjeblikket, og de fleste har nu fået vand af forskellig mængde, de færreste steder dog nok til at vandingen kan holde en pause. Der er i løbet af sidste uge fundet skimmel, specielt i det Sønderjyske, dog enkeltplanter eller små pletter. Cikadenymferne findes nu i de tidligst fremspirede marker, og behandling er relevant, hvis der findes en stor stigning i antallet over få dage. Der findes også i Sønderjylland nogle coloradobiller.

Skimmel

Det ustadige vejr har givet meget forskellige aftryk rundt om i landet, men det ser ud til at vejret bliver mere stabilt de kommende dage. Da skimmel er en infektion som vokser inde i blade til at starte med, og ikke nødvendigvis er synlig endnu, er anbefalingen at holde intervallet på 7 dage og køre med:

0,45 – 0,6 l/ha Revus eller 0,375 – 0,5 l/ha Ranman Top

Da skimmelfundende er meget få og spredte, anbefales det at gå igennem markerne og få tjekket for skimmel – er der fund anbefales en behandling med:

2,0 l/ha Proxanil + ½ dosis Revus eller Ranman Top

 

Infektionstrykket ses for 3 lokaliteter herunder

Skimmelfund i Danmark

Efterafgrøder

Landbrugsstyrelsen har netop sendt kortet med de obligatoriske målrettede efterafgrøder ud, og inden længe kan kravet ses i GKEA-skemaet i Tastselv-service. Kortet ses herunder – opfylder man ikke sit krav, sker der en automatisk reduktion af kvælstofkvoten på op til 150 kg/N pr hektar på det antal hektar, som mangler at blive opfyldt.

Snak med din konsulent om din situation.

Der opereres med mange typer af efterafgrøder, og for at overskueliggøre dem, er de skematisk opstillet i tabel 1, her ses også kombinationsmuligheder med mere.

Tabel 1: Landbrugsstyrelsens tabel over kombinationsmuligheder og diverse krav til de forskellige typer af efterafgrøder.

Mulighederne med bælgplanterne er op til 25% vinterfaste bælgplanter, samt en eftervirkning på 50 kg pr ha, og må tidligst destrueres 1. februar 2022.

 

De bedst egnede efterafgrøder i kartoffelsædskifter

Kravet til arealet med efterafgrøder er så stort, så der helt naturligt skal være en efterafgrøde før kartoflerne langt de fleste steder. Der er mange anbefalinger til sædskifter med kartofler i forhold til valg af art, specielt omkring arter og sorter, som angiveligt har effekt på nematoder. Der er ingen rigtig valid dokumentation på, at der er gavnlig effekt på nematoder. Derimod er der valid dokumentation og en gavnlig effekt på jordens frugtbarhed og struktur fra efterafgrøderne. Artsvalget er derfor knap så vigtigt i forhold til kartofler, men oplagt at tænke på andre afgrøder i sædskiftet også. Generelt er olieræddiken svær at komme udenom, da den bidrager positivt til jordens struktur. Der er kommet flere nye arter til, som måske er værd at prøve af, nemlig klinte, morgenfrue og hjulkrone.

De kvælstoffikserende efterafgrøder er helt givet noget, som flere skal prøve af i år, men hvorvidt, det giver en positiv effekt i næste års kartoffelmark er ikke kendt. Der er ikke lavet afprøvninger med denne type, og hvorvidt eftervirkningen kommer på rette tidspunkt, er usikkert.

Dispensation til anvendelse af Reglone til nedvisning af kartofler til lagring i 2021

Tekst: Lars Bødker og Poul Henning Petersen, SEGES

Miljøstyrelsen har givet dispensation til anvendelse af Reglone (diquat - reg. nr. 1-277) til nedvisning af lagerkartofler i perioden fra den 7. juli til den 1. oktober 2021. Bemærk at kode 151 – stivelseskartofler ikke er med i denne dispensation.

Dispensationen til brug af Reglone gives på følgende vilkår:

