KartoffelNyt nr. 23, 2021

Udgivet d. 26-07-2021

Aktuelt fra marken

Tekst: Lars Møller, Landbrug & Fødevarer

Kartoflerne er i den forgange uge vækstmæssigt kommet i gang igen, efter at temperaturen er faldet. Den megen varme og tørvejr har bevirket, at en evt. eftergødskning ikke alle steder har haft effekt endnu. Vi ser stor variation i indholdet af kvælstof ved bladsaftmålingerne, og det er fortsat vigtigt at tage bestik af, hvorvidt der skal eftergødskes. På nuværende tidspunkt bør en eftergødskning bestå af en flydende N gødning – f.eks. N18 - der blandes i sammen med skimmelsprøjtning. Husk at sprøjte på tørre blade og max. 10 – 12 kg N/ha for at undgå svidninger. Selv om der i denne uge er udsigt til regn, er det fortsat vigtigt at følge med i, hvor mange mm nedbør der kommer, og om nødvendigt følge op med vanding.

Skimmel

Vi finder fortsat skimmel i rigtig mange marker, men heldigvis har det tørre og varme vejr bevirket, at angrebne ikke har udviklet sig epidemisk, og er indtil nu forholdsvist nemt at kontrollere. Udsigten til mere ustadigt vejr betyder dog, at det er vigtigt at behandle nu på forkant af denne periode.

Det anbefales at anvende hel dosis til kommende sprøjtning:

                                                          0,6 l/ha Revus (Revus Top) eller 0,5 l/ha Ranman

Tilsæt Cymbal/Option da vi er inde i en højrisikoperiode og der er kartoffelskimmel til stede.

 

 

Hvis der ikke er behandlet mod bladplet ved sidste sprøjtning, bør der anvendes Revus Top eller tilsættes 0,4 l/ha Narita til enten Revus eller Ranman.

Bladplet

Vi finder endnu kun meget få angreb af bladplet, og primært i kartofler der er i begyndende afmodning. Det er nu i denne uge tid til, at behandle alle kartoffelarealer på såvel trængte sædskifter som kartofler på jomfrujorde, kartofler med højt kvælstof niveau samt sent lagte kartofler. Se middelvalg og dosis under skimmel.


Cikader

Der fanges fortsat meget få cikader i fælderne; på alle 10 lokaliteter kun i gns. 0,1 – 0,8 nymfer pr. blad. Udbredelsen af cikadenymfer har ind til nu været lav, og uden behov for bekæmpelse pt. Men det er vigtigt selv at tjekke undersiden af de nederste kartoffelblade for forekomst af cikadenymfer, da der kan være variation. Ved behandling anvendes 0,25 l/ha Mospilan. Indflyvningen af voksne cikader toppede tilbage i uge 23, så vi forventer snart at se en stigning i antallet af nymfer.


Nedvisning af læggekartofler – hold øje med størrelsen

Tidspunktet for de første læggekartofler skal nedvisnes begynder at nærme sig, og det er en god ide at grave op flere steder i marken for at danne sig et indtryk at størrelsen på knoldene.

Nedvisningstidspunktet bestemmes ved, at 5 planter i træk graves op, og når 1-2 af knolde er over den ønskede størrelse skal nedvisningen påbegyndes. Opgravningen laves mindst 3 forskellige steder i marken. Selv om toppen bliver nedvisnet helt/delvist ved den første sprøjtning, vil planterne blive ved med at gro et stykke tid, så der ved fuld nedvisning ca. er 1 knold pr. plante, der er for stor. Hvis man ikke sorterer egen opformering, skal man stile efter at nedvisne, når knoldene er 40-45 mm, da de alt for store knolde vil drille i læggeren næste år ved spring i kartoffelafgrøden som resultat.


Nedvisning af kartofler – anbefaling og anvendelse

Som tidligere beskrevet i KartoffelNyt nr. 21 og nr. 20, er der givet dispensation til at anvende Reglone og Gozai til nedvisning af kartofler til lager. Vedr. stivelseskartofler (afgrødekode 151 i Fællesskema) er Reglone ikke godkendt til disse, selv om de skal lagres inden forarbejdning. Gozai er derimod godkendt til alle former for lagerkartofler uanset afgrødekode.

