KartoffelNyt nr. 1, 2021

Udgivet d. 11-01-2021

Af: Annette Dam og Erik Mikkelsen, SLF

Aktuelt i marken

Det er vigtigt at få tjekket sine egne læggekartofler jævnligt. Det gælder især, hvis man har huse, som ikke er topisoleret til formålet, og hvor temperaturen svinger meget fra dag til dag. Det er vigtigt, at kartoflerne holdes tørre hele tiden, og ellers bliver man nødt til at blæse hen over dem for at få dem tørret. De fugtige kartofler finder du først på den 2. kartoffel i den øverste kasse i lageret, eller i døde huller i huset, hvor der er stillestående luft. Husk også at få frisk luft ind til kartoflerne, så de ikke bliver kvalt. I et lagerhus hvor port og døre ikke går op ret tit er det vigtigt, at få skiftet luften, idet kartoflerne ånder hele tiden og luften langsomt bliver fyldt op med CO2.

 

Billede 1 Læggekartofler i kasse (foto: Annette Dam, SLF).

Økonomi i kartoffelavlen

Stivelsesavlen er i øjeblikket under pres, og priserne på kartoffelmel vil uden tvivl falde i forhold til det attraktive niveau, som priserne har været på de sidst 5-8 år. Derfor er det vigtigt at lave regnestykket, om man har økonomi i sin kartoffelavl. Beregningen skal laves individuelt, da dyrkning af kartofler kan gøres på et utal af måder.

Situationen på spisekartoffelmarkedet er desværre, som den har været de sidste par år, måske også med en pil nedad prismæssigt, da markedet bliver presser på grund af Covid-19. Her døjer vi med for lille efterspørgsel/for stort udbud og dermed for lave priser. Det er en situation vi før har set, men det er alvorligt for de berørte avlere, og forhåbentlig vil kommende priser være højere. I kalkulen for spisekartofler er der regnet med en pris på 120 kr. pr. hkg for 40-60 mm, og med den pris, er der ikke råd til de store fejltagelser.

Da priserne er svære at påvirke for den enkelte avler, er det derfor omkostningsniveau og udbytte, man skal forsøge at optimere. Som en hjælp til denne optimering sender vi i år modelberegninger for stivelses- og spisekartofler, med mulighed for at indsætte egne tal i beregningerne i skemaet.

 


Priserne på udsæd, gødning og plantebeskyttelsesmidler er aktuelle priser, som er opnået i handler, eller som vi vurderer er realistisk opnåelige.  For plantebeskyttelse er der regnet med 1/1 dosis til flere behandlinger, men man kan selv indsætte det forventede kemiforbrug. Priser på maskinhandlinger er et realistisk maskinstationsniveau, dvs. inkl. timeløn.

Der vil specielt på maskinhandlinger være store forskelle fra bedrift til bedrift, afhængig af hvilke maskiner man råder over, og hvor mange hektarer de benyttes på, samt hvilke maskinhandlinger der er relevante.  For eksempel er det jo langt fra alle arealer, som det er nødvendigt at stenstrenglægge. Egne maskiner, der udnyttes optimalt, kan være billigere end de anførte priser, men resultater fra business check for stivelsesavlere viser også, at de fleste har maskinomkostninger på mellem 8.000-10.000 kr. pr. ha.

Selvom det er bedst at kende sine omkostninger hele vejen rundt, kan kalkulerne udmærket anvendes ved at indsætte egne tal for udbytte og stykomkostninger, og så bruge de fortrykte maskinomkostninger i sin beregning, naturligvis tilpasset den faktiske anvendelse af strenglægning, antal sprøjtninger mm. Dermed får man et godt grundlag for at vurdere det økonomiske udbytte i kartoffelproduktionen.

Ved avl af kartofler til f.eks. læggemateriale eller forarbejdning kan tabellen let tilpasses, men husk forrentning af evt. andele eller anparter.

Stivelseskartofler

Kommentarer til beregningen:

I modelberegningen for stivelseskartofler, er der anvendt udsæd, gødning og planteværn i et omfang der afspejler en maks. behandling af kartoflerne. Gødskning af stivelseskartofler vil dog ofte omfatte en eller anden form for organisk gødning, dette kan indtastes i regnearket, men husk at indsætte en pris inkl. udbringning. Beregninger viser, at der med det nuværende prisniveau kan være 1.700-2.000 kr. sparet i gødningsomkostninger ved brug af organiske gødninger, men samtidig er der risiko for en lavere stivelsesprocent.

Det er forudsat at 20 % af kartoflerne opbevares – resten leveres direkte til fabrik. Der er taget udgangspunkt i et udbytte på 500 hkg med et stivelsesindhold på 20 %. Selvom det er et pænt udbytteniveau, viser beregningen tydeligt, at det er nødvendigt at opnå et højt udbytte, hvis der skal være mulighed for at opnå et positivt dækningsbidrag, selv ved det nuværende pæne prisniveau. Der er i kalkulen anvendt en afregning på 2,10 kr. pr kg. stivelse og 1,30 kr. pr. kg stivelse i efterbetaling. I alt 3,40 kr. pr kg stivelse svarende til en samlet bruttoindtjening på 34.000 kr. pr. ha ved et udbytteniveau på 500 hkg 20 % kartofler pr. ha.

Enkeltbetaling, jordleje og forrentning af leveringsandele indgår ikke i beregningen af DB2, men hører naturligvis med i den samlede vurdering af økonomien. I fastsættelsen af enkeltbetalingen er der regnet med standard betalingsrettigheder uden tillæg fra afkoblet støtte.  Forrentning af andele vil variere fra fabrik til fabrik afhængig af markedsprisen, men vi har regnet med en gennemsnitspris på 100 kr. pr. andel og en forrentning på 3%.

Spisekartofler

Kommentarer til beregningen:

I økonomiberegningen for spisekartofler, er der regnet med et bruttoudbytte på 400 hkg.  Kartoflerne sorteres og der opnås 20 % under 40 mm, 67,5 % mellem 40 og 60 mm og 2,5 % over 60 mm. Der er 10 % affald i partiet. Kartoflerne lagres i kule. Enkeltbetaling og jordleje indgår ikke i beregningen.

I spisekartofler er det også forsøgt at afspejle praksis i valg af midler, gødning, priser mm., men specielt hvad angår kartoffelpriser og afregningsbetingelser. I kalkulen er regnet med en pris på 120 kr./hkg.  

Ny ukendt brokvariant fundet i Holland

Der er i efteråret fundet en ny brokvariant, der viser symptomer på Seresta, BMC og Supporter. Alle tre sorter er resistent for Brok 1, 6 og 18, og derfor er det overraskende, at man kan finde spor på netop disse sorter.

Derfor er det vigtigt at understrege alvoren i at overholde sædskiftereglerne, som stivelsesbranchen har indført. Det er meget naturligt, at der sker mutationer i sygdomme, så de indpasser sig efter situationen. Med et fornuftigt sædskifte (hellere 3 fri år, end 2 fri år) giver vi brok nogle hårde betingelser, så fund af brok i Danmark kan undgås i fremtiden.

Generalforsamling Danske Kartofler

Den fysiske generalforsamling og Store Kartoffeldag 2021 i Vingsted Centret aflyses – men afløses af et onlinemøde den 28. januar 2021.

Den digitale generalforsamling vil stadig indeholde formandens beretning og valg til bestyrelsen.

Efter generalforsamlingen er der fire faglige indlæg, som vil omhandle emner med relation til afsætning og produktion af kartofler.

Det er gratis at deltage i hele arrangementet, men tilmelding er nødvendigt på danske kartoflers hjemmeside.