  • Reglone(reg. nr. 1-277) må kun anvendes til nedvisning af lagerkartofler i BBCH 48-89 (kartofler som har nået den ønskede størrelse, men som stadig er i grøn vækst) med en maksimal dosering på 2 x 0,8 L/ha.
  • Der må kun udbringes Reglone i de marker, som i Fællesskemaet er anført med afgrødekoderne 149, 150, 152-156. Stivelseskartofler til forarbejdning med afgrødekode 151 må ikke behandles med Reglone.
  • Dispensationen gælder for i perioden fra den  juli til den 1. oktober 2021. Tilladelse for opbevaring bortfalder den 1. oktober. Frist for salg i detailledet er 24. september 2021.
  • Kartofler må ikke behandles senere end 7 dage før høst.
  • Ved sprøjtning i kartofler må der maksimalt anvendes 90 L vand/ha. 
  • Må ikke anvendes nærmere end 20 meter fra veje, boliger, institutioner og offentlige arealer for at beskytte beboere og forbipasserende. 
  • Der skal anvendes afdriftsreducerende udstyr med minimum 50 % afdriftsreduktion ved udbringning.
  • Må ikke anvendes nærmere end 30 meter fra vandmiljøet (vandløb, søer mv.) for at beskytte organismer, der lever i vand.
  • Må ikke anvendes nærmere end 5 meter fra §3 områder for at beskytte leddyr og terrestriske planter.
  • Brugere skal anvende handsker, arbejdstøj og ansigtsbeskyttelse/visir ved blanding og påfyldning. 
  • Ved udsprøjtning skal brugerne anvende handsker, arbejdstøj og sidde i lukket førerkabine med kulfilter. 
  • Ved håndtering af behandlede planter efter sprøjtning skal der anvendes arbejdstøj. 
  • Det påhviler SEGES, at informere brugerne om de fastsatte vilkår og informere om pligten til at føre særskilt journal, som viser, at vilkårene er overholdt jf. Miljøstyrelsens skabelon.
  • SEGES skal sikre, at der til den enkelte avler maksimalt må sælges et kvantum svarende til de godkendte doseringer jf. ”Bestillingsseddel og Tro og love erklæring”. 
  • SEGES skal på anmodning fra Miljøstyrelsen fremsende information vedr. mængden af Reglone (reg. nr. 1-277), der er solgt til de enkelte avlere (identificeret ved CVR-nummer) og antallet af hektar med de relevante afgrødekoder.
  • Jordbrugeren skal føre journal over anvendelsen af Reglone (reg. nr. 1-277), hvoraf følgende skal fremgå jf. ”Dokumentation som skal følge sprøjtejournaldata”.
     

 

Brugsanvisning til Reglone

Anvendelse af Reglone vil oftest ikke være tilstrækkelig til at sikre en fuldstændig nedvisning. Den ansøgte dosering på 2 x 0,8 L/ha Reglone skal i langt de flest tilfælde følges op med én til to behandlinger med Gozai (pyraflufen-ethyl) for at opnå tilfredsstillende nedvisning afhængig af sort og anvendelse. Det anbefales at udføre de to behandlinger med Reglone med et interval på 3 dage. 

Første behandling med 0,8 L/ha Gozai udføres igen 3 dage efter sidste behandling med Reglone. Hvis der er behov for en ekstra behandling med Gozai, skal der være minimum være 7 dage imellem de to behandlinger med Gozai.

Sprøjteteknik

Reglone skal udbringes med maksimalt 90 l vand pr. ha og en sprøjteteknik, der giver mindst 50 procent reduktion af afdrift. I Miljøstyrelsens vejledning om afdriftsreducerende sprøjteteknik ses udvalget af sprøjteteknik, der er godkendt med 50 procent afdriftsreduktion i bilag 1.

Se Miljøstyrelsens vejledning om driftsreducerende sprøjteteknik.​

Se pdf med bilag 1 til Miljøstyrelsens vejledning om driftsreducerende sprøjteteknik.

Konventionel sprøjteteknik med hydrauliske dyser

Tabellen viser hvilke hastigheder og tryk, der udbringer 90 liter pr. ha.

I tabel 2 er udvalgt en række dyser, som kan opfylde kravene til 50 procent afdriftsreduktion. Kolonnen ’Min. tryk, bar’ viser det laveste tryk, som ved test af dysen har givet et jævnt spredebillede. Trykket kan i praksis være en smule lavere, og der vil stadig være et acceptabelt spredebillede.

Eksempel: ISO 02 dysen Air Bubble Jet 02 fra Billericay udbringer ved 7,5 km pr. time og tryk på 1,5 bar 90 liter vand pr. ha. Trykket på 1,5 bar er det maksimale tryk, der må anvendes for at opnå 50 procent afdriftsreduktion. Dysen er testet til at give et jævnt spredebillede med tryk ned til 1 bar.

Hardi Twin

Hardi Twin er godkendt til 50 procent afdriftsreduktion med Hardi ISO-F 110-02. Lufthastighed skal være medium (max. 140 bar hydraulisk tryk) og afgrødehøjde mindst 30 cm.

Danfoil

Danfoil har godkendelse til 75 procent afdriftsreduktion ved en vandmængde på 70 l/ha, vandsøjletryk 7 mbar, bomhøjde 50 cm og afgrødehøjde mindst 30 cm.  

Læs mere om Reglone i Middeldatabasen.dk