I det følgende gives en praktisk anvisning på brugen af Reglone og Gozai. Vedr. krav, regler og dokumentation for anvendelsen henvises til KartoffelNyt nr. 20 (for Gozai) og nr. 21 (for Reglone).

For at opnå den bedste nedvisning bør kartoflerne være i begyndende afmodning og gulfarvning af bladene. Derved reduceres risikoen for genvækst, og der fås en ensartet nedvisning og bedre holdbarhed af knoldene. Ofte ses det i praksis, større eller mindre variation i, hvor kraftig topvæksten er. I det følgende skelnes mellem 3 situationer:

                                                                                                                                           Kilde: Nordisk Alkali

Grokraft I:

  • Afgrøden skal være i afmodning
    • Reglone : Der sprøjtes med 2 x 0,8 Reglone med 3 til 4 dages mellemrum 
    • eller
    • 0,8 Gozai + 1,5 Renol : Stænglerne skal kunne ses helt til bunden og sprøjtevæsken skal ramme hele planten
       

Grokraft II:

  • Afgrøden er ”vendt”
    • Første sprøjtning med Reglone: Der sprøjtes 1 til 2 gange med 0,8 Reglone. Sprøjtning skal fjerne blade og give fri adgang til stængler. Hvor der er behov for anden Reglone sprøjtninger genbehandles der efter 3 dage. 
  • Opfølgende sprøjtning med Gozai
    • Stænglerne skal kunne ses helt til bunden
    • Sprøjtevæsken skal ramme hele planten
    • Behandlingen gentages efter 7 dage ved behov


Grokraft III:

  • Afgrøden er i fuld vækst med kraftig top
  • Første og anden sprøjtning med Reglone
    • Der sprøjtes 2 gange med 0,8 Reglone
    • Sprøjtning skal fjerne blade og give fri adgang til stængler
    • Der genbehandles efter 3 dage. 
  • Tredje og fjerde sprøjtning med Gozai
    • Der sprøjtes 2 gange med 0,8 Gozai
    • Stænglerne skal kunne ses helt til bunden
    • Sprøjtevæsken skal ramme hele planten
    • Der genbehandles efter 7 dage.  


Aftopning som alternativ til Reglone:

Hvis der ikke anvendes Reglone, men i stedet aftoppes, bør der sættes en stub på 20 – 30 cm for at opnå den bedste effekt af Gozai efterfølgende. Ellers følges ovennævnte anvisninger for brug af Gozai afhængig af grokraft.

Når der bruges Reglone, skal der iflg. dispensationen, anvendes 90 l/ha vand og en dyse med 50 % afdriftsreduktion. For valg af dyser der passer hertil henvises til KartoffelNyt nr. 21.

Ved anvendelse af Gozai bør der som min. anvendes 200 l/ha vand og gerne op til 400 l/ha for at opnå forbedret effekt, og især ved kraftig topvækst, er det vigtigt ikke at bruge for lav vandmængde.

 

Vandindvindingstilladelse

I dele af landet, er det meget tørt og der vandes intensivt. Vær opmærksom på, at hvis man er ved at have opbrugt kvoten af vand, er det vigtigt at få søgt kommunen om ekstra.

 

Kartoffeldagen 31. august 2021

Kartoffeldagen afholdes i år tirsdag den 31. august 2021 kl. 8.30 - 13.30 på adressen Holtumvej 6, 7400 Herning

Vi har i år valgt følgende emner til posterne:

  • Kartoffelsorter
  • Bejdsning, fritlevende nematoder og kemisk nedvisning
  • Mekanisk vækststandsning og ukrudtsbekæmpelse
  • Skimmel/bladplet forsøg
  • Gødskning: Fokus på organisk gødning samt udvaskning/eftergødskning

Se program mm på vedhæftede postkort.

Kartoffeldagen afholdes i et samarbejde mellem Ytteborg, Vestjysk, Lemvigegnens Lbf., KMC og SAGRO.